arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret (Zaplana, 11. februar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Četrti Pogovori o prihodnosti Slovenije bodo 1. marca na temo konkurenčnosti gospodarstva

Ljubljana, 02/27/2004  |  sporočilo za javnost


V ponedeljek, 1. marca 2004, bodo ob 10. uri v Veliki sejni sobi Vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi 27 v Ljubljani, potekali četrti Pogovori o prihodnosti pri predsedniku republike.Na pogovorih bodo predstavniki gospodarstva, akademske sfere in pristojnih državnih institucij razpravljali o konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, slovenske družbe in države. Nosilci uvodnih referatov bodo dr. Tea Petrin, ministrica za gospodarstvo, dr. Jože Mencinger, rektor Univerze v Ljubljani in dr. Marko Kos, svobodni raziskovalec in publicist.

Razmišljanja o zagotovitvi konkurenčnega preboja, da bi dosegli najbolj razvite in najbolj konkurenčne države EU, bodo oblikovana v tri tematske celote, s pomočjo katerih bi poskusili odgovoriti na vprašanja o tem, kaj majhna, odprta in v razviti svet integrirana država in družba potrebuje, da bi lahko enakopravno tekmovala in sodelovala z najbolj razvitimi državami in ekonomijami tega sveta. Na razpravi bodo ugledni razpravljalci skušali podati ocene in odgovore na naslednja vprašanja:
  • Ocena dosežene stopnje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in celotne družbe po izpeljanih obsežnih ekonomskih, pravnih in institucionalnih reformah ter ob vstopanju v ključne mednarodne integracije?
  • Kje se kažejo potencialne niše za slovensko gospodarstvo in slovensko družbo v prihodnosti?
  • Kakšna naj bo ekonomska politika, ki bo zagotovila in vzpodbudila konkurenčni preboj slovenskega gospodarstva?
Izpeljane reforme, med katere uvrščamo makroekonomsko stabilizacijo, obsežno privatizacijo, sprostitev podjetništva, prilagoditev slovenske zakonodaje moderni evropski zakonodaji so procesi, ki so v največji meri vplivali na gospodarske in siceršnje družbene aktivnosti v preteklem desetletju. Obenem je potekal proces vključevanja Slovenije v Evropsko unijo, pred tem v Svetovno trgovinsko organizacijo in mnoge druge pomembne mednarodne organizacije in združenja. Ob tem pa ostaja še naprej neodgovorjeno vprašanje, ali je potencial slovenske družbe že v resnici v celoti izkoriščen in uresničen, katere so konkurenčne prednosti slovenskega gospodarstva in ali jih je možno še okrepiti. Ali bi morala država izdelati "vizijo" z opredelitvijo konkurenčnih dejavnosti? Kakšen je pristop v nam primerljivih državah, s katerimi želimo tekmovati? Ali je zagotavljanje konkurenčne sposobnosti slovenskega gospodarstva odvisno od oblike lastništva. Če da, na kakšen način in v kolikšni meri glede na to, da poznamo pluralnost lastniških oblik ? zunanje in notranje lastništvo, domače in tuje lastništvo, javno in zasebno lastništvo? Ali prevzemi vzpodbujajo razvoj podjetij, prestrukturiranje, uvajanje novih tehnologij ? na podlagi teoretičnih znanj in na podlagi dosedanjih izkušenj? Kakšne so možnosti majhnih in srednjih podjetij za tehnološki in konkurenčni preboj?

Kakšno ekonomsko politiko bi potrebovali, da bi še dodatno vzpodbudila podjetništvo, inovativnost, iniciativo, prestrukturiranja, investicije in posledično novo rast? Kakšne ekonomske politike so znotraj Evropske unije še dopuščene, katere od razvojnih politik so zaželene? Kakšna so tveganja pri izvajanju posameznih razvojnih politik glede na naše izkušnje in izkušnje nam primerljivih držav? Ali premoremo takšen javni sektor, ki je sposoben izvajati moderne razvojne politike? V kakšni meri in na kakšen dopusten način bi bilo smiselno braniti in avtonomno razvijati določene panoge, ne da kršili evropska konkurenčna pravila in ne da bi ustvarjali domače monopole in klientelizem? Kakšne so izkušnje drugih evropskih držav, na primer Finske in Irske? Ali socialno partnerstvo v Sloveniji predstavlja razvojno priložnost?

Na začetku pogovorov je predviden fototermin. Zaradi organizacije dela prosimo fotografe, da pridejo na dogodek ob 9:40 uri (Gregorčičeva 25).

Pogovore bo v neposrednem prenosu moč spremljati po internetu: www.up-rs.si in www.siol.net ter www.prihodnost-slovenije.si

Novinarji bodo pogovore lahko spremljali v živo v prostorih Gregorčičeve 27.

Vsa dodatna gradiva (predstavitev teme, uvodni referati) so na voljo na spletnih straneh: www.prihodnost-slovenije.si

Vljudno vabljeni!
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani