arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pomilostitev preprodajalca mamil

Ljubljana, 02/08/2006  |  sporočilo za javnost


V zadnjih dneh so mediji namenili kar nekaj pozornosti pomilostitvi g.Danila Kovačiča. Razloge za pomilostitev sem že nekajkrat pojasnil in stojim za tem.
Pojavila pa se je tudi trditev, da sem hkrati pomilostil tudi preprodajalca mamil. In vse skupaj se je postavljalo v kontekst dvoma v predsednikovo objektivnost, ker naj bi pravosodni minister, tožilci in sodniki nasprotovali tem pomilostitvam.

Dejstvo je, da sem predlog za pomilostitev Danila Kovačiča obravnaval in objavil prejšnji teden, vsi ostali predlogi pa so bili obravnavani in objavljeni skupaj že pred kakšnim mesecem. Med njimi je bil tudi predlog za pomilostitev g. Ivana Tomanoviča, ki se je ukvarjal s preprodajo mamil.

Medtem ko gre v primeru Danila Kovačiča za samostojno odločitev predsednika, pa je predlog za pomilostitev Ivana Tomanoviča podal pravosodni minister po predhodnem pozitivnem mnenju tožilstva in sodnega senata. To je bilo nekoliko presenetljivo, ker do zdaj nismo pomiloščali preprodajalcev mamil. Vendar, ker je predlog podprla cela pravosodna oblast z ministrom na čelu, sem ga podpisal, ker do zdaj še nikoli nisem nasprotoval pomilostitvi, ki bi jo usklajeno podprli vsi pravosodni organi.

Sam sem razloge za pomilostitev Danila Kovačiča javnosti pojasnil: njegovo pomilostitev podpira mnogo ljudi na Primorskem, kjer je veliko prispeval k razvoju regije in ustvarjanju delovnih mest. Poleg tega je svojevrstno kazen preživel v 13 let dolgem sodnem postopku, ki bi najbrž vsakemu človeku načel zdravstveno stanje.

Ni mi pa jasno zakaj so nekateri ljudje vložili veliko negativne energije v podtikanje, da je predsednik hkrati in očitno samovoljno pomilostil še preprodajalca mamil. In da se ob tem zgraža še sodni sistem.

Zato prosim ministra za pravosodje, da javno obrazloži, zakaj je predlagal pomilostitev Ivana Tomanoviča, tako kot sem to sam obrazložil za Danila Kovačiča.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani