archived page

Delovni obisk predsednika republike v New Yorku

New York, 27.6.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsedujočim 65. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov dr. Josephom Deissom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se mudi na delovnem obisku v New Yorku, kjer se je popoldan po lokalnem času srečal s predsedujočim 65. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov dr. Josephom Deissom. Govorila sta o pomenu in delovanju Organizacije združenih narodov v okviru sistema globalnega upravljanja. Gre tudi za osrednjo temo jutrišnje tematske razprave Združenih narodov o globalnem upravljanju, na kateri bo predsednik Republike Slovenije nastopil kot uvodni govornik.

Predsednik dr. Danilo Türk je v pogovoru opozoril na pomen pravilnega razumevanja in spoštovanja razmerja med obveznostmi posamezne države, ki izhajajo iz članstva v mednarodnih organizacijah, ter njeno suverenostjo kot samostojne države. Predsedujoči dr. Joseph Deiss se je ob tem zahvalil Republiki Sloveniji za pomemben in odgovoren prispevek k delovanju Organizacije združenih narodov. Sogovornika sta obravnavala tudi načrtovane predloge reforme OZN.

Predsednik se je v večernih urah po lokalnem času udeležil sprejema, ki ga je ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije priredila veleposlanica – vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku Sanja Štiglic. Sprejema se je udeležil tudi Generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon, ob tej priložnosti pa je imela poseben nastop tudi slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence sprejema, ki ga je ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije priredila veleposlanica – vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku Sanja Štiglic (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru na sprejemu dejal, da je zelo ponosen, da je predsednik države, ki jo tako v sosedstvu kot tudi širše poznajo kot uspešno državo. Ob njenem 20. rojstnem dnevu jo je opisal kot mlado državo, predvsem pa kot državo, ki v Združenih narodih vidi tudi svoj dom.

Predsednik je poudaril, da je Slovenija globoko privržena Združenim narodom kot eni največjih idej v zgodovini človeštva. Kot je pojasnil, se pod okriljem Združenih narodov srečujejo vsi narodi sveta v skupnem prizadevanju za pravičnost, mir in razvoj. Čeprav nismo vedno uspešni in zadovoljni z doseženim, pa se še naprej trudimo in ostajamo zavezani našim skupnim načelom in ciljem, je dodal predsednik.

Predsednik Türk je ob tej priložnosti posebej pozdravil generalnega sekretarja OZN, ki je udeležence sprejema ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije počastil s svojo navzočnostjo. Za vokalno skupino Perpetuum Jazzile pa je dejal, da s svojim zborovskim petjem predstavlja Slovenijo kot državo, ki jo definirata kultura in umetnost in ki spoštuje kulturne prispevke z vseh koncev sveta.

Generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki-moon je nagovoril udeležence sprejema, ki ga je ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije priredila veleposlanica – vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku Sanja Štiglic (foto: Stanko Gruden/STA)Generalni sekretar Ban Ki-moon je v svojem nagovoru izpostavil, da je tudi sam spremljal napredek Slovenije v dveh desetletjih njenega obstoja. Po korejski tradiciji posameznik pri 20 letih postane samostojen, zato gre za pomembno življenjsko prelomnico, je dejal generalni sekretar OZN, ki je čestital Sloveniji ob njenem jubileju.

Spomnil je, da je leta 1998, ko je predsednik Türk predsedoval Varnostnemu svetu OZN, sam opravljal naloge veleposlanika v Sloveniji. S slovenskim predsednikom se poznata še iz časov, ko je dr. Danilo Türk delal v Združenih narodih, je dejal Ban Ki-moon ter dodal, da si že 12 let nudita medsebojno podporo, tako na zasebni kot profesionalni ravni. Poudaril je, da je ponosen na to, da je služil kot veleposlanik v Sloveniji. Na Ljubljano ga vežejo tudi številni prijatelji in lepi spomini.

Ko je leta 2008 kot generalni sekretar OZN obiskal Slovenijo, je bil navdušen nad napredkom Slovenije, ki je v dveh desetletjih uspela utrditi demokracijo in razvoj, na svetovni ravni pa je prevzela vodilno vlogo v Združenih narodih in v Evropski uniji. Slovenija tudi danes močno podpira delovanje OZN, za kar je generalni sekretar predsedniku Türku izrazil svojo hvaležnost. Pozitivno je ocenil tudi aktivno vlogo dr. Danila Türka v Združenih narodih, ki se je kot ugleden veleposlanik zavzemal za zaščito človekovih pravic, svoj pečat pa je pustil tudi kot pomočnik generalnega sekretarja OZN za politične zadeve.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom (foto: Stanko Gruden/STA)"Zelo ponosni smo, da vas štejemo za člana družine Združenih narodov. Nekoč ste dejali, da Združeni narodi predstavljajo upanje za boljši svet, in nas ob tem vse skupaj pozvali, naj tlakujemo pot v tej smeri. To je naše poslanstvo in uspešni bomo, če bomo še naprej združevali napore za izkoreninjenje revščine, zaščito okolja, obrambo človekovih pravic, podporo enakopravnosti spolov, pomoč najbolj ranljivim, zlasti otrokom, in za mir na konfliktnih območjih," je dejal Ban Ki-moon, ki je v zaključku nagovora Sloveniji zaželel uspešno prihodnost.

Predsednik dr. Danilo Türk je imel prvi dan delovnega obiska v New Yorku tudi srečanji s skupino veleposlanikov latinskoameriških držav ter s skupino veleposlanikov malih otoških držav. Glavna tema obeh pogovorov je bila kandidatura Republike Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2012–2013, predsednik Türk pa je ob tem predstavil tudi poglede na nekatera aktualna mednarodnopolitična vprašanja in delovanje OZN.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani