archived page

Notranja revizija postopkov izvedbe naročil letalskih prevozov v Uradu predsednika Republike Slovenije


Notranja revizija postopkov izvedbe naročil letalskih prevozov v Uradu predsednika Republike Slovenije

Urad predsednika Republike Slovenije je po tem, ko so se v javnosti pojavila določena vprašanja glede pravilnosti postopkov organizacije letalskega prevoza za uradni obisk predsednika republike v Bosni in Hercegovini, naročil notranjo revizijo poslovanja v tem delu delovanja Urada predsednika Republike Slovenije. Notranje revidiranje je dejavnost neodvisnega in nepristranskega dajanja zagotovil in svetovanja, namenjena povečevanju koristi in izboljševanju poslovanja. Organizaciji pomaga uresničevati njene cilje z uvajanjem premišljenega in urejenega načina vrednotenja in izboljševanja uspešnosti postopkov ravnanja s tveganji, notranjih kontrol in upravljanja (vir: Ministrstvo za finance, Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna). Naziv državnega notranjega revizorja skladno z Zakonom o javnih financah in Pravilnikom o izdajanju potrdil za naziv državni notranji revizor in preizkušeni državni notranji revizor izda minister, pristojen za finance osebi, ki izpolnjuje predpisane pogoje strokovnosti in ustreznih izkušenj.

Notranja revizija v Uradu predsednika Republike Slovenije je bila opravljena s strani državne notranje revizorke gospe Brigite Frlin Novak, univ. dipl. oec.

Državna notranja revizorka je na podlagi izvedene notranje revizije izdelala mnenje o pravilnosti postopkov organizacije letalskega prevoza. V tem mnenju so ugotovljene le manjše nepravilnosti v postopku oddaje javnega naročila, ki pa “z vidika sprejema odločitve o vrsti postopka izvedbe javnega naročila niso pomembno vplivale na zakonitost oddaje javnega naročila”, in sicer je šlo le za dva primera opustitve obvestila o izvedbi tega javnega naročila (obvestilo Ministrstvu za finance ter obvestilo o oddaji naročila, ki se objavi na portalu javnih naročil v roku 48 dni po oddaji naročila). Navedena obvestila je Urad predsednika Republike Slovenije po prejemu te ugotovitve v revizijskem mnenju posredoval na pristojne naslove.

Revizijsko mnenje tudi ugotavlja, da bi Urad predsednika Republike Slovenije moral v primeru, ko izbrani ponudnik občutno zviša ceno svoje storitve, praviloma ponoviti postopek oddaje javnega naročila oziroma vztrajati pri ponujeni ceni, ker so praviloma oddane ponudbe v postopkih oddaje javnih naročil zavezujoče. V revizijskem mnenju pa je za konkretni primer ugotovljeno, da veljajo pri letalskih storitvah posebnosti trga, ki omejujejo oziroma onemogočajo izvajanje opisanih pravil, saj letalski prevozniki običajno nimajo v lasti takšnih letal, kot so primerna za poti vodstev posameznih držav, trg ustreznih letal pa je sorazmerno majhen, tako da se pri sklenitvah poslov pojavljajo precejšnje težave, tako glede vrste razpoložljivega letala, cene, včasih sploh možnosti zagotovitve letala.

Revizijsko mnenje ugotavlja, da je Urad predsednika Republike Slovenije sprejel ustrezne ukrepe, s katerimi bo izboljšal in odpravil pomanjkljivosti dosedanjih postopkov oddaj javnih naročil letalskih prevozov. Med njimi je tudi postopek oddaje javnega naročila po odprtem postopku, ki ga bo urad objavil v kratkem in rezultat katerega bo sklenjena pogodba ali okvirni sporazum z enim izvajalcem. Omenjeni ukrep revizorsko mnenje ocenjuje kot “najboljšo rešitev, ki bo zagotovila spoštovanje temeljnih načel javnega naročanja”.
Mnenje o pravilnosti postopkov izvedbe naročil letalskih prevozov (revizijsko poročilo) revizijsko_porocilo-letalski-prevozi.pdf


© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani