archived page

Poročilo o delu urada in predsednika Republike Slovenije v letu 2011



Vsebina:
I.Poročilo o delu predsednika republike na političnem in na pravnem področju v letu 2011
II.Področje zdravstvenega in socialnega varstva, humanitarne dejavnosti, romske problematike, športa ter ekologije
III.Dejavnosti na obrambnem področju
IV.Dejavnosti na regionalnem in na področju gospodarstva
V.Dejavnosti na področju manjšinske problematike
VI.Mednarodne dejavnosti
VII.Govori
VIII.Aktivnosti na področju odnosov z javnostmi
IX.Kadrovsko poročilo
X.Odlikovanja
XI.Poročilo o pomilostitvah predsednika republike v letu 2011
XII.Sprejeta pokroviteljstva predsednika republike
XIII.Pisma državljanov
XIV.Pregled porabe proračunskih sredstev



I. Poročilo o delu predsednika republike na političnem in na pravnem področju v letu 2011

Predsednik republike je svoje naloge v letu 2011 izvajal v skladu z Ustavo Republike Slovenije, in v skladu z usmeritvami, ki jih je oblikoval na začetku svojega mandata. njegova skrb za njihovo dosledno uresničevanje pa je temeljnega pomena. Zavzemal se je za graditev pravne države, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, spoštovanje suverenosti države in njenih institucij ter nadaljnje uveljavljanje ustavnopravne ureditve.

Sodelovanje z državnim zborom

Odnosi med Predsednikom republike in Državnim zborom RS so se v letu 2011 gradili na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Predsednik republike je nadaljeval svojo prakso in se pri vseh pomembnih odločitvah Državnega zbora RS o njegovih predlogih posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Poudarek na sodelovanju z Državnim zborom je bil namenjen ukrepom in aktivnostim pri reševanju gospodarske in finančne krize ter s tem povezano političnimi razmerami v Sloveniji v letu 2011. Po izglasovani nezaupnici vladi RS, je predsednik republike konec oktobra izvedel posvet tako s predsednikom državnega zbora kot tudi z vsemi poslanskimi skupinami. Na podlagi ocene položaja v državi ter teh posvetov je predsednik republike 21. oktobra razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve v državni zbor za 4. decembra. Na podlagi poročila o volitvah je predsednik republike razpisal ustanovno sejo novega državnega zbora za 21. decembra, kjer je poslance novega sklica tudi nagovoril. Posvetovanja s predsedniki političnih strank in vodji poslanskih skupin glede predloga kandidata za predsednika vlade je predsednik republike izvedel 27. decembra.

Predsednik republike je v izvolitev v državni zbor posredoval tudi predlog za ustavnega sodnika, ki 30. marca ni bil izvoljen. Nova ustavna sodnica je bila na predlog predsednika republike izvoljena 15. julija. Predsednik republike je v državni zbor posredoval tudi predlog kandidata za sodnika arbitražnega sodnika, ki je bil izvoljen 23. septembra.

Urad predsednika republike je na Komisiji za nadzor nad javnimi financami na temo poročila računskega sodišča opravil 4. oktobra in v roku enega meseca komisiji posredoval tudi poročilo o odpravljanju pomanjkljivosti.

Predsednik republike se je 8. oktobra sestal z novoizvoljenim predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem.

Sodelovanje z vlado

Predsednik republike je nadaljeval korekten odnos, ki je omogočil konstruktivne razprave in sodelovanje pri reševanju različnih vprašanj, bodisi z vidika potrebnih ukrepov in ravnanj med gospodarsko krizo bodisi tistih, ki so se oblikovala kot bistvena glede na mednarodni položaj Republike Slovenije.

Predsednik republike se je redno srečeval z ministri in predsednikom vlade, zato da se seznani z aktualnimi problemi na različnih področjih in da s svojim delom pripomore k njihovemu reševanju, napredku oziroma izboljšavam, zlasti z vidika svoje funkcije. Navedeno je bilo pomembno tudi pri usklajenem predstavljanju državnih stališč na meddržavnih srečanjih in obiskih različnih institucij v tujini v skladu z izvedenimi aktivnostmi predsednika republike na mednarodnem področju v letu 2011.

Sodelovanje z Ustavnim sodiščem

V skladu s predlogom predsednika republike je bila 15. julija v Državnem zboru RS izvoljena nova ustavna sodnica.

Sodelovanje s Komisijo za preprečevanje korupcije

Komisija za preprečevanje korupcije je 17. junija predsedniku republike predstavila poročilo o svojem delu. V skladu z zakonom o preprečevanju korupcije je urad predsednika komisiji posredoval načrt integritete.

Sodelovanje z Računskim sodiščem

Računsko sodišče Republike Slovenije je izvedlo revizijo poslovanja urada za leti 2008 in 2009 in ga objavilo 5. septembra.

Nazaj na vrh strani



II. Področje zdravstvenega in socialnega varstva, humanitarne dejavnosti, romske problematike, športa ter ekologije

V letu 2011 je bilo veliko pozornosti namenjene strukturnim reformam, ki so posegale ali pa na novo določale posamične pravice invalidsko-pokojninskega zavarovanja, zdravja, socialnega varstva, humanitarne dejavnosti, socialnih pomoči ter socialne ekonomije.

Naša stališča, vključevanje v razpravo, oblikovanje mnenj so bila usmerjena predvsem v podporo večini teh sprememb in temeljnih zasnov, ki so jih opredeljevali zakoni, ter različni načrti in drugi akti vlade. Tudi ob razpravi o pripravah na referendum v zvezi s pokojninsko reformo, delom na črno in malim delom so bila naša mnenja jasno izražena in v podporo predlaganim spremembam. Žal noben zakon ali predlog, ki bi ustalil socialne pravice in zagotovil trdnost ter vzdržnost financiranja na področju zdravstvenega in socialnega varstva ni zaradi referendumskih nasprotovanj zaživel v praksi.

Zdravstvo

Ključna vprašanja, ki so bila povezana z zdravstvom, so bila dostopnost do zdravstvenih storitev, pravičnost, mreža zdravstvenih institucij, večja učinkovitost in smotrna uporaba virov (finančni, človeški, tehnološki) na tem področju. O teh vprašanjih smo pogosto spregovorili ob različnih obletnicah zdravstvenih institucij, v pogovoru s posameznimi skupinami, na strokovnih srečanjih in kongresih. Sporočilo predsednika je vedno bilo, da se ne sme poslabšati dostopnost do zdravstvene storitve, da je treba razvejanost zdravstvenih institucij in njihovo odprtost približati ljudem, ki so v stiski, in zagotoviti tako organizacijsko shemo ter standarde storitve, ki bodo zagotavljali visoko stopnjo kakovosti in učinkovitosti.

Prenova je vsebovala vrsto dobrih izhodišč, ki so bila v glavnem podprta in pripravljena z novimi zakonskimi predlogi, vendar zaradi sprememb in prevelikega nezaupanja v institucije sistema nerealizirana.

Povsem jasno smo podpirali organizacijske predloge in rešitve, ki jih je predvidevala prenova, združevanje na področju zdravstvenega varstva in uveljavljanje nujnih standardov, ki naj bi zagotovili tudi ustrezno pravičnost in enakost dostopnosti do storitve.

Še posebej smo poudarili nekatere dosežke, povezane z mednarodnimi akreditacijami institucij zdravstvenega varstva, opozorili na nepravilnosti, ki so bile skrajno moteče pri uresničevanju pravic in opozarjanju na izredne razmere.

Glede na to, da so dali nekateri organizacijski in izvedbeni ukrepi v zdravstvu dobre rezultate, smo jih še posebej poudarili kot primer dobre prakse, ki mu je treba slediti (organizacija dežurstva, urgence, čakalne vrste itd.).

Socialno varstvo

Pri socialnem varstvu smo največ pozornosti namenili vprašanjem, povezanim s pripravljanjem, razpravo ter izvajanjem Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in z njim povezano tako imenovano e-socialo.

V načelu smo podprli pravičnost, ki je povezana s premoženjem upravičencem in obveznostjo dedičev, ter združevanje različnih transferjev v enotno vstopno točko in opozorili na nujno občutljivost, potrebno pri zaščiti najranljivejših skupin, kot so otroci, invalidi, starejši, družine, brezposelni. Dejstvo so nekatere strukturne spremembe v starostnih skupinah in da je treba posebno pozornost nameniti starejšim ljudem in jim zagotoviti ustrezno varstvo kakor tudi primerno zdravstveno oskrbo.

Trenutno najbolj izpostavljena skupina, ki še vedno nima ustreznega varstvenega zaledja, je velika skupina dementnih oseb, ki je povezana tudi z drugimi težavami, kot sta osamitev in osamljenost.

Še posebej smo se ukvarjali s težavami zaposlovanja mladih, spremljali smo nekatere nove pobude in predloge Mladinskega sveta Slovenije in drugih organizacij, ki združujejo mladino in razvijajo drugačne možnosti zaposlovanja.

Spremljali smo problematiko "nevidnih delavcev". Menimo, da je njihov položaj eno večjih neurejenih področij, ki ustvarja povsem zapostavljeno skupino ljudi, kljub temu da so svoje delo pošteno opravili.

Imeli smo nekaj pogovorov in obiskov v centrih za socialno delo, v katerih smo omenili predvsem vprašanje njihove povezanosti z nevladnimi organizacijami, zavodom za zaposlovanje ter drugimi ustanovami pri razreševanju vprašanj zaposlovanja,

Romska problematika

Letos smo se osredotočili na nekaj ključnih vprašanj: zaščita mladoletnih mater, obiskovanje šole in morebitna vezanost te pravice na različne socialne transferje, dostop do neoporečne vode in minimalna sanitarno-higienska ureditev naselij, vključno z legalizacijo, preprečitev nadaljnje nelegalne gradnje, vzporedno s tem tudi ravnanje z odpadki v teh naseljih, ekscesne tatvine, vožnja avtomobilov brez vozniškega dovoljenja, grožnje in obračuni.

Vprašanja, povezana s položajem Romov ter njihovim življenjem, so povsem konkretna, enake težave so v ospredju že vrsto let, povezanost med različnimi pristojnimi organizacijami ter organi vlade je relativno slaba in temu primerna tudi učinkovitost. Tem vprašanjem smo namenjali veliko pozornosti, vendar so pretežno povezana s povsem konkretnimi pristojnostmi posameznih institucij, ki bi morale odločneje ukrepati in slediti povsem konkretnim ciljem. Ti pa so v prvi vrsti povezani s šolanjem romskih otrok in zaposlovalno politiko Romov.

Humanitarna dejavnost

Posebno pozornost smo namenili humanitarnim organizacijam in predvsem tistim njihovim dejavnostim, ki so povezane s skrbjo za najranljivejše in najrevnejše skupine prebivalstva. Spremljali smo težave pri preskrbi in razdeljevanje prehranskih paketov, spodbujali delovanje humanitarnih organizacij, ki razvijajo programe prostovoljne pomoči starejšim, invalidom in otrokom, ki so žrtve nasilja. Posebno pozornost smo namenili pripravi in nato izvajanju Zakona o prostovoljstvu in Zakona o socialnem podjetništvu. Ta dva zakona prispevata k razvoju socialne ekonomije in različnih oblik za dajanje pomoči zapostavljenim skupinam prebivalstva. Zakona sta pomembna opora za razvoj prostovoljstva in socialnega podjetništva.

Dejstvo je, da bo treba za dokončno učinkovito izvajanje storiti še marsikaj, zato bo naša zaveza tudi v prihodnje, da spodbujamo dejavnosti, ki bodo odpirale možnosti za razvoj prostovoljstva ter socialne ekonomije.

Da bi seznanili s težavami najranljivejših skupin prebivalstva, smo imeli veliko pogovorov z Rdečim križem Slovenije, Slovensko karitas in drugimi humanitarnimi organizacijami, katerih namen je posebna skrb za najbolj ogrožene skupine prebivalstva.

Športna dejavnost

Spremljali smo pomembne športne dogodke, prireditve, slovesnosti ter slavnostne dogodke, da bi šport postavili kot vrednoto in zgled zdravega življenja. Še posebno pozornost smo namenili množičnim športnorekreativnim dogodkom in tistim prireditvam, ki postavljajo v ospredje zdrav slog življenja, ki je povezan tudi z odgovornostjo do lastnega zdravja. Posebno pozornost pa smo namenili posebnim olimpijadam, paraolimpijskim športom in mnogim športnim dogodkom za osebe s posebnimi potrebami.

Ekologija

Dogodki, ki so bili povezani z vprašanji ekologije, so segali na različna področja, ki so bila povezana z množičnimi projekti, kot so Očistimo Slovenijo v enem dnevu in pripravami na projekt Očistimo svet v enem dnevu. Veliko pozornosti smo namenili divjim odlagališčem, varovanju vode, zraka, ribištvu, čebelarstvu v povezavi z zdravo prehrano in varovanjem narave.

Še posebej je bila pozornost namenjena dejavnostim, povezanimi z ozaveščanjem otrok in mladine ter utemeljevanjem njihovega odnosa do varovanja narave, skrbi za čisto okolje in lastnega zdravja in zdravega načina življenja.

Udeležba/govori predsednika na dogodkih, obiski v posameznih ustanovah, občinah, društvih
10. 1. 2011
sprejem kandidatk za Slovenko letapozdravni nagovorLjubljana
11. 2. 2011
posvet – Mladi in zaposlovanjeposvetLjubljana
9. 3. 2011
130. letnica Psihiatrične klinike v LjubljanigovorLjubljana
21. 3. 2011
zasedanje 21. nacionalnega otroškega parlamentapozdravni nagovorLjubljana
22. 3. 2011
posvet z ravnatelji Morala med šolo in družbogovorLjubljana
24. 3. 2011
obisk občine Izola in Križnega centra v KopruIzola, Koper
25. 3. 2011
simpozij Medicina in pravo 20 let kasnejegovorMaribor
7. 4. 2011
udeležba na prireditvi Moj zdravnik 2011govorLjubljana
22. 4. 2011
prireditev ZPMS – Zemljo so nam posodili otrocinagovorLjubljana
22. 4. 2011
obisk v OŠ Majde Vrhovnikpozdravni nagovorLjubljana
22. 4. 2011
dan zemlje – posaditev drevesa ob Poti spominov in tovarištvaLjubljana
11. 5. 2011
desetletje akcije Združenih narodov za varnost v cestnem prometunagovorLjubljana
20. 5. 2011
osrednja slovesnost ob 50. letnici Bralne značke Slovenijepozdravni nagovorPrevalje
13. 6. 2011
okrogla miza Statističnega urada Slovenijeuvodni nagovorBrdo pri Kranju
18. 6. 2011
akademija ob 130-letnici sladkovodnega ribištva na SlovenskemnagovorBrdo pri Kranju
21. 6. 2011
položitev temeljnega kamna nove Medicinske fakultete v MariborunagovorMaribor
22. 6. 2011
odprtje razstave Društva gluhoslepih Slovenije "Dlan"pozdravni nagovorLjubljana
30. 6. 2011
letno srečanje članov Zveze društev upokojencev SlovenijenagovorPokljuka
27. 8. 2011
odprtje svetovnega prvenstva v veslanjunagovorBled
27. 8. 2011
slavnostno odprtje športne dvorane in športnega parka pri OŠ Mokronogpozdravni nagovorMokronog
13. 9. 2011
obisk predsednika v UKC LjubljanaLjubljana
17. 9. 2011
sprejem otrok s posebnimi potrebami v okviru projekta Mirno morjepozdravBrdo pri Kranju
17. 9 .2011
slovesna akademija ob počastitvi mednarodnega dneva gluhih in 80-letnici organiziranega delovanja gluhih v Zvezi društev gluhih in naglušnihnagovorLjubljana
28. 9. 2011
udeležba na 11. festivalu za tretje življenjsko obdobjeudeležbaLjubljana
29. 9. 2011
konferenca Evropskega inštituta za socialno varnost v sodelovanju s Pravno fakulteto v LjubljaninagovorLjubljana
1. 10. 2011
udeležba na prireditvi Evropohod 2011pozdravni nagovorGeoss, Vače
5. 10. 2011
obisk predsednika na svetovnem dobrodelnem tekupozdravLjubljana
5. 10. 2011
slavnostna akademija ob 90. obletnici Univerzitetne bolnišnice za pljučne bolezni in alergijopozdravni nagovorLjubljana
8. 10. 2011
uradno odprtje prireditve Praznik kozjanskega jabolkapozdravPodsreda na Kozjanskem
12. 10. 2011
slovesnost ob 20. obletnici Olimpijskega komiteja Slovenijepozdravni nagovorLjubljana
14. 10. 2011
slovesnost ob 150. obletnici Slovenskega zdravniškega društvapozdravni nagovorLjubljana
18. 11. 2011
udeležba na Tradicionalnem slovenskem zajtrku v OŠ Polhov GradecPolhov Gradec
18. 11. 2011
odprtje 5. slovenskega urološkega kongresanagovorLaško
22. 11. 2011
odprtje 27. slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domuudeležbaLjubljana
24. 11. 2011
udeležba ob 30. obletnici Slovenske kadrovske zvezenagovorLjubljana
26. 11. 2011
udeležba na 21. dobrodelnem koncertu Slovenske karitas Klic dobroteudeležbaCelje
21. 12. 2011
udeležba na prireditvi Športnik leta 2011udeležbaLjubljana
31. 12. 2011
obisk OKC LjubljanaLjubljana
Sprejemi in pogovori pri predsedniku RS dr. Danilu Türku
4. 1. 2011
dr. Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani
7. 1. 2011
minister za zdravje Dorijan Marušič
12. 1. 2011
vodstvo ITF, Dorijan Marušič, direktor, Karmen Kadunc, finančna referentka I, Nataša Uršič, projektni vodja
13. 1. 2011
dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
25. 1. 2011
Robert Cugelj, direktor URI Soča
28. 1. 2011
predstavniki Rdečega križa Slovenije in predstavniki Slovenske karitas
4. 2. 2011
prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici
11. 2. 2011
predstavniki nevidnih delavcev sveta (SCT, Vegrad)
2. 3. 2011
Dorijan Marušič, minister za zdravje
3. 3. 2011
Irena Križman, dr. Bogomir Kovač, Družbeni napredek in blaginja
9. 3. 2011
Peter Debeljak, direktor Urada za mladino, Kamal Izidor Shaker, Mladinski svet Slovenije, Nina Milenkovič, Uroš Skrinar, Mreža MaMa, Rok Primožič, ŠOS
18. 3. 2011
Roko Žarnić, minister za okolje in prostor
14. 4. 2011
sprejem za Rome ob svetovnem dnevu Romov
22. 4. 2011
sprejem dr. Zdenke Čebašek Travnik, varuhinje človekovih pravic
12. 5. 2011
otroci Zveze prijateljev mladine Šentjur
17. 5. 2011
sprejem ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika
17. 6. 2011
sprejem olimpijcev Specialne olimpijade Slovenije
20. 6. 2011
sprejem za prostovoljce v okviru projekta Mladinskega sveta Slovenije Prostovoljec leta 2010
5. 7. 2011
pogovor predsednika s Simonom Vrhuncem, direktorjem UKCL, in prof. dr. Brigito Drnovšek Olup, strokovno direktorico UKC Ljubljana
5. 7. 2011
delovni sestanek s člani Društva Ekologi brez meja, Petra in Janez Matos, Polonca Štritof
11. 7. 2011
pogovor z gospodom Dorijanom Marušičem, ministrom za zdravje RS
14. 7. 2011
sprejem članic ženskega društva ZemZem: Ela Porič, Barbara Hočevar Balon, Elvira Alagić, Esma Ferizović
19. 7. 2011
pogovor z Robertom Cugljem, direktorjem URI Soča
20. 7. 2011
pogovor z Dorijanom Maršičem, direktorjem ITF
20. 7. 2011
pogovor s prof. dr. Tanjo Čufer, Bolnišnica Golnik
2. 9. 2011
nevidni delavci sveta (nekdanja tovarna Rog)
2. 9. 2011
pogovor s prof. dr. Tanjo Čufer
7. 9. 2011
sprejem dobitnikov medalj na 18. mladinski gasilski olimpijadi
16. 9. 2011
pogovor z Brankom Omerzujem, direktorjem Jamstvenega in preživninskega sklada RS
26. 9. 2011
sprejem zlatih maturantov
4. 10. 2011
pogovor z vodji državnih presejalnih programov, predstavniki društev ter Ministrstva za zdravje v boju proti raku
4. 10. 2011
sprejem predstavnikov Zveze prijateljev mladine Slovenije
19. 10. 2011
pogovor s sodelujočimi v humanitarnih projektih, RKS, Slovenska karitas, NFHOS
27. 10. 2011
pogovor s predstavniki romskih društev ter organizacij
28. 10. 2011
pogovor z Dorijanom Marušičem, ministrom za zdravje RS
28. 10. 2011
pogovor s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije ter mreže MaMa
28. 10. 2011
pogovor s predstavniki KSS Pergam: dr. Janez Posedi, predsednik, Jakob Počivavšek, generalni sekretar, Tanja Labernik, vodja pravne službe
4. 11. 2011
pogovor z Robertom Cugljem, direktorjem URI Soča
8. 11. 2011
pogovor z vodstvom ZPIZ-a: Marijan Papež, Jožef Janez Kuhelj, David Klarič
10. 11. 2011
sprejem članov gibanja Movember
11. 11. 2011
sprejem vodstva Zveze društev diabetikov Slovenije: Janko Kušar, Miha Koselj, Silva Žontar, Špelca Rudolf
16. 11. 2011
pogovor z Dorijanom Marušičem, ministrom za zdravje RS
22. 11. 2011
sprejem pobudnikov projekta Simbioz@
23. 11. 2011
sprejem predstavnikov Društva za cistično fibrozo Slovenije
2. 12. 2011
sprejem predstavnikov invalidskih organizacij ob svetovnem dnevu invalidov
15. 12. 2011
pogovor z misijonarjem Pedrom Opeko in Stanetom Kerinom, vodjo Misijonarskega središča Slovenije
15. 12. 2011
predaja luči miru iz Betlehema
20. 12. 2011
sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij
21. 12. 2011
sprejem za najboljše športnice in športnike leta 2011
Videosporočila predsednika
videonagovor za invalide
videonagovor ob 60. obletnici Zveze tabornikov Slovenije
videonagovor za slovesnost samostojnega okrožja 1912 Rotary International
videonagovor za Gasilsko olimpijado za mlade
videonagovor za prvi šolski dan
videonagovor za kongres medicinskih sester v dializni in transplantacijski dejavnosti
videonagovor za RKS Lepo je deliti
videonagovor za karierni sejem Moje delo
videonagovor ob 40. obletnici preventivnega vzgojnega dela v varnosti cestnega prometa
V imenu predsednika svetovalec mag. Franc Hočevar
5. 1. 2011
pogovor z Dejanom Stefanovičem, Sindikat športnikov SlovenijepogovorLjubljana
12. 1. 2011
sprejem predstavnic – podpis peticije za ohranitev brežiške porodnišnicesprejemLjubljana
13. 1. 2011
1. svetovni kongres medicine športagovorBled
14. 1. 2011
multimedijska konferenca (Mental Health) Oaza zdravja v TešanovcihpozdravTešanovci
27. 1. 2011
prireditev Hvala Slovenija, zahvala Sloveniji za rehabilitacijo otrok žrtev vojne v Gazipozdravni nagovorLjubljana
11. 2. 2011
odprtje prostorov fundacije Beli golobpozdravni nagovorTrnovo pri Gorici
14. 2. 2011
društvo Liga proti epilepsiji Slovenije, novinarska konferencaudeležbaLjubljana
17. 2. 2011
odprtje vrtca v ŠentrupertuudeležbaŠentrupert
22. 2. 2011
Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi – sprejemLjubljana
28. 2. 2011
CSD Maribor – okrogla miza Med birokratskim in angažiranim socialnim delomuvodni nagovorMaribor
1. 3. 2011
praznovanje 50. obletnice CSD Mariborpozdravni nagovorMaribor
10. 3. 2011
mladi v presečišču svetovnih sprememb, Inštitut IRDOnagovorMaribor
10. 3. 2011
kralji ulice – začetek svetovnega pohoda za mir Balkanska potudeležbaLjubljana
12. 3. 2011
dobrodelna prireditev Društva prva medicinska pomoč RogaševciudeležbaRogaševci
23. 3. 2011
II. kongres združenja samozagovornikov in zagovornikov oseb z motnjo v duševnem zdravjupozdravni nagovorDobrna
29. 3. 2011
presejalni program DORA – pozdrav mobilni enoti v Kamnikupozdravni nagovorKamnik
6. 4. 2011
19. bolnišnične olimpijske igreudeležbaLjubljana
8. 4. 2011
prireditev ob svetovnem dnevu Romovpozdravni nagovorČrnomelj
10. 4. 2011
odprtje 5. mednarodnega festivala gorniškega filmapozdravni nagovorLjubljana
22. 4. 2011
prireditev ob 60. obletnici delovanja Zveze tabornikov SlovenijeudeležbaPostojnska jama
16. 5. 2011
odprtje humanitarnega centra RKS Novo Mestopozdravni nagovorNovo mesto
20. 5. 2011
proslava Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvupozdravni nagovorLjubljana
21. 5. 2011
9. slovenski čebelarski praznikuvodni nagovorIvančna Gorica
25. 5. 2011
4-dnevno festivalsko dogajanje na Prešernovem trgu v Ljubljani – mednarodni festival Igraj se z manoudeležbaLjubljana
28. 5. 2011
srečanje diabetikov Slovenijepozdravni nagovorRakičan
18. 7. 2011
udeležba na gasilski olimpijadi za mladepozdravni nagovorKočevje
9. 9. 2011
slavnostno zajemanje voda iz vodnih zajetij v Gozdupozdravni nagovorGorjanci pri Gospodični
9. 9. 2011
odprtje fotografske razstave ob 25-letnici Društva onkoloških bolnikov Slovenijepozdravni nagovorLjubljana
27. 9. 2011
140.obletnica TD CeljeudeležbaCelje
29. 9. 2011
4. dnevi mediacijepozdravni nagovorBohinjska Bistrica
6. 10. 2011
pogovor z Anito Jager, podpredsednico sindikatov UKC LjubljanapogovorLjubljana
10. 10. 2011
pogovor z Evo Tomič, sektor za človekove pravice MZZpogovorLjubljana
12. 10. 2011
uradno odprtje projekta Zavoda Naprejpozdravni nagovorMurska Sobota
27. 10. 2011
posvet zbornice delovnih terapevtov Slovenije Iz teorije v praksopozdravni nagovorLjubljana
23. 11. 2011
sestanek z RKS, Slovensko karitas, Lions klubom Maribor in še nekaterimi drugimi predstavniki društev v zvezi z uporabo presežka hrane za humanitarne namenesklic in vodenje pogovoraLjubljana
24. 11. 2011
40. obletnica delovanja Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športapozdravni nagovorLjubljana
24. 11. 2011
podelitev nagrade HORUS – nagrade za družbeno odgovornostnagovorMaribor
30. 11. 2011
sestanek s Francem Lobnikom in Janezom Matosom (Očistimo Slovenijo)pogovorLjubljana
30. 11. 2011
udeležba na dobrodelnem koncertu Zavoda Varna potudeležbaLjubljana
5. 12. 2011
8. slovenski kongres prostovoljstvapozdravni nagovorMaribor
5. 12. 2011
podelitev državne nagrade in priznanj prostovoljcem na podlagi Zakona o prostovoljstvuudeležbaMaribor
8. 12. 2011
udeležba na prireditvi Invalid športnik leta 2011udeležbaKočevje
9. 12. 2011
udeležba na sprejemu varuhinje človekovih pravic ob dnevu človekovih pravicudeležbaLjubljana
13. 12. 2011
pogovor z vodstvom Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov SlovenijepogovorLjubljana
13. 12. 2011
udeležba na božični čajanki presejalnega programa SVITuvodni nagovorLjubljana
14. 12. 2011
dan odprtih vrat dnevnega centra za starejše občane in Rozinega vrta – središča za preventivo in obravnavo demence Papilot, zavod, Peruzzijeva ulica 103, LjubljanaudeležbaLjubljana
19. 12. 2011
premiera dokumentarnega filma o misijonarju Pedri OpekaudeležbaLjubljana
Intervjuji predsednika
januar–feb.
revija Gasilec
februar
revija Viva
april
Motorevija AMZS
julij–avgust
revija Europa Donna
okt.–nov.
intervju za revijo Kralji ulice
Nazaj na vrh strani.




III. Dejavnosti na obrambnem področju

Dejavnosti predsednika Republike Slovenije v letu 2011 so bile v znamenju jubilejnega leta – 20. obletnice samostojnosti in suverenosti ter 70. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte.

Kot slavnostni govornik na osrednjih slovesnostih, tudi na osrednji proslavi ob dnevu državnosti, je posebej omenil celovitost osamosvajanja, neprecenljiv prispevek obeh zgodovinskih dogodkov naši dokončni osamosvojitvi in oblikovanju naše državnosti.

Številne prireditve so organizirale veteranske in domoljubne organizacije, združene v Koordinacijo veteranskih in domoljubnih organizacij. Tako je bila v spomin na osamosvojitveno vojno in boje na letališču Brnik slovesnost, na kateri je predsednik odkril spominsko znamenje za omenjene dogodke. Prav tako je obiskal kraje spopada Teritorialne obrambe in milice z enotami JLA v Posavju in Dolenjski pokrajini.

Ob 20. obletnici samostojnosti in neodvisnost je predsednik z zlatim redom za zasluge na obrambnem področju odlikoval Slovensko vojsko, Slovensko policijo in Slovensko carino.

Svoj prvi obisk v Slovenski vojski v letu 2011 je vrhovni poveljnik namenil Večnacionalnemu centru odličnosti za gorsko bojevanje v Bohinjski Beli. Na vadišču Rudno polje na Pokljuki si je ogledal vajo izvidniške enote gorskega bataljona ter ob tem izrazil prepričanje o pravilnosti odločitve o oblikovanju takega centra, saj Slovenija kot gorska država lahko prav o bojevanju v sredogorju in visokogorju zavezništvu veliko ponudi. Ob svojem obisku v Estoniji si je prav tako ogledal njihov center odličnosti za informacijsko bojevanje.

Vrhovni poveljnik je tudi v letu 2011 pozorno spremljal razmere na kriznih žariščih, na katerih v mednarodnih operacijah in misijah sodelujejo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske in Slovenske policije ter civilni funkcionalni strokovnjaki. Posebno dve operaciji – operacija ISAF v Afganistanu in operacija KFOR na Kosovu – sta bili zaradi svoje zahtevnosti in visoke stopnje ogrožanja varnosti naših pripadnikov in pripadnic v središču njegove pozornosti. Nove in zahtevne naloge Slovenske vojske v ISAF, ki v vlogi OMLT opravlja usposabljanje in urjenje pripadnikov afganistanske vojske, so potrebne zaradi stalnega spremljanja vseh odgovornih v Sloveniji. To narekuje tudi posebno odgovornost vseh tistih, ki pri načrtovanju in zagotavljanju finančnih in materialnih virov odločajo o stalnem zniževanju teh virov.

Izpolnjevanje mednarodnih obveznosti in udeležba na mednarodnih operacijah in pri nalogah sta bili tudi osrednji temi pogovorov ob sprejemih poveljnika zavezniškega poveljstva za preoblikovanje generala Stephena Abriala, načelnika GŠ vojske Črne gore viceadmirala Dragana Samardžića in načelnika GŠ vojske Bosne in Hercegovine generalpodpolkovnika Miladina Milojćića.

Vrhovni poveljnik se je udeležil tudi slovesnosti ob dnevu SV v Cerkljah ob Krki. V svojem slavnostnem govoru je ponovno poudaril pomen poznavanja in spoštovanja preteklosti. Po njegovem mnenju je to še posebej pomembno v jubilejnem letu, v katerem smo praznovali 20. obletnico svoje samostojnosti, enotnosti in suverenosti. Omenil je tudi obe temeljni odliki naših obrambnih sil – profesionalizem, ki ga zahtevata sodoben čas in varovanje mednarodnega miru, in povezanost z družbo, ki jo zahteva temeljna obrambna naloga vojske. Ob tem je poudaril izredni pomen človeškega dejavnika.

Ob poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske sta ministrica za obrambo in načelnik GŠ SV vrhovnega poveljnika seznanila s stanjem in razmerami v celotnem obrambnem sistemu in še posebej natančno s stanjem v Slovenski vojski.

Tudi v letu 2011 so se nadaljevali pogovori predsednika o domoljubju. Tema tretjega pogovora je bila Mladi in institucije demokracije. Prispevki so bili objavljeni v izdani knjigi, ki ima tak naslov kot tema pogovora. V njej so objavljeni prispevki vseh, ki so na pogovoru sodelovali.

Predsednik in vrhovni poveljnik sta sodelovala tudi na mednarodni konferenci o terorizmu z naslovom Izzivi zoperstavljanja terorizmu v jugovzhodni Evropi, ki je bila v Mariboru. V svojem nastopu je predstavil svoj pogled na uspešnost dosedanjega boja zoper terorizem ter izrazil obžalovanje za umrlimi ob napadu na WTC v ZDA leta 2001. Opozoril pa je tudi na tragični dogodek na Norveškem ter tudi na radikalni desni ekstremizem ne samo drugod po Evropi, ampak tudi pri nas v Sloveniji ter ob tem poudaril zahtevnost nalog vseh služb, ki skrbijo za varnost ter obrambno sposobnost države.

Enako kot v prejšnjih letih je predsednik tudi letos sprejel predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij. Ob zadnjem pogovoru v decembru so predsedniki izročili posamezne izvode knjig, zbornikov in brošur, izdanih v letošnjem jubilejnem letu. Po oceni predsednika imajo izdani dokumenti posebno zgodovinsko vrednost, saj so v njih prispevki posameznih udeležencev osamosvojitvenih dogajanj, vključno z neposrednimi udeleženci bojev za samostojno Slovenijo.

Z obiskom dnevov zaščite in reševanja 2011 v Kopru je predsednik izrazil pomen sistema za zaščito in reševanje, pri katerem sodelujejo prostovoljci in tudi poklicna sestava. Ob novih in pogostih oblikah ogrožanja življenja ljudi in premoženja je sistem za zaščito in reševanje vsak dan pomembnejši, zato je treba kljub pomanjkanju finančnih in materialnih virov ne samo ohraniti, ampak tudi razvijati doseženo stopnjo razvoja in pripravljenosti tega sistema. Sicer pa je v letošnjem letu posebej opozarjal na previdnost pri zmanjševanju proračunskih virov, namenjenih obrambnemu sistemu in sistemu varnosti v državi v celoti.

Ob koncu leta 2011 se je predsednik in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil na posebnem prednovoletnem sprejemu zahvalil predstavnikom obrambnovarnostnih sil, sil zaščite in reševanja ter predstavnikom veteranskih in domoljubnih organizacij za njihov prispevek k skupni varnosti državljank in državljanov.

Zadnji dan letošnjega leta, 31.decembra 2011, je predsednik obiskal Operacijsko-komunikacijski center MNZ ter zaposlenim zaželel uspešno delo ter vsem izrekel zahvalo z dobrimi željami za leto 2012.
6. 1. 2011
obisk v podjetju AREX, d. o. o.Šentjernejogled
9. 1. 2011
54. prireditev Po stezah partizanske JeloviceDražgošeudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
22. 1. 2011
41. srečanje Slovencev Videmske pokrajine in PosočjaBovecudeležil se ga je generalmajor Ladislav Lipič
26. 1. 2011
zgodovinsko predavanje o vojni za Slovenijo leta 1991Brežice, Posavski muzejudeležil se ga je generalmajor Ladislav Lipič
27. 1. 2011
tretji pogovor o domoljubju: Mladi in institucije demokracijepredsedniška palačarazprava
17. 2. 2011
obisk Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanjevojašnica Bohinjska Belaogled
28. 2. 2011
slovesnost ob dnevu Civilne zaščiteGrad Brdoudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
24. 3. 2011
sprejem poveljnika Zavezniškega poveljstva za preoblikovanje generala Stephena Abrialapredsedniška palačasprejem
18. 4. 2011
predaja letnega poročila Slovenske vojske za l. 2010predsedniška palačapredstavitev poročila o bojni pripravljenosti
26. 4. 2011
prireditev Zveze združenj borcev za vrednote NOBLjubljanski gradudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
11. 5. 2011
pogovor s predstavniki Fundacije Poti miru v Posočjupredsedniška palačapogovor
15. 5. 2011
slovesnost ob dnevu Slovenske vojske in podelitev zlatega reda za zasluge SVCerkljeslavnostni govor in podelitev državnega odlikovanja
21. 5. 2011
20. obletnica pekrskih dogodkovPekreslavnostni govor
28. 5. 2011
slovesnost Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo ob 20. obletnici osamosvojitveSelnica ob Draviudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
30. 5. 2011
sprejem ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misijpredsedniška palačasprejem
4. 6. 2011
osrednja prireditev Društva izgnancev Slovenije 1941–1945Brestanicaslavnostni govor
14. 6. 2011
sprejem članov državnih organov iz časa osamosvajanjapredsedniška palačasprejem
15. 6. 2011
ogled kraja spopada TO z JLA in srečanje z veterani vojne za Slovenijo iz Posavja in DolenjskeBrežiceogled
18. 6. 2011
osrednja zasavska slovesnost ob 20. obletnici vojne za SlovenijoKumslavnostni govor
18. 6. 2011
odprtje razstave v Dolenjskem muzeju: Skupaj do samostojnosti – Dolenjska 1991Novo mestoudeležil se ga je generalmajor Ladislav Lipič
23. 6. 2011
podelitev zlatega reda za zasluge Policiji Republike Slovenijepredsedniška palačapodelitev državnega odlikovanja
24. 6. 2011
predsednik položil venec ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91Žalepolaganje venca
24. 6. 2011
sprejem za svojce padlih pripadnikov TO, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijopredsedniška palačasprejem
30. 6. 2011
odkritje spominskega znamenja in slovesnost veteranov SEVER za Gorenjsko in Zveze veteranov vojne za Slovenijoletališče Jožeta Pučnikaslavnostni govor
4. 7. 2011
primopredaja vodenja usklajevanja domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenijepredsedniška palačapogovor
19. 7. 2011
sprejem viceadmirala Dragana Samardžića, načelnika GŠ Črne gorepredsedniška palačasprejem
31. 7. 2011
slovesnost pri Ruski kapelicislavnostni govor
15. 9. 2011
spominska slovesnost ob odkritju znamenja v spomin na žrtve nemškega ujetniškega tabora Stalag XVIII D (306)Melje pri Mariboruslavnostni govor
17. 9. 2011
vseslovensko zborovanje za mir ob mednarodnem dnevu miruCerjeudeležil se ga je generalmajor Ladislav Lipič
24. 9. 2011
proslava ob 70. obl. ustanovitve odborov OF slovenskega naroda na Goriškem in Primorskem ter 64. obl. priključitve Primorske matični domoviniRenčenagovor
27. 9. 2011
Mednarodna konferenca o terorizmu: Izzivi zoperstavljanja terorizmu v JV EvropiMariborpozdravni nagovor
29. 9. 2011
4. dnevi zaščite in reševanjaKoperogled
7. 10. 2011
20. obletnica slovenske carineBrdo pri Kranjuslavnostni govor
22. 10. 2011
proslava ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Republike SlovenijeKoperslavnostni govor
10. 11. 2011
sprejem načelnika Generalštaba Bosne in Hercegovine in generalpodpolkovnika Miladina Milojčićapredsedniška palačasprejem
11. 11. 2011
sprejem predstavnikov fundacije Poti miru v Posočjupredsedniška palačasprejem
22. 11. 2011
sprejem predstavnikov Društva generala Maistrapredsedniška palačasprejem
23. 11. 2011
slovesnost ob dnevu Rudolfa MaistraHrastnikslavnostni govor
1. 12. 2011
počastitev spominskega dneva Združenja SEVERŠentjernejudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
4. 12. 2011
udeležba na proslavi ob 70. obletnici Osvobodilne fronteTrstudeležil se je generalmajor Ladislav Lipič
13. 12. 2011
predavanje častniškemu zboru Slovenske vojskeMORSpredavanje
15. 12. 2011
sprejem za predstavnike obrambnovarnostnih struktur in sil za zaščito in reševanjeBrdo pri Kranjusprejem
19. 12. 2011
pogovor s predsedniki veteranskih domoljubnih organizacij, združenih v KODVOSpredsedniška palačapogovor
Nazaj na vrh strani.




IV. Dejavnosti na regionalnem in na področju gospodarstva

1 Regionalno področje

1.1 Obiski predsednika Republike Slovenije v občinah Republike Slovenije

6. januar 2011 – Šentjernej
V prvih dneh januarja je predsednik republike dr. Türk obiskal občino Šentjernej in se najprej srečal z županom Francem Hudoklinom in predstavniki Občine Šentjernej. Predstavili so mu projekte in delovanje občine, govorili pa so tudi o infrastrukturi in razvoju.
V nadaljevanju je obiskal Osnovno šolo Šentjernej. Učenci devetih razredov so mu predstavili eko kotiček. Obisk občine Šentjernej je bil tudi priložnost za pogovor s predstavniki podjetij v regiji in za ogled proizvodnje v podjetju Arex, d. o. o.

7. marec 2011 – Piran
Ob dnevu pomorstva je predsednik dr. Türk obiskal občino Piran in se srečal z županom Petrom Bossmanom in predstavniki Občine Piran, ki so mu predstavili projekte in delovanje občine. Predsednik je opozoril, da naše pomorstvo ni omejeno samo na turizem ali pomorsko trgovino kot dva najbolj znana in široko sprejeta vidika pomorstva, ampak moramo misliti tudi na pomorsko okolje in zaščito morskega prostora. Pri tem je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja, kot je projekt Jadransko-jonska pobuda, s katerim bi lahko zagotovili evropska sredstva za zaščito okolja v pomorskem prostoru.
V nadaljevanju obiska so si ogledali Krajinski park Sečoveljske soline in Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran.

24. marec 2011 – Izola
Predsednik republike dr. Türk je obiskal Izolo. Srečal se je z županom mag. Igorjem Kolencem in predstavniki Občine Izola, ki so mu predstavili projekte in delovanje občine. Ob tej priložnosti se je vpisal v knjigo častnih gostov občine, izolski župan pa mu je podaril faksimile izolskega mestnega zakonika iz leta 1360, ki je eden najpomembnejših mestnih kulturnih spomenikov. Predsednik dr. Türk je poudaril, da Izola na mnogo načinov simbolizira razvoj Slovenije v postindustrijsko družbo in dodal, da ima ta razvoj nekatere izrazito lepe in prijetne vidike, kot je pridobivanje oljčnega olja in vina, pa tudi izjemno zahtevne in tehnološko nove, kot je razvoj telemedicine in informatike v medicini, pri čemer je prav izolska bolnišnica v vrhu v Sloveniji. Po pogovoru z županom in predstavniki občine je obiskal delavnice treh izolskih umetnikov, zatem se je srečal še s predstavniki Italijanske samoupravne narodne skupnosti Občine Izola, ki so mu predstavili položaj pripadnikov italijanske skupnosti na Obali in ga opozorili na nekatere težave, s katerimi se srečujejo v praksi.
Srečal se je tudi z izolskimi ribiči. Z njimi se je pogovarjal o tem, kako zagotoviti našemu ribištvu boljše tržne možnosti. Podprl je idejo o ustanovitvi centra za prodajo rib in uveljavljanje morske prehrane na ljubljanski živilski tržnici, ki bi izolskim ribičem zagotovil novo obetavno prihodnost.
Na koncu je obiskal Splošno bolnišnico Izola in pohvalil uspešno mednarodno sodelovanje izolske bolnišnice, ki s številnimi evropskimi bolnišnicami sodeluje elektronsko, kar omogoča hitrejšo in boljšo diagnostiko ter boljše odločitve o terapijah. Poudaril je, da so izkušnje izolske bolnišnice dokazale, da je to naša prihodnost in da moramo tudi v državi kot celoti na tem področju več narediti in uporabiti dober zgled iz Izole.

1. junij 2011 – Mirnska dolina
Predsednika republike so v Mirnski dolini pozdravili župan Občine Šentrupert Rupert Gole, župan Občine Mirna Dušan Skerbiš in župan Občine Mokronog - Trebelno Anton Maver. Župani in njihovi sodelavci so predstavili delovanje in načrte razvoja treh občin v Mirnski dolini. Predsednik je pohvalil prizadevanja za nov hiter razvoj v vseh treh občinah, načrt reševanja prostorskih vprašanj, spodbujanje razvoja industrije in reševanje okoljskih vprašanj. Župani so predsedniku predstavili tudi načrte razvoja infrastrukture, pri katerih pričakujejo pomoč države, ter pridobivanja evropskih sredstev za projekte v Mirnski dolini.
V nadaljevanju obiska si je ogledal stalno razstavo slovenskih slikanic na Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert, zatem pa še leseni nizkoenergijski vrtec Čebelica.
Predsednik se je med obiskom Mirnske doline seznanil tudi z razvojnimi načrti treh podjetij. V Mirni je obiskal tovarno družbe Droga Kolinska za pridobivanje otroške hrane, kjer mu je vodstvo podjetja predstavilo velikopotezne načrte širitve proizvodnje in vzpostavitve logističnega načrta za celotno družbo Grupa Atlantic, ki je lastnica Droge Kolinske. V Šentrupertu je predsednik obiskal proizvodno in trgovsko podjetje Optima ter si ogledal mlin in pekarno. Vodstvo podjetja je v pogovoru poudarilo pomen dobre vključenosti podjetja v lokalno okolje in dobro sodelovanje z lokalnimi kmetijskimi pridelovalci. V Mokronogu je obiskal tovarno oblazinjenega pohištva M TOM in si ogledal proizvodnjo. Vodstvo mu je predstavilo težko zgodovino propadlega podjetja in načrte novega, ki obetajo, da bodo kmalu dosegli nekdanjo raven proizvodnje.
Svoj obisk je sklenil v Osnovni šoli Mokronog.

12. julij 2011 – Radeče
Velik del pogovora z županom Matjažem Hanom in predstavniki Občine Radeče je bil namenjen prostorskemu načrtovanju v občini. Predstavniki občine so povedali, da so podedovali tako razporeditev in kategorizacijo zemljišč, ki otežuje prostorsko načrtovanje in gospodarski razvoj. Predsedniku republike so predstavili tudi potrebne ukrepe na vladni ravni, ki bi pospešili razvoj teh dejavnosti.
Obiskal je tudi Javni zavod Zdravstveni dom Radeče in si ogledal posamezne oddelke in referenčno ambulanto.
Zatem je obiskal Prevzgojni dom Radeče, v katerem bivajo mladoletniki in mladoletnice, ki jim je bil izrečen vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom. Predsednik se je seznanil s terapevtskim delom ter si ogledal učne delavnice, s pomočjo katerih se mladostniki v prevzgojnem domu vključujejo v izobraževanje in delovno usposabljanje.
V Hidroelektrarni Vrhovo se je srečal s predstavniki elektrogospodarstva, s katerimi se je pogovarjal o dokončanju projekta gradnje verige savskih hidroelektrarn. Predsednik je podprl dokončanje verige elektrarn na območju spodnje in srednje Save. Poudaril je, da so to obnovljivi viri energije, ki jih bomo srednjeročno nujno potrebovali.
Predsednik je obiskal še podjetje Radeče Papir in si po srečanju z vodstvom podjetja ogledal papirni stroj 5, na katerem izdelujejo papir za bankovce in druge zaščitene papirje.

14. september 2011 – Kamnik
Predsednik republike dr. Türk je obiskal Kamnik in se srečal z županom Marjanom Šarcem in predstavniki Občine Kamnik, ki so med najpomembnejšimi prednostnimi nalogami razvoja Kamnika omenili pospešitev prostorskega načrtovanja, razvoj gospodarskih dejavnosti ter okrepitev pomoči države pri infrastrukturnih projektih in gradnji nove, sodobnejše osnovne šole. Predsednik je poudaril, da je v Kamniku veliko družin z otroki, zato je treba možnostim za njihovo šolanje nameniti posebno skrb.
Obiskal je tudi Osnovno šolo Frana Albrehta, na kateri si je ogledal krajši glasbeni, plesni in športni program učencev šole. Na najstarejši osnovni šoli v Kamniku Osnovni šoli Toma Brejca si je ogledal zborovski in plesni nastop učencev šole. Poudaril je dotrajanost šolskih prostorov in zagotovil, da bo tudi sam skušal pomagati pri rešitvi tega vprašanja. Nato je obiskal še Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik – CIRIUS Kamnik. Po ogledu prostorov centra se je seznanil s potekom šolanja in usposabljanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.
Otrokom pa je na koncu zaželel vse najboljše pri njihovem šolanju in usposabljanju za nadaljnje življenje.

5. oktober 2011 – Kranjska Gora
Predsednik republike dr. Türk je obiskal Kranjsko Goro. Srečal se je z županom Juretom Žerjavom in predstavniki občine Kranjska Gora. Sogovorniki so poudarili, da je Kranjska Gora v posebnem položaju, saj ima veliko površino in zelo velike načrte, s tem pa tudi težave pri razvoju prostorskega načrta. Dodali so, da bi morali zaradi turističnega gospodarstva in visokih cen zemljišč upoštevati tudi značilne potrebe Kranjske Gore pri nastajajoči ureditvi nepremičnin.
Nato so obiskali Knjižnico Kranjska Gora in športno dvorano Vitranc. V Osnovni šolo Josipa Vandota so se seznanili z jezikovnim projektom Tri roke in si ogledali začasno enoto vrtca. Predsednik je pohvalil jezikovni program, ki povezuje jezikovno znanje treh sosednjih narodov ter omogoča otrokom obmejnih občin Slovenije, Avstrije in Italije, da že na začetku šolanja spoznajo osnove vseh treh jezikov.
Na koncu je predsednik obiskal Nordijski center Planica, kjer so mu predstavili projekt gradnje centra ter kandidaturo Planice za Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah 2017, ob tej priložnosti pa se je srečal tudi s predstavniki gospodarstva Kranjske Gore. Pogovarjali so se o gospodarskih usmeritvah Kranjske Gore, težavah, ki se pojavljajo v zvezi z razvojem davčne ureditve in infrastrukture, predvsem pa z možnostmi, ki jih ponuja nastajajoči nordijski center.

25. oktober 2011 – Slovenska Bistrica
Predsednik republike dr. Türk je obiskal Slovensko Bistrico. Srečal se je z županom dr. Ivanom Žagarjem in predstavniki Občine Slovenska Bistrica. Po pogovoru na občini je predsednik republike obiskal novozgrajeni Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica – enota Pragersko, zatem pa še Osnovno šolo Antona Ingoliča Spodnja Polskava – podružnica Pragersko.
Predsednik je obiskal tudi Strelski center Gaj, kjer si je ogledal olimpijsko strelišče.
Na koncu je predsednik obiskal družbo Impol, kjer se je srečal z vodstvom ter si ogledal proizvodnjo iztiskanih aluminijskih izdelkov.
Kot enega največjih izzivov občine je predsednik opredelil urejanje prostora, zlasti pravočasnost postopkov pri prostorskem načrtovanju. Ta problem je marsikje po Slovenije zelo resen, saj nastajajo izjemno dolgi zaostanki v postopkih za pridobivanje različnih dovoljenj, kar zelo hromi razvoj posamezne občine. Predsednik je poudaril, da prihajamo v obdobje, ko bo treba ta vprašanja rešiti veliko celoviteje in z veliko večjo učinkovitostjo, če se želimo razvijati naprej tako, kot bi bilo prav v teh časih. Predsednik je poudaril tudi pomen okoljske občutljivosti, ki pa ne sme pomeniti birokratskega onesposabljanja razvoja.

9. november 2011 – Brda
Predsednik republike dr. Türk je obiskal občino Brda. V Gradu Dobrovo se je srečal z županom Francem Mužičem in predstavniki Občine Brda. V rajskih prostorih, kjer domuje tudi Galerija Zorana Mušiča, si je ogledal slikarsko razstavo Miha Maleš – Zoran Mušič, prijatelja in sodelavca. Nato je predsednik obiskal Osnovno šolo Dobrovo in Vinsko klet Goriška brda, največji gospodarski kompleks v občini Brda, kjer je "krstil" novo vrsto penine.
V Šmartnem si je predsednik ogledal obrambni stolp, ki ga je obnovilo podjetje Salonit Anhovo ter se seznanil z dosedanjo obnovo srednjeveške vasice. Zatem je obiskal Vilo Vipolže, kjer so mu predstavili projekt obnove ter razkazali kletne prostore, v katerih bo evropska vinoteka. Na koncu je predsednik obiskal še Domačijo Klinec, ki v projektu Art Circle – Krog umetnosti sodeluje kot ambasada umetnosti Republike Poljske ter se srečal z vinarji, ki sodelujejo pri tem projektu.
Predsednik je pohvalil povezovanje kulture in diplomacije v projektu Krog umetnosti. Poudaril je, da je vino v svojem bistvu kultura, kulturna sporočilnost vina pa je v Brdih še prav posebej močna. Povezovanje vinske kulture z diplomacijo in predstavitvijo Slovenije je zato tukaj čisto naravno, je dejal predsednik, ki se je zavzel za to, da bi se v projekt vključilo še več držav, saj lahko na ta način razvijemo novo razsežnost slovenske identitete v svetu.

6. december 2011 – Radovljica
Predsednik republike dr. Türk je obiskal Radovljico in se srečal z županom Cirilom Globočnikom in predstavniki Občine Radovljica. Po pogovoru se je srečal z otroki iz Vrtca Radovljica in si ogledal novoletno smrečico, ki so jo okrasili otroci.
Zatem je v starem mestnem jedru Radovljice obiskal prostore Turistično-informacijskega centra Radovljica, v Radovljiški graščini pa si je ogledal razstavo Letalstvo v modelih in stalno razstavo Anton Tomaž Linhart: 1756–1795. Predsednik je obiskal tudi prostore Ljudske univerze Radovljica, kjer se je seznanil z izvajanjem izobraževalnega programa PUM – Projektno učenje za mlajše odrasle.
V nadaljevanju je predsednik obiskal Kropo in si v podjetju UKO, umetnokovaška obrt in trgovina, Kropa, ogledal prodajni salon in proizvodnjo, ustavil pa se je tudi v Kovaškem muzeju Kropa. V Podnartu pa je predsednik obiskal družbo Atotech Slovenija in slovesno odprl nov proizvodno-skladiščni objekt z laboratorijem in čistilno napravo.

2 Gospodarsko področje

V letu 2011 se je gospodarska kriza nadaljevala in se na nekaterih področjih celo poglobila, kar je povečalo tudi socialne težave.

Predsednik republike se že od začetka svojega mandata zavzema za dejavno vlogo predsednika republike tudi na gospodarskem področju, saj se zaveda, da pretežni del moči države temelji na njeni gospodarski moči. V okviru tega je spremljal prizadevanja Vlade Republike Slovenije v gospodarstvu in se redno srečeval z ministri, pristojnimi za gospodarstvo, finance, kmetijstvo ter promet, pa tudi z guvernerjem slovenske centralne banke in člani fiskalnega sveta.

Ker je letos nastala velika razlika med prihodki in odhodki v proračunu Republike Slovenije in ker državni proračun pomembno vpliva na oživljanje gospodarstva, je predsednik posebno pozornost namenil spremljanju dela Fiskalnega sveta Republike Slovenije in se z njegovimi člani nekajkrat srečal. Predsednik meni, da sta njihovo poslanstvo in delo pomembni, vendar pomanjkljivo uzakonjeni, zato je Vladi Republike Slovenije predlagal, da s spremembami Zakona o javnih financah predlaga nekatere rešitve, ki bi natančneje opredelile naloge tega sveta.

Predsednik republike se je srečeval tudi s predstavniki sindikalnih ter delodajalskih združenj zaradi opredeljevanja ali izvedbe konkretnih projektov ali zaradi umirjanja razmer, ki so nastale kot posledica nestrinjanja pri sprejemanju sistemske zakonodaje (na primer Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o malem delu).

Pri spremljanju dogajanja v gospodarstvu je bil predsedniku tudi v letu 2011 v pomoč gospodarski svet. Vodilni gospodarstveniki so ga tekoče seznanjali s stanjem na posameznih gospodarskih področjih, spregovorili pa so tudi o svojih pogledih na reševanje vprašanj v naši državi. Predsednik je njihove predloge uradno ali neuradno poslal ustreznim institucijam. Posebej dragoceni so bili predlogi gospodarskega sveta o tem, katere države naj predsednik obišče skupaj z gospodarskimi delegacijami, kar se je pokazalo kot učinkovit ukrep pri zagotavljanju novih priložnosti za slovensko gospodarstvo na tujih trgih.
Predsednika republike so v šestih državah spremljale tudi močne gospodarske delegacije. Prav tako je Slovenijo z gospodarskimi delegacijami obiskalo šest voditeljev držav. Posamezne gospodarske delegacije, ki so predsednika spremljale med obiski v tujini, so imele od dvajset do skoraj sto poslovnežev. Enako številčne so bile tudi gospodarske delegacije, ki so s bile na obisku v naši državi.

Obiski so se pripravljali z usklajenim sodelovanjem Urada predsednika Republike Slovenije, Direktorata za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve in Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI).
Sodelovanje z Gospodarsko zbornico Slovenije pa je zlasti pri izhodnih delegacijah zamrlo, saj je GZS za svoje sodelovanje v gospodarskih delegacijah zahtevala finančno pokritje. Zaradi varčevanja Ministrstva za gospodarstvo je ta prek JAPTI-ja sofinanciralo gospodarske delegacije v bistveno zmanjšani višini, zato se je ustrezno zmanjšalo sodelovanje GZS pri snovanju in organizaciji gospodarskih delegacij. Na podlagi dosedanjih izkušenj smo tudi letošnje delegacije oblikovali tako, da smo na podlagi predhodnih analiz držav, ki so bile predvidene za obisk predsednika z gospodarsko delegacijo, za posamezna področja (zdraviliško, telekomunikacijsko, informacijsko, finančno, farmacevtsko) pripravili tudi srečanja in na gostiteljski strani slovenskim udeležencem zagotovili ustrezne sogovornike.

V letu 2011 smo pri pripravi obiskov v nekaterih posameznih državah opazili veliko zanimanje veleposlanikov (Nizozemska) ali gospodarskih atašejev (Črna gora), kar je še povečalo uspešnost gospodarskih delegacij. Pomembna novost, ki sta jo vpeljali omenjeni veleposlaništvi, je, da sta veleposlaništvi v gostiteljicah pridobivali podjetja gostiteljic za sodelovanje na poslovnih forumih in potem v Slovenijo sporočali želje po srečanju s slovenskimi podjetji.

Glede na odzive udeležencev gospodarskih delegacij lahko rečemo, da so bila njihova pričakovanja izpolnjena, obisk predsednika republike pa je v državi gostiteljici pospešil tudi pridobitev nekaterih poslov in podpis nekaterih pogodb. Obiski na najvišji ravni nedvomno pospešijo uresničitev projektov in dejavnosti, ki že potekajo, oziroma jim dajo novo spodbudo. Številna podjetja, ki so sodelovala v gospodarskih delegacijah, celo trdijo, da so k sklepanju konkretnih poslov – seveda ob veliki meri lastnega znanja, izkušenj in zmožnosti – svoj delež prispevale tudi dejavnosti in pobude predsednika republike. Opazili smo tudi, da sodelovanje navedenih delegacij ne koristi zgolj poglabljanju gospodarskega sodelovanja med podjetji posameznih držav, ampak tudi med posameznimi podjetji iz Slovenije, ki se srečajo v gospodarskih delegacijah, ki so spremljale predsednika republike.

Posamezne dejavnosti se z obiskom ne končajo, zato si posebej prizadevamo za poglabljanje stikov, ki so jih podjetja vzpostavila med obiski v tujini. Zato smo z Direktoratom za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve vzpostavili sistem spremljanja dejavnosti in dejavnega razvijanja poslov oziroma zagotavljanja pomoči podjetjem, ki za to izrazijo željo.

Predsednik republike je v letu 2011 obiskal tudi 17 podjetij, ki so prodorna, družbeno odgovorna in socialno občutljiva, saj so pomemben dejavnik zagotavljanja socialne varnosti prebivalcev v njihovih okoljih. Ob obiskih podjetij se je seznanil s težavami in uspehi, s katerimi se ta podjetja srečujejo.

Predsednik se je srečeval tudi z organizacijami, ki so stanovska gospodarska združenja, sodeloval pa je tudi na prireditvah, na katerih so posamezne organizacije nagrajevale najboljše posameznike ali delovne organizacije, ki so lahko zgled za premagovanje težav oziroma so zgled odličnosti.
Podjetje
6. 1. 2011
Arex, Šentjernej
24. 3. 2011
obisk izolskih ribičev, Izola
1. 6. 2011
Droga Kolinska, PE Mirna
1. 6. 2011
Optima, Šentrupert
1. 6. 2011
M Tom, Mirna
16. 6. 2011
Kolektor, Idrija
12. 7. 2011
Radeče papir, Radeče
25. 10. 2011
Impol, Slovenska Bistrica
26. 10. 2011
BSH hišni aparati, Nazarje
9. 11. 2011
Vinska klet Goriška Brda
9. 11. 2011
Salonit Anhovo, Šmartno v Goriških brdih
15. 11. 2011
DiaGenomi, Inštitut za biokemijo, Center za funkcijsko genomiko, Ljubljana
17. 11. 2011
Pipistrel, Ajdovščina
24. 11. 2011
Talum, Kidričevo
6. 12. 2011
Turistično informacijski center Radovljica
6. 12. 2011
UKO Kropa
6. 12. 2011
Atotech Podnart
Srečanje z organizacijami, gospodarske prireditve
6. 1. 2011
občina Šentjernej: Iskra PIO, Podgorje, d. o. o., HYB, L-TEK, Krka, Loging, Matisa MM, Simcol, Medical, Kobra team, Mizarstvo Cvelbar, CSC servisni center, Bos Grubar, Trac, Eltas, Kremen
20. 1. 2011
konferenca Poštenost – vir dolgoročne konkurenčnosti gospodarstva, Ljubljana
10. 3. 2011
posvet DialogeM na posvetu delodajalcev, Radenci
24. 3. 2011
občina Izola: Istrabenz plini, K. M .K. Box, Euroservis, Novi most
12. 4. 2011
Terme Olimia, Terme Tuhelj, skupaj z delegacijo predsednika Hrvaške
15. 4. 2011
konferenca o socialnem podjetništvu, Ljubljana
24. 5. 2011
50. obletnica OECD, Pariz
13. 6. 2011
Statistični urad – okrogla miza, KC Brdo pri Kranju
12. 7. 2011
občina Radeče: HSE, Savske elektrarne, GEN energija, HE Vrhovo, HE na spodnji Savi
28. 8. 2011
odprtje 49. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma, Gornja Radgona
15. 9. 2011
pogovor o industrijskem razvoju Slovenije, Vila Podrožnik
29. 9. 2011
jesensko srečanje Združenja Manager, Bernardin Portorož
5. 10. 2011
občina Kranjska Gora: HIT Alpinee, HIT Korona, RTC Kranjska Gora, CŠOD Planica, Pension Lipa; LTO Kranjska Gora, Infrastruktura, Rosje Kranjska Gora
6. 10. 2011
Summit 100 Business leader SE Europe, Arandjelovac, Srbija
13. 10. 2011
konferenca FDI Summit Slovenia 2011, Ljubljana
17. 10. 2011
slavnostna akademija ob 40-letnici podpisa prve kolektivne pogodbe, Ljubljana
19. 10. 2011
odprtje 5. strateške konference o trgovini, KC Brdo pri Kranju
25. 20. 2011
občina Slovenska Bistrica: vinogradniška kmetija Zorjan, AHA EMMI, Območna obrtna zbornica
22. 11. 2011
odprtje 6. slovenskega foruma inovacij, Ljubljana
24. 11. 2011
30-letnica Slovenske kadrovske zveze, Kidričevo
8. 12. 2011
14. slovenski turistični forum, Portorož
8. 12. 2011
sklepna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna, Portorož
Svet za gospodarska vprašanja
13. 6. 2011
seja sveta
14. 12. 2011
delovno kosilo s člani sveta
Fiskalni svet
5. 7. 2011
seja sveta, predaja poročila FS za leto2010
16. 9. 2011
delovno kosilo s člani FS
Podelitev nagrad
26. 10. 2011
sklepna prireditev Slovenska gazela 2011, Ljubljana
10. 11. 2011
podelitev mojstrskih diplom, Ljubljana
Srečanje gospodarstvenikov SLO z gospodarstveniki, ki spremljajo gostujočega predsednikaŠtevilo registriranih udeležencev
16. 2. 2011
poslovni forum z gospodarstveniki, ki so spremljali predsednika R Makedonije9
13. 4. 2011
srečanje z gospodarstveniki, ki so spremljali predsednika R Armenije41
10. 5. 2011
poslovni seminar z gospodarstveniki, ki so spremljali kralja Norveške
6. 6.2011
srečanje z gospodarstveniki, ki so spremljali predsednika R Bolgarije17
9. 6. 2011
poslovni forum z gospodarstveniki, ki so spremljali predsednika R Azerbajdžan59
Gospodarske delegacije, ki so spremljale predsednika na poti v tujinoŠtevilo registriranih udeležencev
31. 1.–3. 2. 2011
obisk v Katarju3
16. 3. 2011
obisk v Češki republiki55
3. 5.–4. 5. 2011
obisk v Islandiji27
5. 5.–6. 5. 2011
obisk v Estoniji29
5.9.–6.9. 2011
obisk v Črni gori15
11. 10.– 2. 10.2011
obisk v Ukrajini74
28. 11.–29.11.2011
obisk na Nizozemskem18
Pogovori o gospodarskih temah
3. 1. 2011
mag. Stojan Binder, mag. Samo Hribar Milič, GZS
3. 1. 2011
dr. Marko Kranjec, guverner Banke Slovenije
7. 1. 2011
Marjan Eberlinc, direktor Geoplina plinovodi
10. 1. 2011
dr. Patrick Vlačič, minister za promet
12. 1. 2011
Milan Lukič, Jože Smole, Združenje delodajalcev Slovenije
13. 1. 2011
Goran Brankovič, generalni direktor SŽ
13. 1.2011
dr. Roko Žarnić (s sodelavci), minister za okolje in prostor
13. 1. 2011
dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
24. 1. 2011
mag. Matjaž Janežič, generalni direktor HSE
3. 3. 2011
mag. Irena Križman, Statistični urad, dr. Bogomir Kovač, EF
4. 3. 2011
mag. Sibil Svilan, predsednik banke SID
4. 3. 2011
Aleksander Geržina, Anton Ipavec
8. 3. 2011
Marjan Eberlinc, direktor Geoplina plinovodi
8. 3. 2011
dr. Franci Križanič, minister za finance
14. 3. 2011
mag. Darja Radić, ministrica za gospodarstvo
18. 3. 2011
dr. Roko Žarnić (s sodelavci), minister za okolje in prostor
19. 4. 2011
mag. Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve
17. 5. 2011
dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
17. 5. 2011
dr. Boris Cizelj, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju, dr. Jadran Lanarčič, IJS
18. 5. 2011
Aleksej Miller, Gazprom
14. 7. 2011
CVI za Primorsko
19. 7. 2011
Damjan Pintar, direktor Unitur Zreče
26. 7. 2011
mag. Velimir Bole, EIPF
26. 8. 2011
mag. Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve
2. 9. 2011
dr. Boris Cizelj, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju, dr. Jadran Lenarčič, IJS
18. 10. 2011
pogovor z upravo BTC
24. 10. 2011
Klemen Boštjančič, Robert Vuga, izvršna direktorja Adrie Airways
28. 10. 2011
KSS Pergam
7. 11. 2011
Sandi Češko, Živa Vadnov, Studio moderna
9. 11. 2011
občina Brda: Trine Neblo, Projekt Nova Gorica, Cestno podjetje NG, Regijska razvojna agencija, Konzorcij Brda, Komunala NG
22. 11. 2011
dr. Mojmir Mrak, EF
24. 11. 2011
delegacija gospodarstvenikov iz Srbije
30. 11. 2011
dr. Marjan Senjur, dr. Jože Mencinger, dr. Rasto Ovin, dr. Bogomir Kovač
Nazaj na vrh strani.




V. Dejavnosti na področju manjšinske problematike

V letu 2011 so se dejavnosti predsednika Republike Slovenije začele s srečanjem predstavnikov naših manjšin, živečih v sosednjih državah. Pogovor, na katerega jih je povabil predsednik, je bil namenjen enotnemu slovenskemu kulturnemu prostoru in je bil pred slovenskim kulturnim praznikom. Udeležili so se ga predstavniki manjšinskih krovnih organizacij ter predstavniki kulturnih organizacij. Ob tej priložnosti je predsednik posebej omenil pomen sodelovanja v kulturi in izobraževanju kot temelja, na katerih lahko ohranjajo svojo identiteto.

Srečanje treh predsednikov v Trstu v letu 2010 in udeležba predsednikov sosednjih držav na državni slovesnosti ob letošnjem dnevu državnosti je spodbudilo boljše odnose teh držav do slovenske manjšine. Tako je načrtovano omizje pri italijanski vladi razumljeno kot nova priložnost za hitrejše in učinkovitejše reševanje manjšinskih vprašanj. Čeprav zaradi gospodarske krize in posledično tudi zamenjave italijanske vlade prvega pogovora še ni bilo, je pripravljenost treba izkoristiti. To je bila tudi vsebina pisma predsednika Republike Slovenije predsedniku Italije pred koncem letošnjega leta po pogovoru s predsednikoma obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

Odnose med Slovenijo in Avstrijo je zaznamoval aprila dosežen dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih. Dogovor, ki so ga dosegli avstrijska zvezna vlada, vlada avstrijske Koroške in koroški Slovenci, je več kot pol stoletja po podpisu Avstrijske državne pogodbe, katere 7. člen zagotavlja pravice slovenski manjšini v Avstriji, prinesel skupno 164 dvojezičnih krajevnih napisov in druge zaščitne ukrepe. Ta dosežek je omenil tudi predsednik Republike Slovenije ob srečanju s predstavniki slovenske manjšine, ki živijo v Avstriji. Prav tako je ponovno poudaril potrebo po notifikaciji Avstrijske državne pogodbe. Omenil je, da bi bilo prav, da bi Slovenija razen predstavnikov narodov nekdanje skupne države v posvetovanja pri Vladi Republike Slovenije vključila tudi predstavnike nemško govorečih prebivalcev ter bi tako dosegli trajne stike in tudi čim boljšo vključitev v uresničevanje posameznih projektov.

Predsednik je na začetku leta sprejel novoizvoljenega predsednika madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Na pogovoru s predsednikom je Ferenc Horvat, novi predsednik madžarske narodne skupnosti, predstavil program dela novega vodstva ter izrazil željo po boljšem sodelovanju s slovensko manjšino v Porabju.

14. 1. 2011
sprejem predstavnikov krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji (SKGZ, SSO) pred obiskom predsednika RS v Italijanski i republiki predsedniška palačasprejem
22. 1. 2011
41. srečanje Slovencev Videmske pokrajine in PosočjaBovecudeležil se ga je generalmajor Ladislav Lipič
7. 2. 2011
sprejem predstavnikov zamejskih Slovencev in pogovor o kulturipredsedniška palačasprejem in pogovor
17. 2. 2011
pogovor z ministrico za kulturo Majdo Širca na temo Kočevarjevpredsedniška palačapogovor
7. 3. 2011
sprejem in pogovor z novim vodstvom madžarske narodne skupnosti v Slovenijipredsedniška palačasprejem in pogovor
25. 3. 2011
srečanje predsednika s predstavniki italijanske manjšine Izola pogovor
8. 4. 2011
prireditev ob svetovnem dnevu RomovČrenšovciudeležil se je je generalmajor Ladislav Lipič
15. 4. 2011
sprejem predstavnikov slovenskih manjšinskih organizacij z avstrijske Koroškepredsedniška palačasprejem pri generalmajorju Ladislavu Lipiču
31. 8. 2011
sprejem predstavnikov Enotne listepredsedniška palačasprejem
21. 11. 2011
sprejem predstavnikov Kulturnega doma Goricapredsedniška palačasprejem
Nazaj na vrh strani.




VI. Mednarodne dejavnosti

1 državniški obiski
1.1 v tujini
17. 1.–19. 1. 2011
Italijanska republika
3. 5.–5. 5. 2011
Republika Islandija
1.2 v Republiki Sloveniji
9. 5.–10. 5. 2011
norveški kraljevi par, kralj Herald V. in kraljica Sonja
2 uradni obiski
2.1 v tujini
11. 1. 2011
Kneževina Monako
5. 5.–6. 5. 2011
Republika Estonija
5. 9.–6. 9. 2011
Črna gora
11. 10.–12. 10. 2011
Ukrajina
2.2 v Republiki Sloveniji
15. 2.–16. 2. 2011
predsednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov
13. 4.–14. 4. 2011
predsednik Republike Armenije Serzh Sargsyan
19. 4.–20. 4. 2011
predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer
6. 6.–7. 6. 2011
predsednik Republike Bolgarije Georgi Parvanov
9. 6.–10. 6. 2011
predsednik Republike Azerbajdžan Ilham Alijev
3 delovni obiski
3.1 v Republiki Sloveniji
28. 2. 2011
predsedstvo BIH
23. 3. 2011
predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović
18. 7. 2011
predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga
3.2 v tujini (udeležba na mednarodnih dogodkih)
31. 1.–2. 2. 2011
delovni obisk v Katarju
16. 3. 2011
delovni obisk v Češki republiki
8. 4.–9. 4. 2011
neuradno srečanje Skupine Arraiolos v Budimpešti, Madžarska
15. 5.–16. 5. 2011
delovni obisk v Rusiji
23. 5.–25. 5. 2011
forum voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu, Francija
24. 5. 2011
Unescov Forum za prihodnost (UNESCO Future Forum) na temo Izzivi zelenega gospodarstva in zelenih družb: odnosi, politike, vodenje, Pariz
27. 5.–28. 5. 2011
17. vrh predsednikov srednjeevropskih držav v Varšavi, Poljska
2. 6. 2011
slovesnosti ob 150. obletnici združitve Italije v Rimu, Italija
8. 6. 2011
svetovni gospodarski forum o Evropi in Srednji Aziji na Dunaju, Avstrija
25. 6. 2011
slovesnost ob 20. obletnici državnosti Republike Hrvaške v Zagrebu, Hrvaška
27. 6.–30. 6. 2011
udeležba na visokem dogodku OZN o svetovnem upravljanju, New York, ZDA
4. 7. 2011
slavnostni koncert slovenske in hrvaške filharmonije v Zagrebu, Hrvaška
28. 8.–29. 8. 2011
evropski forum Alpbach, Avstrija
11. 9. 2011
mednarodno srečanje za mir in spominska slovesnost ob 10. obletnici terorističnega napada na ZDA, München, Nemčija
19. 9.–21. 9. 2011
66. zasedanje Generalne skupščine OZN in visoki dogodki v New Yorku, ZDA
6. 10. 2011
regionalni vrh poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope Summit100 v Aranđelovcu, Srbija
28. 11.–29. 11. 2011
delovni obisk v Kraljevini Nizozemski
23. 12. 2011
udeležba na pogrebni slovesnosti ob smrti prvega predsednika Češke republike Vaclava Havla, Praga, Češka republika
3.3 govori in predavanja v tujini
18. 1. 2011
predavanje na Univerzi La Sapienza v Rimu Prihodnost Evropske unije: tri prednostna vprašanja
4. 5. 2011
predavanje na Univerzi v Islandiji,okrogla miza z naslovom Slovenija v Evropski uniji in mednarodni skupnosti, Islandija
23. 5. 2011
predavanje na Francoskem inštitutu za mednarodne odnose z naslovom 20 let po osamosvojitvi: izkušnje Republike Slovenije (in zakaj smo še vedno optimisti), Pariz
12. 10. 2011
predavanja na Inštitutu za mednarodne odnose Kijevske narodne univerze Tarasa Ševčenka na temo Evropska varnost in sodelovanje danes v Kijevu, Ukrajina
12. 10. 2011
predavanje na Narodni univerzi Vasilija Nazareviča Karazina v Harkovu na temo Nove države v mednarodni skupnosti: primer Slovenije in Ukrajine, Ukrajina
29. 11. 2011
predavanje na Meddržavnem sodišču v Haagu, Nizozemska
4 sprejemi pri predsedniku Republike Slovenije
12. 1. 2011
predstavniki slovenske manjšine v Italiji
14. 1. 2011
predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji
24. 1. 2011
diplomatski zbor
27. 1. 2011
nekdanji veleposlanik EU v RS Erwan Fouere
7. 2. 2011
evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard
7. 2. 2011
predstavniki slovenskih narodnih skupnosti Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške
21. 2. 2011
vodja spodnjega doma Parlamenta Velike Britanije in Severne Irske John Bercow
14. 3. 2011
marčno srečanje vodij misij držav članic EU
22. 3. 2011
predsednik Vlade Ruske federacije Vladimir Putin
7. 4. 2011
komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg
15. 4. 2011
minister za evropske zadeve Republike Turčije Egemen Bagis
15. 4. 2011
član Stalnega odbora politbiroja CK KP Kitajske Li Čangčun
21. 4. 2011
minister za zunanje zadeve Ruske federacije Sergej Lavrov
11. 5. 2011
predsednik Hrvaškega sabora Luka Bebić
30. 5. 2011
predsednica Vlade Slovaške republike Iveta Radič
20. 6. 2011
stalni predstavnik Ruske federacije za NATO Dmitrij Rogozin
24. 6. 2011
predsedniki Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške
8. 7. 2011
stalni predstavnik ZDA pri Natu Ivo H. Daalder
31. 7. 2011
predsednik Državne dume federalnega zbora Ruske federacije Boris Grizlov
30. 8. 2011
kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel
1. 9. 2011
mufti Nedžad Grabus
26. 10. 2011
predstavniki slovenske manjšine v Italiji
5 dvostranska srečanja
5.1 srečanja na visoki ravni v tujini
11. 1. 2011
knez Albert II. Monaški
17. 1. 2011
predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano
1. 2. 2011
emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani
16. 3. 2011
predsednik Češke republike Václav Klaus
3. 5. 2011
predsednik Republike Islandije Ólafur Ragnar Grímsson
5. 5. 2011
predsednik Republike Estonije Toomas Hendrik Ilves
16. 5. 2011
predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedjev
5. 9. 2011
predsednik Črne gore Filip Vujanović
11. 10. 2011
predsednik Ukrajine Viktor Janukovič
5.2 druga dvostranska srečanja predsednika republike v tujini
11. 1. 2011
predsednik Vlade Kneževine Monako Michel Roger
17. 1. 2011
predsednik Poslanske zbornice Italijanske republike Gianfranco Fini
17. 1. 2011
predsednik Senata Italijanske republike Renato Schifani
18. 1. 2011
župan Rima Giovanni Alemann
18. 1. 2011
predsednik Sveta ministrov Italijanske republike Silvio Berlusconi
19. 1. 2011
predsednik Dežele Lombardije Roberto Formigoni
19. 1. 2011
županja mesta Milano Letizia Moratti
19. 1. 2011
predsednik Pokrajine Milano Guido Podestà
8. 4. 2011
predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano
9. 4. 2011
predsednik Republike Poljske Bronisław Komorowski
9. 4. 2011
predsednik Zvezne republike Nemčije Christian Wulff
9. 4. 2011
predsednik Republike Madžarske Pál Schmitt
3. 5. 2011
predsednica parlamenta Republike Islandije Ásta R. Jóhannesdóttir
4. 5. 2011
predsednica Vlade Republike Islandije Jóhanna Sigurðardóttir
6. 5. 2011
predsednica Parlamenta Republike Estonije Ene Ergma
6. 5. 2011
predsednik Vlade Republike Estonije Andrus Ansip
24. 5. 2011
predsednik Senata Francoske republike Gérard Larcher
24. 5. 2011
generalna direktorica Unesca Irina Bokova
24. 5. 2011
nekdanji predsednik Vlade Francoske republike Michel Rochard
28. 5. 2011
vršilec dolžnosti predsednika Republike Moldove Marian Lupu
25. 5. 2011
predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga
27. 6. 2011
predsedujoči 65. zasedanju Generalne skupščine OZN Joseph Deiss
28. 6. 2011
generalni sekretar OZN Ban Ki Mun
29. 8. 2011
tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (ICC) Luis Moren Ocampo
5. 9. 2011
predsednik Skupščine Črne gore Ranko Krivokapić
5. 9. 2011
predsednik Vlade Črne gore Igor Lukšić
19. 9. 2011
generalni sekretar OZN Ban Ki Mun
19. 9. 2011
predsednik Generalne skupščine OZN Nasir Abdulaziz Al-Naser
19. 9. 2011
generalni sekretar Arabske lige Nabil Elaraby
11. 10. 2011
predsednik Vlade Ukrajine Mikola Azarov
12. 10. 2011
predsednik Vrhovne rade Ukrajine Volodimir Litvinov
12. 10. 2011
guverner – vodja harkovske regionalne državne uprave Mihail Dobkin
12. 10. 2011
župan mesta Harkov Gennadi Kernes
28. 11. 2011
nizozemska kraljica Beatrix
29. 11. 2011
predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu Hisashi Owado
6 sprejemi veleposlanic in veleposlanikov
26. 1. 2011
stalni diplomatski predstavnika Svetega sedeža v RS, apostolski nuncij msgr. Santos Abril y Castelló (poslovilni obisk)
18. 2. 2011
veleposlanik Koreje Shim Yoon-joe (poslovilni obisk)
28. 2. 2011
veleposlanik Gruzije Nikoloz Nikolozišvili (poslovilni obisk)
22. 3. 2011
veleposlanica Kube Norma Miguelina Goicochea Estenoz (poslovilni obisk)
6. 7. 2011
veleposlaniki držav EU
11. 7. 2011
veleposlanik Ukrajine Vadim Primačenko (poslovilni obisk)
18. 7. 2011
veleposlanik Italije Alessandro Pietromarchi (poslovilni obisk)
20. 7. 2011
veleposlanik Češke Petr Voznica
21. 7. 2011
veleposlanik Egipta Ahmed Farouk (poslovilni obisk)
30. 8. 2011
veleposlanik Cipra Charalambos Panayides (poslovilni obisk)
28. 9. 2011
veleposlanica Kraljevine Norveške Guro Katharina Helwig Vikor (poslovilni obisk)
21. 11. 2011
veleposlanica Federativne republike Brazilije Debora Vainer Barenboim (poslovilni obisk)
5. 12. 2011
veleposlaniki držav skupine V 4
7. 12. 2011
veleposlanik Grčije Dionyssios Coundoureas (poslovilni obisk)
12. 12. 2011
veleposlanica Romunije Dana Constantinescu (poslovilni obisk)
14. 12. 2011
Veleposlanik Združenih držav Amerike Joseph A. Mussomeli
7 sprejemi poverilnih pisem veleposlanic in veleposlanikov
20. 1. 2011
veleposlanik Makedonije Igor Popov
20. 1. 2011
veleposlanica Ruande Immaculee Uwanyiligira
20. 1. 2011
veleposlanik Estonije Priit Pallum
18. 2. 2011
veleposlanik Poljske Cezary Krol
18. 2. 2011
veleposlanik Čila Alfredo A. Labbe
2. 3. 2011
veleposlanik Japonske Toshimitsu Ishigure
13. 5. 2011
veleposlanica Andore Eva Descarrega Garcia
13. 5. 2011
veleposlanica Tajske Nongnuth Phetcharatana
13. 5. 2011
veleposlanik Jemna Abdulhakim Abdulrahman Al-Eryani
15. 6. 2011
veleposlanik Kube Juan Carlos Marsana Aguilere
15. 6. 2011
veleposlanik Svetega sedeža, nuncij Juliusz Janusz
15. 6. 2011
veleposlanik Moldove Alexander Codrean
15. 6. 2011
veleposlanik Kolumbije Freddy Padilla de Leon
15. 6. 2011
veleposlanik San Marina Renzo Ghiotti
15. 6. 2011
veleposlanik Nove Zelandije Philip Wallace Griffiths
15. 7. 2011
veleposlanik Socialistične republike Vietnam Nguyen Thiep
15. 7. 2011
veleposlanik Gruzije Alexander Nalbandov
3. 10. 2011
veleposlanik Ukrajine Mikola Kiričenko
3. 10. 2011
veleposlanik Koreje Cho Hyun
3. 10. 2011
veleposlanica Egipta Heba Sedhom
3. 10. 2011
veleposlanik Cipra Costas Leontiou
10. 10. 2011
veleposlanica Italije Rossella Franchini
10. 10. 2011
veleposlanica Republike Sejšeli Viviane Fock Tave
10. 10. 2011
veleposlanik Zvezne republike Nigerije Charles A. Ononye
20. 10. 2011
veleposlanik Laoške ljudske demokratične republike Khamkheuang Bounteum
20. 10. 2011
veleposlanik Kraljevine Švedske Nils Daag
16. 11. 2011
veleposlanik Republike Finske Pekka Metso
16. 11. 2011
veleposlanik Republike Tunizije Mohamed Samir Koubaa
16. 11. 2011
veleposlanik Demokratične socialistične republike Šrilanke Aliyar Abdul Azeez
16. 11. 2011
veleposlanik Velikega vojvodstva Luksemburg Hubert Wurth
8 odpoklici in imenovanja veleposlanikov

Predsednik Republike Slovenije je odpoklical 4 in imenoval 33 veleposlanikov Republike Slovenije.

Nazaj na vrh strani.




VII. Govori

januar
5. 1. 2011
nagovor ob sprejemu kolednikov
12. 1. 2011
nagovor na posvetu o razvojni zeleni knjigi
18. 1. 2011
predavanje na univerzi La Sapienza, Rim
20. 1. 2011
nagovor na konferenci o konkurenčnosti
24. 1. 2011
govor na ponovoletnem sprejemu za diplomatski zbor
25. 1. 2011
nagovor na slovesnosti ob izidu monografije Geologija Slovenije
27. 1. 2011
nagovor na pogovoru o domoljubju
februar
7. 2. 2011
nagovor na sprejemu za zamejske Slovence
9. 2. 2011
nagovor na slovesnosti ob odprtju mednarodnega leta kemije
10. 2. 2011
nagovor na odprtju razstave Miljenka Licula
14. 2. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanj (ZDIS, Toth, Turk)
16. 2. 2011
nagovor na slovensko-makedonski poslovni konferenci
marec
1. 3. 2011
nagovor na sprejemu za Prešernove nagrajence
3. 3. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (organizatorji pokala Vitranc)
4. 3. 2011
nagovor na slovesnosti ob 50. obletnici pokala Vitranc
7. 3. 2011
govor na slovesnosti ob dnevu pomorstva
7. 3. 2011
nagovor na prireditvi Oninih 50
8. 3. 2011
nagovor na odprtju mednarodnega sejma Dom
9. 3. 2011
nagovor na slovesnosti ob 130. obletnici prve psihiatrične bolnišnice
10. 3. 2011
nagovor na posvetu o socialnem dialogu v EU
16. 3. 2011
nagovor na češko-slovenski poslovni konferenci, Praga
16. 3. 2011
predavanje na Karlovi univerzi, Praga
17. 3. 2011
nagovor ob kvalifikacijah smučarskih poletov v Planici
21. 3. 2011
nagovor na zasedanju otroškega parlamenta
22. 3. 2011
nagovor ob obisku Kemijskega inštituta
22. 3. 2011
nagovor na simpoziju Morala med šolo in družbo
25. 3. 2011
nagovor na simpoziju Medicina in pravo
april
7. 4. 2011
nagovor na prireditvi Moj zdravnik
8. 4. 2011
predavanje na Odvetniški šoli
8. 4. 2011
nagovor na zasedanju srečanja Skupine Arraiolos, Budimpešta
12. 4. 2011
nagovor na posvetu o pravicah invalidov
12. 4. 2011
nagovor na okrogli mizi o gospodarskem sodelovanju s Hrvaško
15. 4. 2011
nagovor na konferenci o socialnem podjetništvu
18. 4. 2011
nagovor na odprtju Slovenskih dnevov knjige
21. 4. 2011
nagovor ob sprejemu zelenega Jurija
22. 4. 2011
nagovor na prireditvi Zemljo so nam posodili otroci
22. 4. 2011
nagovor ob udeležbi v akciji Star papir za novo upanje
26. 4. 2011
govor na državni počastitvi dneva upora proti okupatorju
maj
4. 5. 2011
nagovor na islandsko-slovenski poslovni konferenci, Reykjavik
4. 5. 2011
predavanje na Univerzi Islandije, Reykjavik
7. 5. 2011
nagovor na sprejemu ob Mednarodnem srečanju pisateljev
8. 5. 2011
govor na slovesnosti ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane
9. 5. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (Al-Khashman)
10. 5. 2011
nagovor na slovensko-norveškem poslovnem forumu
11. 5. 2011
nagovor na prireditvi za večjo varnost v cestnem prometu
12. 5. 2011
nagovor na odprtju razstave o Kočevskem v vojni za Slovenijo
15. 5. 2011
govor na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske
16. 5. 2011
nagovor na konferenci o korporativni družbeni odgovornosti in filantropiji
17. 5. 2011
nagovor na slovesnosti ob izidu jubilejne izdaje ustave
19. 5. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanj (Glavan, Likar, Ružič)
20. 5. 2011
nagovor na slovesnosti ob 50. obletnici Bralne značke
20. 5. 2011
nagovor na srečanju s člani Moškega pevskega zbora Vres
21. 5. 2011
govor na slovesnosti ob 20. obletnici pekrskih dogodkov
23. 5. 2011
nagovor na sprejemu ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije, Pariz
23. 5. 2011
predavanje na Francoskem inštitutu za mednarodne odnose, Pariz
24. 5. 2011
nagovor na Unescovem Forumu za prihodnost, Pariz
24. 5. 2011
govor na plenarnem zasedanju Foruma voditeljev OECD, Pariz
24. 5. 2011
nagovor ob posvetitvi lipe s predsednikom senata Francije, Pariz
25. 5. 2011
nagovor na panelni razpravi Foruma voditeljev OECD, Pariz
28. 5. 2011
nagovor na odprtju slovenskega trga v Varšavi
30. 5. 2011
nagovor na sprejemu ob dnevu pripadnikov mirovnih misij OZN
junij
1. 6. 2011
nagovor na prireditvi ob 20. obletnici Slovenske tiskovne agencije
4. 6. 2011
govor na slovesnosti društva izgnancev ob 70. obletnici izgona Slovencev
7. 6. 2011
nagovor na slovensko-bolgarski poslovni konferenci
8. 6. 2011
nagovor na WEF za Evropo in Srednjo Azijo, Dunaj
8. 6. 2011
nagovor na sprejemu ob 20. obletnici Slovenije, Dunaj
9. 6. 2011
govor na slovesnosti ob 40. obletnici sodniškega društva
10. 6. 2011
nagovor na slovensko-azerbajdžanski poslovni konferenci
10. 6. 2011
nagovor ob odprtju muzeja azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mihajlu
13. 6. 2011
nagovor na okrogli mizi Statističnega urada Republike Slovenije
14. 6. 2011
nagovor na sprejemu za člane državnih organov iz leta 1991
15. 6. 2011
nagovor ob odprtju razstave Bil sem zraven v Brežicah
16. 6. 2011
nagovor ob odprtju novega razvojno-tržnega centra koncerna Kolektor
17. 6. 2011
nagovor na sprejemu slovenskih specialnih olimpijskih tekmovalcev
18. 6. 2011
nagovor na slovesnosti ob 130. obletnici organiziranega sladkovodnega ribištva
18. 6. 2011
govor na slovesnosti ob 20. obletnici napada na rtv-oddajnik Kum
20. 6. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanj (Kovačič, Peršin)
20. 6. 2011
nagovor na sprejemu za prostovoljce ob koncu projekta Prostovoljec leta
21. 6. 2011
nagovor ob postavitvi temeljnega kamna za novo medicinsko fakulteto v Mariboru
22. 6. 2011
nagovor na odprtju razstave društva gluhoslepih Dlan
23. 6. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (Policija)
24. 6. 2011
nagovor na srečanju predsednikov Slovenije in štirih sosednjih držav
24. 6. 2011
nagovor na sprejemu za svojce padlih in ranjene v vojni za Slovenijo
24. 6. 2011
govor na državni počastitvi dneva državnosti
27. 6. 2011
nagovor na sprejemu ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije, New York
28. 6. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (Grom), New York
28. 6. 2011
govor na razpravi Združenih narodov o svetovnem upravljanju, New York
30. 6. 2011
nagovor na vseslovenskem srečanju upokojencev
30. 6. 2011
nagovor ob odkritju novega spomenika na Letališču Jožeta Pučnika
julij
1. 7. 2011
nagovor na mednarodnem simpoziju za odnose z javnostmi BledCom
5. 7. 2011
nagovor na odprtju razstave slovenskih akademskih slikarjev
9. 7. 2011
govor na srečanju državnikov pri Najevski lipi
11. 7. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanj (Destovnik, Kralj, Mejač, zveza gluhih)
31. 7. 2011
govor na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem
avgust
20. 8. 2011
nagovor na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra
23. 8. 2011
nagovor na konferenci o izobraževanju za medkulturne odnose ter aktivno državljanstvo
26. 8. 2011
nagovor na konferenci evropskega projekta Impletum
26. 8. 2011
nagovor ob razglasitvi Lendave za svetovno prestolnico bograča
26. 8. 2011
nagovor ob vpisu v knjigo pokroviteljev prestolnice bograča
27. 8. 2011
nagovor ob odprtju športne dvorane v Mokronogu
28. 8. 2011
govor na političnem simpoziju evropskega foruma Alpbach
september
1. 9. 2011
nagovor ob odprtju Kristalne palače v Ljubljani
5. 9. 2011
nagovor na makedonsko-slovenskem poslovnem forumu, Miločer
7. 9. 2011
nagovor na sprejemu za dobitnike medalj na mladinski gasilski olimpijadi
7. 9. 2011
govor na konferenci Mednarodnega združenja sodnikov za pravo beguncev
9. 9. 2011
govor na odprtju Strateškega foruma Bled
9. 9. 2011
nagovor na okrogli mizi Strateškega foruma Bled
11. 9. 2011
govor na Mednarodnem srečanju za mir, München
15. 9. 2011
nagovor ob odkritju znamenja v spomin na žrtve nemškega ujetniškega tabora v Melju
15. 9. 2011
nagovor na slovesnosti ob 90. obletnici podjetja Saturnus
17. 9. 2011
nagovor na sprejemu za otroke s posebnimi potrebami
17. 9. 2011
nagovor na slovesnosti ob 80. obletnici organiziranosti gluhih in naglušnih
19. 9. 2011
nagovor na Visokem srečanju OZN o nenalezljivih boleznih, New York
20. 9. 2011
nagovor na zasedanju pobude Clinton Global Initiative, New York
21. 9. 2011
govor na 66. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov
24. 9. 2011
nagovor na slovesnosti ob 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini
26. 9. 2011
nagovor na sprejemu za zlate maturante
27. 9. 2011
predavanje na mednarodni konferenci o izzivih upiranja terorizmu
29. 9. 2011
govor na konferenci Evropskega inštituta za socialne pravice
29. 9. 2011
nagovor na kongresu menedžerjev
oktober
1. 10. 2011
nagovor na sklepni prireditvi Evropohoda 2011
3. 10. 2011
nagovor na odprtju razstave o trajnostni arhitekturi
4. 10. 2011
nagovor na sprejemu prostovoljcev Zveze prijateljev mladine Slovenije
5. 10. 2011
govor na slovesnosti ob 90. obletnici bolnišnice Golnik
6. 10. 2011
nagovor na vrhu poslovnih voditeljev JV Evrope, Aranđelovac
7. 10. 2011
govor na slovesnosti ob 20. obletnici slovenske carine
8. 10. 2011
nagovor na prireditvi Praznik kozjanskega jabolka
11. 10. 2011
nagovor na ukrajinsko-slovenskem poslovnem forumu, Kijev
12. 10. 2011
predavanje na kijevskem univerzitetnem Inštitutu za mednarodne odnose, Kijev
12. 10. 2011
predavanje na Narodni univerzi Vasilija Nazareviča Karazina, Harkov
12. 10. 2011
nagovor na ukrajinsko-slovenskem poslovnem forumu, Harkov
12. 10. 2011
nagovor na slovesnosti ob 20. obletnici Olimpijskega komiteja Slovenije
13. 10. 2011
nagovor na mednarodni konferenci o tujih neposrednih naložbah
13. 10. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (zdravniško društvo)
14. 10. 2011
nagovor na slovesnosti ob 25. obletnici Poslovne šole Bled
14. 10. 2011
govor na Dnevih slovenskih pravnikov
14. 10. 2011
govor na slovesnosti ob 150. obletnici Zdravniškega društva Slovenije
17. 10. 2011
nagovor na slovesnosti ob 40. obletnici podpisa Kolektivne pogodbe v obrti in podjetništvu
18. 10. 2011
govor na slovesnosti ob 20. obletnici Vrhovnega sodišča Republike Slovenije
19. 10. 2011
nagovor na Strateški konferenci o trgovini
20. 10. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (Pipistrel)
22. 10. 2011
govor na slovesnosti ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije
26. 10. 2011
nagovor na prireditvi Slovenska gazela 2011
november
4. 11. 2011
govor na slovesnosti ob dnevu pravosodja
8. 11. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanj (Heber, Pogačnik, Vodopija)
10. 11. 2011
nagovor na konferenci Slovenskega združenja za kakovost in odličnost
10. 11. 2011
nagovor na podelitvi mojstrskih diplom Obrtno-podjetniške zbornice
14. 11. 2011
govor na slovesnosti ob 50. obletnici Pedagoške fakultete
14. 11. 2011
govor na Zboru državnih tožilcev
18. 11. 2011
nagovor na odprtju Slovenskega urološkega kongresa
22. 11. 2011
nagovor na odprtju Slovenskega foruma inovacij
22. 11. 2011
nagovor na Slovenskem knjižnem sejmu
23. 11. 2011
govor na slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra
24. 11. 2011
nagovor na slovesnosti ob 30. obletnici Slovenske kadrovske zveze
28. 11. 2011
nagovor na nizozemsko-slovenski poslovni konferenci, Rotterdam
29. 11. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (komite za priznanje Slovenije), Haag
29. 11. 2011
nagovor na Meddržavnem sodišču v Haagu
december
1. 12. 2011
nagovor na podelitvi odlikovanja (Bralna značka, Poslovna šola Bled)
1. 12. 2011
govor na slovesnosti ob 50. obletnici Fakultete za družbene vede
2. 12. 2011
nagovor na sprejemu ob svetovnem dnevu invalidov
6. 12. 2011
nagovor ob odprtju novega objekta družbe Atotech Slovenija
7. 12. 2011
nagovor na prireditvi o slovenskem podeželju po 20 letih samostojnosti
8. 12. 2011
nagovor na Slovenskem turističnem forumu
8. 12. 2011
nagovor na sklepni prireditvi projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna
13. 12. 2011
predavanje častniškemu zboru Slovenske vojske
15. 12. 2011
nagovor ob sprejemu Luči miru iz Betlehema
15. 12. 2011
nagovor na sprejemu za pripadnike obrambnovarnostnega sistema
16. 12. 2011
nagovor na znanstvenem posvetu Dvajset let slovenske državnosti
20. 12. 2011
nagovor na sprejemu za predstavnike humanitarnih organizacij
20. 12. 2011
nagovor na sprejemu za poslance državnega zbora v obdobju 2008–2011
21. 12. 2011
nagovor na prvi seji državnega zbora v novem sklicu
21. 12. 2011
nagovor na sprejemu za najboljše športnike v letu 2011
27. 12. 2011
nagovor na slovesnosti Hanuka 5772
27. 12. 2011
nagovor na sprejemu za novinarje in urednike
28. 12. 2011
nagovor – videokonferenca s pripadniki Slovenske vojske v tujini
Nazaj na vrh strani.




VIII. Aktivnosti na področju odnosov z javnostm

januar
6. 1. 2011
izjava za medije ob obisku občine Šentjernej
13. 1. 2011
intervju za Radio Koper/Capodistria
14. 1. 2011
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov italijanske manjšine
14. 1. 2011
intervju za Primorski dnevnik
14. 1. 2011
intervju za slovenski program RAI
17. 1. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Italije, Rim
17. 1. 2011
intervju za časopis Corriere della Sera, Rim
18. 1. 2011
kratki sestanek za slovenske medije o državniškem obisku v Italiji, Rim
18. 1. 2011
intervju za italijansko tiskovno agencijo ANSA, Rim
18. 1. 2011
intervju za Uniroma.tv, Rim
19. 1. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Dežele Lombardije, Milano
19. 1. 2011
intervju za Il Sole 24 Ore, Milano
19. 1. 2011
izjava za portal Slomedia.it o obisku v Milanu, Milano
20. 1. 2011
izjava za medije ob udeležbi na konferenci o konkurenčnosti
25. 1. 2011
izjava za medije ob izidu monografije Geologija Slovenije
25. 1. 2011
intervju za Televizijo Slovenija
26. 1. 2011
intervju za portal Vest.si
28. 1. 2011
izjava za medije po pogovoru s humanitarnimi organizacijami
31. 1. 2011
izjava za javnost o Zakonu o prostovoljstvu
februar
1. 2. 2011
izjava za javnost o Zakonu o socialnem podjetništvu
7. 2. 2011
intervju za Mladino
10. 2. 2011
novinarska konferenca o aferi Velikovec
10. 2. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o razmerah v Egiptu
11. 2. 2011
izjava za medije po pogovoru o kršenju pravic delavcev
15. 2. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Makedonije
17. 2. 2011
intervju za Hablar en Arte (Speaking of Art)
17. 2. 2011
izjava za medije ob obisku vojašnice Bohinjska Bela in učnega centra Pokljuka
28. 2. 2011
novinarska konferenca s predsednikom predsedstva Bosne in Hercegovine
28. 2. 2011
intervju za revijo Viva
marec
7. 3. 2011
izjava za medije ob obisku občine Piran
7. 3. 2011
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov madžarske manjšine
8. 3. 2011
izjava za javnost ob sprejetju Zakona o socialnem podjetništvu
15. 3. 2011
kratek sestanek za medije o razmerah v arabskem svetu
16. 3. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Češke, Praga
17. 3. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o smučarskih poletih v Planici
18. 3. 2011
izjava za medije o razmerah v Libiji in na Japonskem
22. 3. 2011
izjava za medije ob obisku Kemijskega inštituta
23. 3. 2011
izjava za medije ob srečanju s predsednikom Hrvaške
24. 3. 2011
izjava za medije ob srečanju s predstavniki italijanske manjšine
24. 3. 2011
izjava za medije ob obisku občine Izola
april
7. 4. 2011
izjava za medije o zdravstvenem stanju in referendumu o zakonu o malem delu
7. 4. 2011
izjava za javnost o pogajanjih o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem
9. 4. 2011
novinarska konferenca na srečanju Skupine Arraiolos, Budimpešta
9. 4. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o srečanju Skupine Arraiolos, Budimpešta
12. 4. 2011
izjava za medije ob srečanju s predsednikom Hrvaške
12. 4. 2011
intervju za Delo (Zdravje)
13. 4. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Armenije
14. 4. 2011
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov Romov
14. 4. 2011
intervju za Večer
18. 4. 2011
izjava za POP TV ob odprtju Slovenskih dnevov knjige
18. 4. 2011
novinarska konferenca ob predaji poročila Slovenske vojske
18. 4. 2011
intervju za avstrijsko televizijo ÖRF
18. 4. 2011
intervju za Večer
19. 4. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Avstrije
20. 4. 2011
izjava za medije ob ogledu razstave Zemlji na kožo napisano
21. 4. 2011
novinarska konferenca o aktualnih razmerah
22. 4. 2011
izjava za medije ob saditvi drevesa v nastajajočem Parku prijateljstva
22. 4. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o prof. Smilji Avramov
maj
3. 5. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Islandije, Reykjavik
4. 5. 2011
intervju za islandsko državno televizijo RUV, Reykjavik
5. 5. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Estonije, Talin
8. 5. 2011
izjava za medije o finančni pomoči Grčiji
9. 5. 2011
novinarska konferenca s kraljem Norveške
9. 5. 2011
pogovor z jordanskimi novinarji
9. 5. 2011
izjava za jordanski radio in televizijo o odnosih z Jordanijo
9. 5. 2011
intervju za slovensko televizijo (oddaja Prava ideja)
11. 5. 2011
izjava za medije o varnosti v cestnem prometu
11. 5. 2011
izjava za medije o projektu Pot miru od Alp do Jadrana
12. 5. 2011
intervju za Radio Univox
12. 5. 2011
izjava za medije ob odprtju razstave o Kočevskem v vojni za Slovenijo
16. 5. 2011
izjava za medije ob srečanju s predsednikom Rusije
17. 5. 2011
izjava za medije ob izidu jubilejne izdaje ustave
20. 5. 2011
izjava za medije ob 50. obletnici Bralne značke
24. 5. 2011
izjava za medije ob udeležbi na Forumu voditeljev OECD, Pariz
26. 5. 2011
pogovor z britanskimi novinarji
27. 5. 2011
izjava za Radio Slovenija ob 20. obletnici Vala 202
28. 5. 2011
izjava za medije ob vrhu predsednikov srednjeevropskih držav, Varšava
junij
1. 6. 2011
izjava ob obisku Mirnske doline
2. 6. 2011
izjava za medije ob slovesnosti ob 150. obletnici združitve Italije, Rim
3. 6. 2011
izjava za medije pred zakonodajnimi referendumi
5. 6. 2011
izjava za medije ob glasovanju na zakonodajnih referendumih
6. 6. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Bolgarije
7. 6. 2011
novinarska konferenca o aktualnih razmerah
8. 6. 2011
izjava za medije ob udeležbi na WEF za Evropo in Srednjo Azijo, Dunaj
9. 6. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Azerbajdžana
9. 6. 2011
izjava za prispevek študentov FDV o prostovoljstvu
13. 6. 2011
izjava za medije o statističnem merjenju razvoja in predlogu SDS za spremembo ustave
15. 6. 2011
izjava za medije ob ogledu razstave o Dolenjski ob osamosvajanju
15. 6. 2011
izjava za medije ob položitvi venca k spomeniku padlemu pripadniku TO pri Rigoncah
16. 6. 2011
izjava za medije ob odprtju novega razvojnotržnega centra koncerna Kolektor
16. 6. 2011
izjava za medije ob predaji poročila Komisije za preprečevanje korupcije
18. 6. 2011
izjava za medije ob slovesnosti ob 20. obletnici napada na rtv-oddajnik Kum
18. 6. 2011
intervju za ETV
20. 6. 2011
izjava za medije ob seji častnega odbora za praznovanje 20. obletnice samostojnosti
21. 6. 2011
izjava za medije ob postavitvi temeljnega kamna za novo Medicinsko fakulteto v Mariboru
23. 6. 2011
pogovor s tujimi dopisniki v Sloveniji
24. 6. 2011
izjava za POP TV ob 20. obletnici samostojnosti
27. 6. 2011
izjava za slovenske medije o delovnem obisku v New Yorku
28. 6. 2011
kratek sestanek za slovenske novinarje o delovnem obisku v New Yorku
julij
4. 7. 2011
izjava za javnost ob smrti Otta von Habsburga
5. 7. 2011
izjava za medije ob predaji poročila FS
6. 7. 2011
intervju za Dnevnik (priloga Dnevnikov objektiv)
8. 7. 2011
izjava za avstrijsko televizijo ÖRF ob smrti Otta von Habsburga
12. 7. 2011
izjava za medije ob obisku občine Radeče
14. 7. 2011
intervju za Europo Donno
18. 7. 2011
novinarska konferenca s predsednico Kosova
22. 7. 2011
intervju za Svet na Kanalu A
avgust
19. 8. 2011
izjava za POP TV ob smrti dr. Andreja Bajuka
20. 8. 2011
izjava za medije ob obisku mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra
20. 8. 2011
intervju za Televizijo Slovenija (oddaja Ljudje in zemlja)
26. 8. 2011
izjava za medije o razglasitvi Lendave za svetovno prestolnico bograča
27. 8. 2011
izjava za Vaš kanal ob odprtju športne dvorane v Mokronogu
29. 8. 2011
intervju za avstrijsko tiskovno agencijo APA, Alpbach
29. 8. 2011
izjava za Televizijo Slovenija ob udeležbi na evropskem forumu Alpbach
31. 8. 2011
izjava za javnost – nagovor ob prvem šolskem dnevu
september
1. 9. 2011
izjava za medije ob srečanju s predstavniki nevidnih delavcev sveta
5. 9. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Črne gore, Cetinje
6. 9. 2011
izjava za Televizijo Črna gora o uradnem obisku v Črni gori, Bar
8. 9. 2011
intervju za Žurnal 24
10. 9. 2011
izjava za javnost ob 10. obletnici terorističnih napadov na ZDA
13. 9. 2011
izjava za medije ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana
13. 9. 2011
izjava za medije ob predaji poročila varuhinje človekovih pravic
14. 9. 2011
izjava za medije ob obisku občine Kamnik
16. 9. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o članstvu Palestine v OZN
19. 9. 2011
kratek sestanek za slovenske novinarje o delovnem obisku v New Yorku
20. 9. 2011
kratek sestanek za slovenske novinarje o delovnem obisku v New Yorku
20. 9. 2011
izjava za javnost ob neizglasovanju zaupnice vladi Boruta Pahorja
22. 9. 2011
izjava za Slovensko tiskovno agencijo o delovnem obisku v New Yorku
27. 9. 2011
izjava za medije o upiranju terorizmu
28. 9. 2011
izjava za medije ob razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev
28. 9. 2011
izjava za medije ob obisku festivala za tretje življenjsko obdobje
29. 9. 2011
izjava za medije ob udeležbi na Dnevih zaščite in reševanja
oktober
4. 10. 2011
intervju za časopis S podeželja.si
5. 10. 2011
izjava za medije ob obisku občine Kranjska Gora
5. 10. 2011
izjava za POP TV ob dobrodelnem teku oddaje Svet na Kanalu A
6. 10. 2011
izjava za medije ob vrhu poslovnih voditeljev JV Evrope, Aranđelovac
6. 10. 2011
intervju za Prvo TV, Srbija, Aranđelovac
6. 10. 2011
intervju za Večernje novosti, Aranđelovac
6. 10. 2011
intervju za Novi magazin, Aranđelovac
7. 10. 2011
intervju za UNIDO Magazine
8. 10. 2011
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi Praznik kozjanskega jabolka
10. 10. 2011
intervju za Delo (Sobotna priloga)
11. 10. 2011
novinarska konferenca s predsednikom Ukrajine, Kijev
13. 10. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o evropski prestolnici kulture
13. 10. 2011
izjava za dokumentarec o Miljenku Liculu
14. 10. 2011
izjava za medije ob 25. obletnici Poslovne šole Bled
17. 10. 2011
izjava za medije ob obisku Instituta Jožef Stefan
20. 10. 2011
intervju za kitajsko televizijo CCTV
20. 10. 2011
izjava za javnost ob smrti nekdanjega libijskega voditelja Gadafija
21. 10. 2011
izjava za javnost ob smrti Toneta Pavčka
25. 10. 2011
izjava za medije ob obisku občine Slovenska Bistrica
25. 10. 2011
izjava za javnost ob odstopu Slovenije od kandidature za Varnostni svet OZN
26. 10. 2011
izjava za medije ob obisku podjetja BSH hišni aparati
27. 10. 2011
izjava za medije ob pogovoru o romski problematiki
november
7. 11. 2011
intervju za Kralje ulice
9. 11. 2011
izjava ob obisku občine Brda
14. 11. 2011
izjava za medije ob 50. obletnici Pedagoške fakultete
16. 11. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o položaju Slovenije na finančnih trgih
17. 11. 2011
izjava za medije ob obisku podjetja Pipistrel
18. 11. 2011
izjava za medije ob udeležbi v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
18. 11. 2011
izjava za medije ob odprtju Slovenskega urološkega kongresa
21. 11. 2011
izjava za slovenski program RAI o pogovoru s predstavniki Kulturnega doma Gorica
28. 11. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o delovnem obisku na Nizozemskem v Rotterdamu
28. 11. 2011
intervju za NRC Haag
29. 11. 2011
izjava za Televizijo Slovenija o delovnem obisku na Nizozemskem v Haagu
december
2. 12. 2011
izjava za javnost – nagovor pred predčasnimi volitvami v državni zbor
4. 12. 2011
izjava za medije ob glasovanju na predčasnih volitvah v državni zbor
5. 12. 2011
izjava za javnost po volitvah v državni zbor
6. 12. 2011
izjava za medije ob obisku občine Radovljica
7. 12. 2011
izjava za Svet na Kanalu A o slovenskem podeželju
12. 12. 2011
intervju za Delo (priloga Polet)
12. 12. 2011
izjava za javnost o objavi članka na spletni strani SDS
15. 12. 2011
izjava za Skavt.net ob sprejemu luči miru iz Betlehema
16. 12. 2011
izjava za medije ob sprejemu poročila DVK in sklicu državnega zbora
17. 12. 2011
izjava za medije ob odprtju SP v teku na smučeh Rogla open
18. 12. 2011
izjava za javnost ob smrti Václava Havla
19. 12. 2011
izjava za medije o pogovoru s predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij
19. 12. 2011
izjava za Televizijo Slovenija ob smrti Vaclava Havla
19. 12. 2011
intervju za časopis Kosova SOT
19. 12. 2011
izjava za knjigo o javnem nastopanju
21. 12. 2011
intervju za TV Veseljak, Radio Veseljak in Radio Aktual
22. 12. 2011
intervju za Lidove noviny
23. 12. 2011
izjava za javnost ob sprejetju intervencijskega zakona
24. 12. 2011
izjava za javnost – božična poslanica
27. 12. 2011
izjava za javnost po posvetovanjih s poslanskimi skupinami o mandatarju za sestavo vlade
31. 12. 2011
izjava za javnost – novoletna poslanica
31. 12. 2011
izjava za medije ob obisku Operativno-komunikacijskega centra
Nazaj na vrh strani.




IX. Kadrovsko poročilo

Kadrovsko poročilo zajema zaposlene, ki imajo na uradu sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas, so v delovnem razmerju za polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega; poročilo zajema tudi tiste, ki so začasno odsotni zaradi bolniške, daljše od 30 delovnih dni.

31. 12. 2011 je bilo v Uradu predsednika republike 45 zaposlenih oziroma 97,83 % glede na kadrovski načrt (46). Število zaposlenih se je v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta povečalo za dva zaposlena.

Število zaposlenih 31. 12. 2010 in 31. 12. 2011
Na dan:
Število zaposlenih
31. 12. 2010
43
31. 12. 2011
45

Zaposleni po vrsti delovnega mesta

Po vrsti delovnega mesta so zaposleni:
− javni uslužbenci na uradniških delovnih mestih in
− strokovno-tehnični javni uslužbenci.

V uradu so zaposleni tudi funkcionarji.
31. 12. 2010
31. 12. 2011
razlika
funkcionarji
8
9
+1
uradniki
21
20
–1
strokovno - tehnični javni uslužbenci
14
16
+2
skupaj
43
45

Kot izhaja iz preglednice, se je število funkcionarjev glede na preteklo leto povečalo za enega, število uradnikov se je zmanjšalo za enega, število strokovno-tehničnih uslužbencev pa se je povečalo za dva zaposlena. Vzroki za spremenjena razmerja so: organizacijske spremembe na posameznih delovnih področjih ali prenehanje delovnega razmerja.

Zaposleni po stopnjah izobrazbe
31. 12. 2010
31. 12. 2011
razlika
manj kot srednja str., spl. izob.
3
2
–1
srednja sploš., strok. izobr.
9
9
0
višja izobr., višja strok. izobr.
4
4
0
visoka strokov. izobrazba
9
6
–3
univerzitetna izobrazba (tudi druga bolonjska stopnja)
18
24
+6
skupaj
45
43
Od 18 zaposlenih z univerzitetno izobrazbo je en doktor znanosti, 6 magistrov znanosti in 3 magistri stroke.

Zaposleni po spolu

V letu 2010 je bilo od skupnega števila zaposlenih 14 moških (32,56 %) in 29 žensk (67,44 %).
V letu 2011 se je število moških povečalo na 18 (40 %), število žensk pa se je znižalo na 27 zaposlenih (60 %).

Zaposleni za določen čas
31. 12. 2010
31. 12. 2011
razlika
funkcionarji
8
9
+1
za trajanje funkc. v kabinetu
4
3
–1
pripravniki
0
1
+1

Zaposleni po starosti
moški
ženske
manj kot 30 let
1
2
30–40
4
10
41–50
4
11
51–60
8
4
nad 61 let
1
0
skupaj
18
27

Povprečna starost zaposlenih je 44 let; najmlajši javni uslužbenec je star 27 let (moški) in najstarejši 65 let (prav tako moški).
Povprečna starost moških uslužbencev je 47,7 leta pri ženskah pa 41,5 leta.

Zaposleni po delovni dobi
moški
ženske
do 10 let
4
5
od 10–20
2
10
od 20–30
4
8
nad 30 let
8
4
skupaj
18
27

Število zaposlenih v uradu se je spreminjalo glede na potrebe dela. Zaposlovali smo v skladu z usmeritvami in kadrovskim načrtom.

V skladu s potrebami zaradi ohranitve oziroma širitve sposobnosti za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi smo zaposlenim omogočili izpopolnjevanje in usposabljanje z udeležbami na raznih delavnicah, strokovnih posvetih, nekaterim zaposlenim pa smo omogočili izobraževanje za pridobitev dodatne izobrazbe.

Opravljene so bile tudi druge naloge s področja dela, ki so temeljne vsebine

Nazaj na vrh strani.




X. Odlikovanja

V Urad predsednika Republike Slovenije smo v letu 2011 prejeli:
– 33 predlogov za odlikovanje slovenskih državljanov ali institucij,
– 15 predlogov za odlikovanje tujih državljanov ali institucij.

Prejete predloge je obravnavala Komisija za odlikovanja predsednika republike, ki se je v letu 2011 sestala štirikrat.

Komisija je delovala v sestavi:
– dr. Božo Repe, predsednik komisije,
– dr. Božidar Voljč, član komisije,
– Milena Zupančič, članica komisije,
– Stojan Tramte, član komisije.

Urad predsednika republike je poleg navedenega prejel tudi predloge tujih veleposlaništev za odlikovanje 81 slovenskih državljanov s tujim odlikovanjem, ki jim je predsednik republike na podlagi sklepa vlade izdal soglasje k podelitvi odlikovanja.

Odlikovanja izdeluje podjetje Heledi's, s katerim je bila na podlagi javnega razpisa 3. 7. 2007 podpisana pogodba, ki je velja do konca januarja 2011.

Iz spodnje preglednice je razvidno število podeljenih odlikovanj Republike Slovenije z imeni odlikovancev:
ime odlikovanj
število podeljenih
imena odlikovancev
red za izredne zasluge
5
nj. eksc. Giorgio Napolitano
nj. eksc. Heinz Fischer
nj. eksc. Olafur Ragmar Grimmson
nj. eksc. Harald V.
nj. eksc. kraljica Sonja
zlati red za zasluge
18
civilno področje:
9
Organizacijski komite pokala Vitranc
Slovenska vojska
Peter Kovačič Peršin
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez
Slovensko zdravniško društvo
Carinska uprava RS
podjetje Pipistrel, d. o. o.
Bralna značka Slovenije
IEDC – Poslovna šola Bled
diplomatsko področje:
7
nj. eksc. Franco Frattini
nj. eksc. Alessandro Peitromarchi
Donatto Marra
prof. Carlo Guelfi
veleposlanik Stefano Stefanini
veleposlanik Rocco Antonio Cangelosi
min. Stefano Ronca
vojaško področje:
2
general Rolando Mosca Moschini
Policija Republike Slovenije
srebrni red za zasluge
/
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
/
vojaško področje:
/
red za zasluge
19
civilno področje:
19
Zveza delovnih invalidov Slovenije
Tomaž Jereb
Martin Toth
prof. dr. Josip Miloš Turk
Mohamed Al Khašman
Ernest Ružič
Zdravko Likar
Mihael Glavan
Bogdan Grom
Karl Destovnik
Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije
Janez Mejač
Valentin Kralj
dr. Franc Heber
Borut Simon Pogačnik
prim. doc. dr. Nado Vodopija
Nizozemski komite
dr.Iskra Vasiljevna Čurkina
Darko Šonc
diplomatsko področje:
vojaško področje:
medalja za zasluge
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
medalja za hrabrost
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
medalja za častno dejanje
civilno področje:
/
diplomatsko področje:
vojaško področje:
skupaj odlikovanja
42
Nazaj na vrh strani.




XI. Poročilo o pomilostitvah predsednika republike v letu 2011

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prejel 61 popolnih vlog za pomilostitev in izdal 7 (sedem) odlokov o pomilostitvi.

Nazaj na vrh strani.




XII. Sprejeta pokroviteljstva predsednika republike

pošiljateljdogodek
brez opredelitve datuma dogodkaKomisija za evropske pešpoti, predsednik Jože PrahEvropohod 2011
Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerMednarodno leto mladih – avgust 2010–2011
Urad predsednika Republike TurčijeMednarodni istanbulski oglaševalski festival
Zavod Ypsilon, vodja projekta Borut JegličProjekt Simbioz@: E-pismena Slovenija 2011
januar 2011
13. 1.–15. 1. 2011
Odbojkarska zveza Slovenije, predsednik Matjaž KovačičSvetovni kongres medicine športa 2011
25. 1. 2011
Geološki zavod Slovenije, direktor doc. dr. Marko KomacIzdaja monografije – Geologija Slovenije 2011
31. 1. 2011
SKD – Slovensko kemijsko društvo, predsednik prof. dr. Venčeslav KaučičMednarodno leto kemije 2011, Ljubljana
februar 2011
6. 2. –11. 2. 2011
9. vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA 2010, LjubljanaEvropska konferenca o tekočih kristalih – ECLC 2011, Maribor
13. 2. 2011
DBUS – Društvo baletnih umetnikov Slovenije, predsednik Tomaž Rodeslovesni baletni koncert s podelitvijo nagrad DBUS 2011, Ljubljana
marec 2011
1. 3. 2011
Center za socialno delo Maribor, direktor Jože Tivadar, univ. dipl. prav.okrogla miza ob 50-letnici delovanja centrov za socialno delo v Sloveniji
4. 3. 2011
Občina Kranjska Gora, župan Jure ŽerjavBela večerja – sprejem za vse legende Vitranca 2011, Kranjska Gora
VP Ankaraoglaševalski festival Zlati boben 2011, Carigrad,Turčija (marec 2011)
9. 3. 2011
Psihiatrična klinika Ljubljana, gen. direktor prof. dr. Bojan Zalarpraznovanje 130-letnice prve slovenske psihiatrične bolnišnice 2011, Ljubljana
1. 3. 2011
Veleposlaništvo RS v Zagrebu, Urad predsednika Republike Hrvaške koncert hrvaškega otroškega pevskega zbora "Klinci s Ribnjaka" 2011, Ljubljana –- soprokroviteljstvo
10. 3. 2011
Inštitut IRDO, direktorica Anita Hrast6. mednarodna konferenca inštituta IRDO Družbena odgovornost in izzivi časa 2011 ter podelitev nagrade mladim Horus 2011, Maribor
19. 3. 2011
Potapljaško društvo Maribor, vodja projekta Vojo Eraković19. ekološka akcija Drava 2011, Maribor
22. 3. 2011
Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, Oton Račečičsimpozij Morala med šolo in družbo
25. 3.2011
Zdravniško društvo Maribor, prim. Jelka Reberšek Gorišek, dr. med., UKC Mariborsimpozij Medicina in pravo – 20 let kasneje, Maribor
25. 3. 2011
DBUS – Društvo baletnih umetnikov Slovenije, predsednik Tomaž Rodeveliki mednarodni gala baletni koncert, Maribor
31. 3. 2011
Ministrstvo za kulturo, ministrica Majda ŠircaKonferenca UNESCO – Pisanje, založništvo, prevajanje: Gradimo kulturno raznolikost v JV Evropi 2011
april 2011
6. 4. 2011
Mestna občina Velenje, župan Bojan Kontičmednarodni medgeneracijski festival Skupnost smo ljudje – Prostovoljstvo za vse generacije
6. 4.–8. 4. 2011
Pokrajinski arhiv Maribor, direktorica dr. Slavica Tovšakmednarodno posvetovanje Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja, Radenci 2011
6. 4.–10. 4. 2011
Zavod Celeia Celje, direktorica mag. Milena Čeko Pungartnik29. mednarodni mladinski pevski festival v Celju
7. 4. 2011
Revija Viva, odg. urednica Vesna Žuničjubilejna akcija Moj zdravnik 2011, Ljubljana
10. 4. 2011
Društvo za gorsko kulturo, predsednik Silvo Karo5. mednarodni festival gorniškega filma, Ljubljana in Domžale
12. 4. 2011
NSUIS – Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, predsednik Boris Šuštaršičposvet – Uresničevanje 33. člena Konvencije o pravicah invalidov, Ljubljana
maj 2011
10. 5. –14. 5. 2011
Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, dekan prof. dr. Marko Jesenšekmednarodni simpozij Umetnost okrog 1400
11. 5. 2010
Avto-moto zveza Slovenijeprireditev ob začetku "Decade of Action" 2011
11. 5. 2011
Dvojezična OŠ II Lendava, ravnateljica Spomenka Juretič, univ. dipl. soc. del.21. državna glasbena revija Zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo, Lendava
12. 5. 2011
Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, prof. dr. Franc Pohlevenodprtje prireditve – Čar lesa 2011, Ljubljana
13. 5. 2011
Zavod za ustvarjalni razvoj mladih Celje, Mihailo Lišanin16. jubilejni mednarodni razpis za mlade likovnike, Celje
20. 5. 2011
Slovensko zdravniško društvo, Združenje za pediatrijo, predsednik prim. Ivan Vidmar, dr. med., svetnikslovesna akademija ob 70-letnici Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu
21. 5.–26. 5. 2011
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Urad za UNESCO, predsednik prof. dr. Radovan Stanislav PejovnikFirst South East Europe World Heritage Youth Forum, Poreč –Park Škocjanske jame
22. 5. 2011
Dom Danice Vogrinec, direktor mag. Marko Slavič1. medgeneracijski tek – Štafeta modrosti, Maribor
21. 5. 2011
Turizem Bohinj, direktor Klemen Langus5. mednarodni festival alpskega cvetja – Bohinj 2011
26. 5. 2011
Društvo Žarek upanja, Nataša Sorko, univ. dipl. soc. ped.10. mednarodna konferenca o alkoholizmu in drugih odvisnostih, Ptuj
29. 5. 2011
AMZS – Avto-moto zveza Slovenije, predsednik dr. Danijel Starman9. dobrodelna turneja "Eurobiker Luxembourg", Ljubljana
junij 2011
1. 6. 2011
Pionirski dom, direktorica Viktorija Potočnikprojekt in razstava – Podarjeno srcu,
3. 6. 2011
NFHOS – Slovenska filantropija, izvršna direktorica Tereza Novak3. kongres humanitarnih organizacij, Slovenj Gradec
4. 6. 2011
Akademska folklorna skupina Študent, predsednik Marko Pukšič47. celovečerni koncert Akademske folklorne skupine Študent 2011, Maribor
1. 6. 2011
MSS – Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor Shakerprojekt Prostovoljec l. 2010
13. 6. 2011
Statistični urad Republike SlovenijeSloveniji za 20. rojstni dan – slovenski statistiki, predstavitev publikacije na okrogli mizi Verodostojnost strategij razvoja in zaupanje v dejstva statističnih analiz, modelov in kazalnikov
17. 6. 2011
LTO Sotočje10. gorski maraton štirih občin (GM4O) – Tolmin, Bohinj, Cerkno in Železniki
17. 6. 2011
Birt, d. o. o., avtor projekta Sašo Hribarprojekt Heroji za vse čase
18. 6. 2011
Dolenjski muzej Novo mesto, direktor Zdenko Piceljproslava ob 20-letnici osamosvojitve Slovenije za območje Dolenjske 2011, Novo mesto
18. 6. 2011
Rotary International, Distrikt 1910, predsednik OO dr. Otmar Zornustanovitvena slovesnost samostojnega distrikta (št. 1912) Rotary International
18. 6. 2011
Ribiška zveza Slovenije, predsednik Borut Jerše130-letnica organiziranega sladkovodnega ribištva na Slovenskem
22. 6. 2011
Špas teaterdobrodelni Špas teatrovi moški za Hišo sreče!
julij 2011
1. 7. 2011
Pristop, d. o. o., ustanovitelj prof. dr. Dejan Verčič18. mednarodni simpozij BledCom 2011
2.. 7.–7. 7. 2011
Občina Izola, župan mag. Igor Kolenc19. Eurofest – evropski rokometni festival, Izola in Koper
3. 7. 2011
Festival Ljubljana, umetniški vodja in direktor Darko Brlekslavnostni koncert Festivala Ljubljana ob 20. obletnici ustanovitve držav Slovenije in Hrvaške
17. 7.– 23. 7. 2011
Gasilska zveza Slovenije, predsednik Anton Koren18. mladinske gasilske olimpijske igre, Kočevje
31. 7. 2011
Društvo Slovenija Rusija, Saša GeržinaRuska kapelica
avgust 2011
28. 8. 2011
Občina Bled, župan Janez Fajfarsvetovno prvenstvo v veslanju – Bled 2011
31. 8. 2011
KD Slovenski oktet, predsednik Jože Vidicgala koncert ob 60-letnici Slovenskega okteta, Ljubljana
september 2011
1. 9.–3. 9. 2011
Društvo mediatorjev Slovenije, Gordana Ristinmednarodna konferenca o mediaciji, Ljubljana
2. 9. 2011
Kulturni dom Nova Gorica, direktorica Pavla Jarcodprtje razstave ob 80-letnici rojstva slikarja Silvestra Komela, Nova Gorica
4. 9. 2011
Sinagoga Maribor, v. d. direktorja dr. Marjan Toševropski dan judovske kulture 2011, Maribor
9. 9. 2011
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, predsednica prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.dobrodelni koncert – Nešteto razlogov za življenje – in razstava, Ljubljana
10. 9.–13. 9. 2011
strokovna medn. konferenca Evropskega združenja medicinskih sester za dializo in transplantacijo (EDTNA/ERCA), org. odbor, predsednica Mirjana Čalićstrokovna mednarodna konferenca Evropskega združenja medicinskih sester za dializo in transplantacijo (EDTNA/ERCA), Ljubljana
12. 9.–16. 9. 2011
CNVOS, Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, direktor Jože Gornik10. vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA
14. 9. 2011
Radio Maribor, Anton Petelinšekprireditev Prijateljstvo za nove čase 2011, Maribor–Zagreb–Beograd–Kraljevo
16. 9. 2011
Občina Rogaška Slatina, župan mag. Branko KidričEntente Florale Europe 2011 – mednarodno tekmovanje v urejenosti okolja
17. 9. 2011
ZDGNS – Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenijeslovesna akademija ob 80-letnici Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije 2011
17. 9. 2011
Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij, Občina Miren - Kostanjevicadan miru na Cerju z zasaditvijo lipe ob 20. obletnici samostojnosti RS
17. 9.–21. 9. 2011
IZS – Inženirska zbornica Slovenije, predsednik mag. Črtomir Remecsvetovni inženirski forum (WEF) 2011, Ljubljana
23. 9. 2011
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, predsednica prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.Nešteto razlogov za življenje – razstava, Ljubljana
25. 9. 2011
RKS – Rdeči križ Slovenije, predsednik Franc Koširdobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije, Ljubljana
25. 9. 2011
Veleposlaništvo R Češke v Ljubljani, VP Petr Voznicakoncert A. Dvoraka – Rekviem, Ljubljana
27. 9. 2011
Turistično društvo Celje, predsednik Matija Golnerslovesnost ob 140-letnici Turističnega društva Celje
oktober 2011
3. 10.–9. 10. 2011
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, predsednik mag. Andrej Goljar, univ. dipl. inž. arh.Dnevi arhitekture 2011
5. 10. 2011
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, direktor prof. Mitja Košnik, dr. med.slovesnost ob 90-letnici Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Ljubljana
6. 10. 2011
Zavod RS za šolstvomednarodni posvet – Biološka znanost in družba, Povezanost procesov
7. 10. 2011
fundacija Utrip humanosti, Gašper Puhandobrodelni dogodki – Dobri utripi 2011
7. 10. 2011
Mladinski svet Ravne na Koroškem, predsednik Aljaž VerhovnikŠportni projekt MS Ravne na Koroškem
12. 10. 2011
2. festival evropskega in mediteranskega filma – Koper 2011, direktor festivala Matjaž Javšnik2. festival evropskega in mediteranskega filma Koper 2011
13. 10.–14. 10. 2011
The Slovenia Times, mag. Tilen Majnardi in Brane KrajnikFDI Summit 2011, Portorož
14. 10. 2011
SZD – Slovensko zdravniško društvo, predsednik prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med.slavnostna akademija ob 150-letnici SZD
15. 10. 2011
Obalne galerije Piran, ravnatelj Toni Biloslavproslavitev 50-letnice delovanja Forme vive Portorož
26. 10. 2011
Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d., predsednik uprave mag. Branko Pavlinsklepna prireditev projekta Gazela 2011, Ljubljana
27. 10. 2011
Zbornica delovnih terapevtov Slovenije, predsednica Zdenka Pihlarposvet – Iz teorije v prakso – razvoj delovne terapije v slovenskem prostoru - Ljubljana
november 2011
1. 11. 2011
Movember.si, Lado Bizovičarprošnja za pomoč pri akciji, kratki izjavi, vabilu na sklepno zabavo
Kulturni dom Gorica, ravnatelj Igor Komelproslavitev 30-letnice Kulturnega doma v Gorici v Italiji
Slovensko združenje za kakovost in odličnost, predsednik SZKO mag. Jožko Čuk20-letnica delovanja SZKO – Slovenskega združenja za kakovost in odličnost
17. 11.–19. 11. 2011
Splošna in učna bolnišnica Celje, Urološki oddelek5. slovenski urološki kongres in 10. simpozij zdravstvene nege
23. 11. 2011
Moje delo, d. o. o., direktor Aleš Zaletelprojekt izobraževanja iskalcev zaposlitve
26.11.2011
FZS – Fitnes zveza Slovenije, predsednik Dušan Gerlovičkongres Fitnes zveze Slovenije, Bled
december 2011
3. 12. 2011
Zveza LEO klubov Slovenije, LEO Distrikt 129, predsednik Peter Ribičakademija ob 10-letnici Zveze LEO klubov Slovenije, LEO Distrikt 129, Celje
10. 12. 2011
SNG Opera in balet Ljubljana, ravnatelj Mitja Bervarproslavitev 120-letnice SNG Opera in balet Ljubljana, odprtje prenovljene operno-baletne hiše
16. 12.–18. 12. 2011
Unior, d. d., predsednik uprave Gorazd KorošecFIS – svetovni pokal v teku na smučeh Rogla 2011
Nazaj na vrh strani.




XIII. Pisma državljanov

I. Statistični pregled pisem državljank in državljanov v obdobju od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2011

Urad predsednika Republike Slovenije je od 1. 1. 2011 do 31.12.2011 prejel 339 pisem državljank in državljanov Republike Slovenije. Tudi letos smo nekaj pisem prejeli iz tujine.
pisma po vsebini
število 2011
v % za 2011
1sodne zadeve
61
18
2socialne zadeve
62
18,3
3upravno-notranje zadeve
20
5,9
4pokojninsko in invalidsko varstvo
10
3,0
5delovna razmerja in brezposelnost
24
7,1
6finančne in davčne zadeve
16
4,7
7zdravstveno varstvo
19
5,6
8okolje in prostor ter naravne nesreče
11
3,2
9nerazumljiva pisma, pisci z osebnimi težavami in ponavljajoči se pisci
13
3,8
10zadeve, ki so poslane le v vednost
5
1,5
11stanovanjske zadeve
12
3,5
12druge zadeve
4
1,2
13policijski postopki ter javni red in mir
21
6,2
14osebna izjavljanja in razmišljanja
9
2,6
15druge pravosodne zadeve
13
3,8
16šolstvo, znanost, religija, kultura in šport
8
2,4
17javne gospodarske službe
9
2,6
18poprava krivic
6
1,8
skupaj (od 1 do 18)
323
95,3
anonimna pisma
16
4,7
skupaj
339
100

Pisma so razporejena po številu prejetih po posameznih področjih.

II. Problematika, vsebovana v pismih državljank in državljanov po posameznih področjih

1. Socialno varstvo

Podobno kot v preteklih letih je bilo tudi letos veliko pisem z zelo konkretnimi prošnjami za pomoč v hudih materialnih in socialnih stiskah. V pismih je večkrat zaznati skrajno nemoč in obup, saj v nekaterih primerih niti centri za socialno delo ne morejo več ublažiti stisk ljudi, posebno ko so materialne težave povzročile nezmožnost plačevanja računov, kar je posledično pripeljalo do izvršbe oziroma deložacije iz stanovanja. Žal v teh primerih ugotavljamo, da so zadeve pravnoformalno pravilne, pa bi vendar bil potreben temeljit razmislek o tem, ali upnik res nima drugih možnosti.

Na podobne težave nas opozarjajo tudi na centrih za socialno delo, s katerimi največkrat sodelujemo pri konkretnih primerih. Posledice revščine in visoke stopnje brezposelnosti so vse bolj očitne, poslabševanje socialnoekonomskega položaja čuti vse več ljudi, tako se od centrov zahteva dolgoročnejša socialna obravnava posameznikov ali družin, pri čemer pa so vse bolj obremenjeni. S centrov za socialno delo nam večkrat poročajo tudi o vse večjih administrativnih opravilih, zaradi katerih jim primanjkuje časa za strokovno delo z ljudmi. Tudi nove naloge centrov kažejo, da se bo administracija samo še povečevala, saj se bo na centre še dodatno preneslo izvajanje nekaterih zakonov. Nekatere naloge in javna pooblastila so bili na centre preneseni že v preteklosti, zaposlovanje novih ljudi pa je bilo omejeno.

Samo v drugi polovici leta smo prejeli kar nekaj pisem, ki se nanašajo na t. i. .novo socialno zakonodajo. Starejše posameznike najbolj skrbi, kako bo po novem z izplačevanjem oziroma vračanjem varstvenega dodatka, ki se bo po novem letu preneslo na centre za socialno delo.

Tudi glede štipendij skrbi kar nekaj dijakov, ki so nam v svojih pismih pojasnjevali svoje razmere in prosili za pomoč, kajti državno štipendijo bodo prejemali le še do 31. 12. 2011, saj bodo po novem do državne štipendije upravičeni le še posamezniki, starejši od 18 let. Nekaj ogorčenja je tudi glede Zoisovih štipendij, saj nekateri posamezniki menijo, da je merilo za njihovo pridobitev enostavno previsoko, saj niti povprečje 4,91 npr. ni zadostovalo za njeno pridobitev.

2. Zdravstveno varstvo, pokojninsko varstvo in delovna razmerja ter brezposelnost

Dobivali smo pisma s prošnjo za finančno pomoč pri nakupu zdravil ali drugih zdravstvenih pripomočkov, v dveh primerih je bilo izraženo nezadovoljstvo zaradi kritja stroškov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in v dveh primerih zaradi postopkov zdravljenja. Večino pisem smo odstopili pristojnim institucijam, v drugih primerih pa smo piscem odgovorili neposredno.

Vsako leto se enakomerno zmanjšuje število pisem, povezanih s pokojninskim zavarovanjem. Še vedno ljudje izražajo nezadovoljstvo zaradi izdane odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zaradi česar so se za pomoč obrnili na urad predsednika republike v želji, da se spremeni prvotna odločba. Štiri od vseh pisem so prispela iz držav nekdanje jugoslovanske republike.

V odstotkih prejmemo vsako leto več pisem, povezanih z delovnimi razmerji in brezposelnostjo. Na urad so se letos obrnili posamezniki, ki so delo izgubili zaradi likvidacije ali stečaja podjetja in so zaradi tega njihovo razočaranje, obup in nemoč še toliko večji. Menijo, da so za tako stanje krive slabe in neodgovorne odločitve vodilnih.

V kar nekaj pismih posamezniki opozarjajo na psihično nasilje vodilnih na delovnem mestu. O svojih stiskah na delovnem mestu državljani včasih opozarjajo v anonimnih pismih. Posamezniki in skupine se javno ne izpostavljajo, ker se bojijo posledic. S pismom smo običajno seznanili pristojne institucije (inšpektorat za delo, sindikate …) in posameznike obvestili o tem.

3. Okolje in prostor

V primerjavi s preteklimi leti prejemamo približno enako pisem. Prejeli smo nekaj prošenj za pomoč pri spremembi namembnosti zemljišča; razne finančne prošnje; potem prošnje za posredovanje zaradi napovedanih rušitev objektov. Pisma smo običajno odstopili pristojnim institucijam.

4. Stanovanjske zadeve

Še vedno je precej pisem z vsebino, v katerih posamezniki opozarjajo na pomanjkanje neprofitnih stanovanj. Nekaj lastnikov stanovanj je opozorilo na težave z upravitelji stanovanj, ki naj ne bi delovali v njihovo korist. Večino pisem smo odstopili pristojnim institucijam.

Prav tako še vedno dobivamo pisma v zvezi z denacionalizacijskimi postopki: eno smo odstopili Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov; na eno smo odgovorili neposredno, ko je državljanko zanimalo, kdaj se bo končala denacionalizacija, ker želi odkupiti stanovanje, v katerem živi.

5. Upravnonotranje zadeve

Veliko pisem je prispelo iz tujine, ko so se posamezniki obrnili na urad predsednika republike s prošnjo za pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva; za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, pri iskanju svojih korenin v Republiki Sloveniji; enemu izmed azilantov naj bi bile kršene njegove pravice. Večino pisem smo odstopili Ministrstvu za notranje zadeve v pristojno obravnavo.

6. Finančne in davčne zadeve

Prejeli smo pisma z zelo različno vsebino, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da ne gre za neke splošne težave na tem področju. Predvsem so tu posamezne prošnje glede finančnih zadev in nezadovoljstvo z odločitvami nekaterih institucij. Večina prošenj se nanaša na odpis davčnih terjatev, prejeli smo tudi prošnjo za finančno pomoč pri zagonu podjetja; prošnjo za pomoč, ko naj bi banka dvema državljanoma blokirala tekoči račun; prošnjo za pomoč pri najemu posojila. V večini primerov smo pismo odstopili pristojnim institucijam ali pa smo odgovorili s pojasnilom o naši nepristojnosti.

Še vedno prejemamo pisma varčevalcev LB s Hrvaške, ki so na več naslovnikov ponovno naslovili prošnjo za čimprejšnjo razrešitev tega vprašanja.

7. Sodne zadeve

Še vedno je skoraj največ pisem o sodnih zadevah, kljub temu da se lahko z vsebino pisem s tega področja zgolj samo seznanimo in pisma lahko le v redkih primerih odstopimo v pristojno reševanje kakšnemu drugemu organu, saj gre za zadeve, ki so v pristojnosti sodišč. Pisma s področja sodnih zadev, ki smo jih odstopili, so se nanašala na brezplačno pravno pomoč. Okrajnemu sodišču smo odstopili pismo, ker naj bi državljanu ravno to sodišče z njegovega transakcijskega računa zaseglo že plačana sredstva in je spraševal, kateri organ je pristojen popraviti to napako.

Na večino drugih pisem o sodnih zadevah smo posameznikom odgovorili s pojasnilom o pristojnostih urada predsednika republike. Pisma so se nanašala predvsem na prošnjo za posredovanje pri sodiščih, v enem primeru pa na državnem tožilstvu – zaradi zastaranja kazenskega pregona; nekajkrat je bilo izraženo tudi nezaupanje v sodne postopke in sodišča.

Nekaj primerov se je nanašalo na dolgoletne sodne postopke (več kot 18 let), o čemer smo obvestili Ministrstvo za pravosodje.

Nekajkrat so na željo svojih naročnikov poslali pismo njihovi odvetniki zaradi morebitnega pristojnega ukrepanja predsednika republike oziroma urada.

* * *
Tudi na drugih področjih, ki jih nismo posebej omenili (šolstvo, znanost, religija, kultura in šport; pisma z nerazumljivo vsebino, druge zadeve, policijski postopki ter javni red in mir, druge pravosodne zadeve, osebna izjavljanja in razmišljanja ...), posamezniki opisujejo težave in nezadovoljstvo z raznimi postopki drugih državnih organov in ne neke širše problematike, ki bi jo bilo treba posebej omeniti. Ta pisma smo odstopili v pristojno reševanje drugim institucijam oziroma smo jih zaprosili, da posameznikom odgovorijo na njihova vprašanja, ali pa smo jim odgovorili kar sami glede na zastavljeno vprašanje.

Nekaj vsebine iz pisem:
– zmanjševanje možnosti izobraževanja v gimnazijskih programih;
– prošnje za pomoč pri financiranju študija;
– pritožba glede uvedenega kombiniranega pouka;
– kar nekaj pisem se nanaša na kaljenje javnega reda in miru;
– medsosedski odnosi;
– vprašanje o častnem doktoratu;
– seznanitev z začetkom gladovne stavke;
– težave s popravilom avtomobila
– in še mnogo pisem z zelo različno vsebino.

Na pisma, ki so nam poslana zgolj v vednost, ne odgovarjamo, ker so že naslovljena na pristojne institucije, uradu so poslana zaradi seznanitve s stanjem, kaj se v državi dogaja.

Letos je tudi manj anonimnih pisem kot v preteklosti.

Mnogo posameznikov v svojih pismih ali po telefonu izrazi prošnjo za sprejem pri predsedniku republike. Žal predsednik zaradi številnih že vnaprej dogovorjenih državniških obveznosti nima vedno možnosti, da bi se srečeval z državljankami in državljani v uradu. Zato se predsednik udeležuje različnih dogodkov v krajih po Sloveniji, kjer je mogoče priti neposredno v stik z njim.

III. Stiki po telefonu

Sorazmerno pogosto se posamezniki po telefonu obračajo na urad z vrsto pripomb in vprašanj, ki jih ne moremo razreševati. Zato jih skladno z vsebino pogovora po potrebi napotimo na druge pristojne institucije. Zavedamo pa se, da imajo nekateri posamezniki resne osebne stiske in da jim je v nekaterih primerih klic na urad lahko tudi opora za trenutno razbremenitev njihove stiske. Žal je med njimi tudi nekaj napadalnih klicev, ki jih težko nadomestimo z našo strpnostjo in vljudnostjo, zato pogovor končamo.

Nazaj na vrh strani.




XIV. Pregled porabe proračunskih sredstev

PORABA-UPRS-31-12-2011 - LETNO POROCILO
klikni za povečavo

2. Poraba finančnih sredstev UPRS v obdobju 2008 – 2011

S proračunom in rebalansom zaradi predsedovanja EU so bila leta 2008 odobrena sredstva v višini 4.440.000 evrov, poraba pa je bila 4.090.000 evrov, od tega 1.962.000 evrov za kadrovske vire, 420.000 evrov za investicije in 1.703.000 evrov za poslovanje urada. Delež porabe v okviru državnega proračuna je predstavljal 0.048%. Privarčevani delež glede na sprejeti proračun je bil 8%.

V letu 2009 so bila s proračunom odobrena sredstva v višini 3.858.000 evrov, po dveh rebalansih pa so bila v višini 3.654.000 evrov. Dejanska poraba je bila nižja: 3.118.000 evrov, od tega 1.829.000 za kadre, 305.000 za investicije in 984.000 za poslovanje urada. Delež porabe v okviru državnega proračuna je predstavljal 0.034%. Privarčevani delež glede na sprejeti proračun je bil 20%, na rebalans pa 5%.

Leta 2010 so bila s proračunom odobrena sredstva v višini 3.594.000 evrov, po rebalansu pa so bila v višini 3.454.000 evrov. Dejanska poraba je bila nižja: 3.144.000 evrov, od tega 1.820.000 za kadre, 270.000 za investicije in 1.054.000 za poslovanje urada. Delež porabe v okviru državnega proračuna je predstavljal 0.034%. Privarčevani delež glede na sprejeti proračun je bil 12,5%, na rebalans pa 9%.

Leta 2011 so bila s proračunom odobrena sredstva v višini 3.430.000 evrov, po rebalansu pa so bila v višini 3.308.000 evrov. Dejanska poraba je bila nižja: 3.080.000 evrov, od tega 1.772.000 za kadre, 148.000 za investicije in 1.160.000 za poslovanje urada. Privarčevani delež glede na sprejeti proračun je bil 10%, na rebalans pa 7%.

Skupaj je bilo za obdobje 2008-2011 odobreno 15.322.000 evrov, poraba pa je bila 13.432.000 – torej 12.5% manjša poraba od odobrenega.

Graf 1: Sprejeti proračun/poraba od leta 2008 do 2011


3. Poraba finančnih sredstev UPRS v obdobju 2002 – 2011

Graf 2: Poraba finančnih sredstev UPRS v obdobju 2002 – 2011


Graf prikazuje realno porabo finančnih sredstev urada v obdobju 2002 do 2011, finančna sredstva so revalorizirana glede na leto 2011. Iz prikazanega izhaja, da je realna poraba finančnih sredstev urada v obdobju 2002-2011 na ravni porabe iz leta 2003.


Nazaj na vrh strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani