arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike se je odločil za novost v postopku, za javno predstavitev kandidatov

Ljubljana, 9. 3. 2016 | sporočila za javnost, pojasnila in popravki

Gospod Janez Krnc je v današnjem odprtem pismu vodjem poslanskih skupin v Državnem zboru RS kritično obravnaval predlog predsednika republike Boruta Pahorja glede zamisli o javni predstavitvi kandidatov za visoke državne položaje in vodje pozval, naj to zamisel zavrnejo.

Predsednik republike Borut Pahor se je po posvetu z vodji poslanskih skupin odločil, da bo poslej kandidate, ki jih v izvolitev predlaga državnemu zboru, pred tem napotil na javno predstavitev. Ta novost v postopku imenovanja visokih državnih funkcionarjev, ki jih na predlog predsednika republike izvoli državni zbor, bo prvič uvedena ob skorajšnjem začetku postopka za izvolitev namestnika predsednika Računskega sodišča.

Predsednik republike Borut Pahor se je za to novost odločil po daljšem in tehtnem premisleku. Meni, da bo javna predstavitev koristno povečala preglednost in kvaliteto postopkov izvolitev visokih državnih funkcionarjev ter okrepila zaupanje javnosti. Omogočila bo tudi, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj imenuje neposredno predsednik republike.

Gospod Janez Krnc se s to oceno predsednika republike ne strinja. V odprtem pismu meni, da ti cilji z javno predstavitvijo ne bodo doseženi. Njegovo stališče je legitimno. Razlike v pogledih na različna vprašanja so v demokratični družbi običajne, polemike glede njih pa lahko koristne.

V odprtem pismu pa je gospod Janez Krnc navedel tudi pomembno netočnost. Zapisal je, da predsednik v triletnem obdobju še ni uveljavil »možnosti aktivnega sodelovanja z zakonodajno vejo oblasti, oziroma s poslanci«. To ni res. Predsednik republike Pahor je 14. maja 2014 pred Državnim zborom RS pojasnil razloge, zakaj ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in bo razpisal predčasne volitve. Pred pol leta, 5. novembra 2015, je v državnem zboru razložil svoje stališče o aktualni begunski in migrantski problematiki. Predsednik republike je 20. marca 2015 nastopil pred Odborom za zunanjo politiko DZ in spregovoril o usmeritvah slovenske zunanje politike.

Predsednik republike Pahor ocenjuje svoje sodelovanje z Državnim zborom RS kot uspešno. Kot zgledno ocenjuje tudi sodelovanje s poslanskimi skupinami v postopkih izvolitve visokih državnih funkcionarjev. Predsedniku republike in državnemu zboru se le enkrat (1) v štirinajstih (14) primerih ni uspelo uskladiti glede primernosti kandidata. Vsi drugi postopki pa so bili zaključeni pravočasno in z izvolitvijo.

Kljub temu se je predsednik Pahor odločil za novost, ki jo po njegovem mnenju predstavlja javna predstavitev kandidatov. Morda bo to celo otežilo politično dogovarjanje o predlogih za kandidate, predsednik pa upa, da bo pomenilo večjo preglednost postopkov in vzvod za večje zaupanje javnosti. Sicer pa bo nova praksa kmalu pokazala, ali so njegova pričakovanja prevelika.