arhivska stran
Bivši predsednik republike slovenije

Varaždin

Varaždin, 25. 11. 2013 | sporočila za javnost

V ponedeljek 25. novembra je bivši predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk obiskal Varaždin in tamkajšnje člane slovenskega kulturnega društva "Nagelj". Z obiskom je bila realizirana več let stara obljuba in dogovor s predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem o skupnem obisku v Varaždinu in pri tamkaj živečih Slovencih.

Obisk je vključeval ogled starega mesta, ki je odlično obnovljeno, in mestnega muzeja, ki vsebuje številne zanimive zgodovinske eksponate in pomembno arhitekturno dediščino. Varaždin je zelo lepo in zgodovinsko mesto in prav bi bilo, da ga spozna čim več obiskovalcev iz Slovenije.

Del programa obiska je vključeval tudi ogled razstave slik Bogdana Čobala v Galeriji Kovačič-Macolić. Razstava je izraz zelo dobrega sodelovanja Varaždina z umetniškimi ustvarjalci iz Slovenije in priča o vitalnosti umetniškega ustvarjanja v tem delu Evrope.

Glavni del obiska je bil posvečen Slovencem v Varaždinu in okolici in je potekal v mestni hiši, nadaljeval pa se je v prijetnem in neformalnem okolju bližnje kavarne "Grofica Marica". Predstavniki slovenske manjšine so izrazili zadovoljstvo s svojim pravnim statusom na Hrvaškem, hkrati pa so opozorili na tendenco upadanja števila ljudi, ki se deklarirajo kot Slovenci. Videti je, da ne gre za pravo asimilacijo, saj interes za znanje slovenskega jezika raste. Pojav dvojne identitete je razširjen, kar je razumljivo spričo sožitja, ki obstaja v teh krajih in okoliščine, da življenje v nekdanji skupni državi in danes v EU ustvarja pogoje za nove kombinacije identitet. To seveda ne zmanjšuje potrebe po skrbi za jezik in kulturo slovenske narodne skupnosti, odpira pa možnost za ustvarjanje novih kvalitet sožitja. Udeleženci v pogovoru so se strinjali, da je za ta namen treba izkoristiti možnost pridobivanja evropskih sredstev, to pa zahteva primerno usposobljenost in sistematično delo. Strinjali so se tudi, da bi bilo dobro, če bi v območju ob meji razvili boljšo kulturno infrastrukturo, ki bi omogočila krepitev društvenih dejavnosti, jezikovnega usposabljanja in umetniške ustvarjalnosti.

Varaždin_ogled mesta
Foto: Varaždinske vijesti

Varaždin_člani slovenskega kulturnega društva "Nagelj"
Foto: Občina Varaždin