arhivska stran
Bivši predsednik republike slovenije

Vladavina prava

Ljubljana, 13. 11. 2013 | sporočila za javnost

V dvorani rektorjev Univerze v Ljubljani je potekal »pogovor o vladavini prava danes«, sodelovali pa so tretji predsednik Republike Slovenije prof. dr. Danilo Türk, predsednik Republike Hrvaške prof. dr. Ivo Josipović ter članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Alenka Šelih.

Dogodek sta GV Založba in Univerza v Ljubljani organizirala ob izidu knjižice žepnega formata Vladavina prava: Vodnik za politike, udeležili pa so se ga med drugimi tudi prvi predsednik Republike Slovenije gospod Milan Kučan, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, generalni državni tožilec prof. dr. Zvonko Fišer, predsednik Sodnega sveta gospod Janez Vlaj, Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in predsednica Slovenskega sodniškega društva gospa Janja Roblek.

Nastanek publikacije je sicer spodbudila razprava v Interakcijskem svetu, v skupini uglednih bivših predsednikov držav in vlad. Besedilo so napisali pravniki v Haaškem inštitutu za internacionalizacijo prava ter v Inštitutu Raoula Wallenberga za človekove pravice in humanitarno pravo (Lund, Švedska). V slovenščino jo je prevedel dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije.

Vodnik kratko, jasno in celovito predstavi zahteve vladavine prava danes in je kot tak lahko v korist parlamentarcem, drugim politikom, novinarjem ter vsem državljankam in državljanom, ki želijo dobro temeljno informacijo o vladavini prava. »Posebna vrednost vodnika je prav slika celote, ki pomaga razumeti vsak posebni vidik tematike. Vredno je, da ga prebere vsakdo, ki želi sodelovati v naših razpravah o različnih vprašanjih vladavine prava,« je ob izidu slovenskega prevoda in spremnega besedila v posebnem dodatku povedal dr. Türk in poudaril, da živimo v času, ko je vladavina prava odločilni pogoj za naš nadaljnji razvoj: »Prav vse, kar bomo poskušali doseči v prizadevanju za izhod iz krize in za dvig na nove razvojne ravni, bo odvisno od kakovosti in avtoritete naše pravne ureditve.«

Vladavina prava_predstavitev7
Foto: GV Založba