Javni nastopi

BORISAV JOVIĆ: ZADNJI DNEVI SFRJ, 21. MAJ 1990
Borisav Jović: Zadnji dnevi SFRJ, Slovenska knjiga, Ljubljana 1996


Ljubljana, 21. maj 1990

Na vprašanje poslanca Bojana Kontiča (poslanski večer z Bojanom Kontičem, Velenje, 23. marec 2000) glede orožarske afere, orožja in razorožitve TO predsednik Kučan med drugim odgovarja:"
Midva s pokojnim predsednikom Tudjmanom sva na seji zveznega predsedstva, ki jo je vodil takratni predsednik dr. Jovič zahtevala odgovor, ali priznavajo legitimnost najine izvolitve za predsednika predsedstva in če, odgovor je bil da priznavajo, zakaj potem razorožujejo TO. Njegov odgovor je bil in to je napisano tudi v njegovi knjigi, pa tudi v zapisnikih sej predsedstva, da nam niso vzeli ničesar, ker to itak ni bila republiška pristojnost, namreč varovanje orožja in razpolaganje z orožjem.. "



21. maj 1990

Prišla sta Kučan in Drnovšek, da se pogovorimo o odvzemanju orožja slovenski TO na osnovi odločitve predsedstva, da se vsem republiškim teritorialnim obrambam odvzame orožje in se ga spravi pod nadzor JLA. Z naše strani sta poleg mene Veljko Kadijević in Anton Stari.

Kučan je govoril na široko: od nikogar niso bili obveščeni. Orožje je bilo najprej prestavljeno in šele nato so izvedeli za to. Ne poznajo bistva, razlogov in cilja. To razumejo kot razorožitev. Menijo, da je s tem ogrožena suverenost republike. Zahteva, da se jim pokaže ukaz, kako se glasi in kdo ga je izdal. Pojasnilo generalštaba oceni kot nezadostno. Misli, da v ustavi ni pokritja za takšen ukrep. Orožje so kupovali sami. Sami so odgovorni za vodenje TO, z njimi pa se ravna tako, da se jim ne pove nič, orožje pa vzame. Prepričan je, da gre za politično intervencijo, to pa je ogrožanje njihovih suverenih pravic. Morda je neposreden vzrok temu vzdušje, ki je nastalo v Sloveniji po (mojem) otvoritvenem govoru in po kritikah tega govora v Sloveniji in Hrvaški. Politično stanje v Sloveniji je zaradi odvzema orožja zelo težko in ni prepričan, kako ga je mogoče popraviti.

Zahteva:
    • da jih točno informiramo, za kaj gre,
    • da se jim vrne orožje, sami pa bodo zagotovili pogoje varovanja,
    • da se zamenja komandant TO za Slovenijo,
    • da se razmisli, kako zmanjšati politične napetosti.

Veljko je pojasnil, da ukrep velja v vsej državi in ne samo v Sloveniji, in to zato, ker so skladišča slabo zavarovana, mednacionalni in politični položaj nasploh pa se naglo poslabšuje; da je to izključna pristojnost vojske (varovanje orožja in njegova uporaba), da to ni stvar republike in da se one (republike) želijo vmešavati v vojaška vprašanja, čeprav za to nimajo pravice. Če zagotovijo dobre zaščitne razmere se bo, morda, preučila tudi vrnitev orožja, vendar to ne zahteva samo enega stražarja, pač pa vsaj eno oboroženo enoto, ki bo ob napadu preprečila grabež orožja. Vse njihove pristojnosti ostanejo, vključujoč tudi uporabo orožja iz vojaških skladišč za urjenje, vaje in drugo, Kučan seveda ni bil zadovoljen.


 

arhivska stran