Javni nastopi

PISMO V VESOLJE
Pismo predsednika Republike Slovenije astronavtu Ronaldu Segi

Ljubljana, 20. marec 1996

Ronald Sega je ameriški vesoljec, čigar predniki po očetovi strani prihajajo iz Loškega Potoka v Sloveniji. Dr. Sega je doktoriral na Akademiji ameriškega vojnega letalstva (USA Air Force Academy) z raziskovanjem infrardečega zaznavanja elektromagnetnih polj. Kasneje se je pridružil raziskovalni ekipi na inštitutu za vakuumsko tehnologijo. Raziskoval je lasersko ablacijo tankih superprevodnih prevlek. Na Univerzi v Houstonu se je seznanil z raziskovanjem vesolja in prišel v stik s skupino znanstvenikov, ki se je ukvarjala s projektom Wake Shield Facility. To je bil eden izmed poskusov, ki so ga vesoljci STS-60 izvedli med poletom februarja 1994. Tako je imel dr. Sega priložnost, da je projekt preizkusil v vesolju. To je bil njegov prvi polet v vesolje. Za svoje delo je dr. Sega prejel številne nagrade in priznanja. Slovenijo je obiskal novembra 1994.



Spoštovani g. Sega, dragi prijatelj,
ob Vašem poletu na orbitralno postajo Mir vam v svojem imenu in v imenu številnih Slovencev sporočam najboljše želje za uspešen polet raketoplana Atlantisa in za uspešno opravljeno misijo vaše posadke v vesolju. Z dobro mislijo v srcu bomo Slovenci spremljali pot Atlantisa in njegovo združitev z Mirom. Tudi zaradi vas, ki smo vas med obiskom v domovini vaših prednikov imeli priložnost pobliže spoznati, zaradi znanost in njenih uspehov, zaradi sodelovanja in prijateljstva, ki ju simbolizira vaša misija, pa tudi zaradi zavesti o pomenu miru in sodelovanja, ki jo vedno znova spodbudi pogled na Zemljo iz vesolja.

Spoštovani g. Sega, ob tej priložnosti bi se vam rad obenem tudi zahvalil za povabilo, da se osebno udeležim izstrelitve Atlantisa. Žal mi obveznosti tega ne dovoljujejo, zato se bo izstrelitve kot moj osebni odposlanec udeležil veleposlanik Slovenije v ZDA dr. Emest Petrič, ki mi bo z velikim veseljem poročal o uspehih vašega projekta.

Še enkrat želim celotni posadki uspešen polet in mehak pristanek.

Milan Kučan

Ljubljana, 20. marca 1996


 

arhivska stran