Javni nastopi

UGOTOVITVE, STALIŠČA IN SKLEPI PREDSEDSTVA RS - SEJA P RS, 31. MAJA 1990

Ljubljana, 31. maj 1990


UGOTOVITVE, STALIŠČA IN SKLEPI PREDSEDSTVA RS
- SEJA P RS, 31. MAJA 1990 -

(Vir: Informacija o ukrepih in aktivnostih P RS v zvezi s premeščanjem orožja TO, 16. 6. 1990)

Predsedstvo Republike Slovenije je na seji dne 31. maja 1990, katere so se udeležili tudi dr. Janez Drnovšek, dr. France Bučar, Lojze Peterle, Janez Janša in generalpodpolkovnik Ivan Hočevar, ponovno obravnavalo to problematiko in sklenilo, da bo za normalizacijo razmer in dolgoročno rešitev s tem povezanih vprašanj storilo naslednje:

1. Svet Predsedstva Republike Slovenije za ljudsko obrambo s sodelovanje Republiškega sekretariata za ljudsko obrambo in Republiškim štabom za teritorialno obrambo pripravil pregled odprtih in nerešenih koncepcijskih in doktrinarnih vprašanj teritorialne obrambe, do katerih bo zavzelo svoje stališče Predsedstvo Republike Slovenije in se o njih pogovorilo s Predsedstvom SFRJ.

2. Zavzelo se bo, da se čimprej opravijo strokovni pregledi skladišč teritorialne obrambe ter pripravijo predlogi in zagotovijo pogoji za varovanje orožja. Na podlagi stališč Predsedstva SFRJ (o katerih je bila javnost obveščena 30. maja 1990) je Predsedstvo Republike Slovenije zadolžilo Republiški štab za teritorialno obrambo, da v čim krajšem času komisijsko pregleda vsa skladišča teritorialne obrambe tako, da se ugotovi, v katerih skladiščih je zagotovljena varna hramba orožja, nato pa naj se orožje vrne v ta skladišča. To problematiko bo na svoji prvi seji obravnaval tudi novoizvoljeni Svet Predsedstva Republike Slovenije za ljudsko obrambo.

Aktivnosti v zvezi s tem potekajo tudi v poveljstvih in enotah JLA.

3. Takoj, ko bodo pripravljeni predlogi, bo Predsedstvo Republike Slovenije sklicalo razgovor s predsedniki svetov za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito občinskih skupščin in jih informiralo o stanju in nalogah občin v zvezi s hrambo orožja.

4. Predsedstvo bo o problematiki teritorialne obrambe opravilo širši razgovor z vodstvom in delavci Republiškega štaba za teritorialno obrambo ter tudi s poveljniki pokrajinskih in občinskih teritorialnih obramb.

5. Predsedstvo Republike Slovenije bo na razgovor o teh in drugih obrambnih vprašanjih ter medsebojnem sodelovanju povabilo tudi poveljstvo 5. vojaškega območja.

6. Potem, ko se bodo na podlagi stališč Predsedstva SFRJ uredile zadeve v zvezi z varovanjem orožja, bo Predsedstvo o vsem celovito in popolno informiralo Skupščino Republike Slovenije.

Predsedstvo Republike Slovenije je na podlagi temeljite presoje ravnanja ter političnih in drugih posledic, ki so nastale zaradi premeščanja orožja teritorialne obrambe predlagalo Predsedstvu SFRJ, da generlpodpolkovnika Ivana Hočevarja razreši dolžnosti komandanta Teritorialne obrambe Slovenije. Generalpodpolkovnik Ivan Hočevar je po mnenju Predsedstva odgovoren za poslabšanje političnih in varnostnih razmer v republiki, do katerega je prišlo zaradi premeščanja orožja štabov in enot teritorialne obrambe brez vednosti Predsedstva Republike Slovenije in drugih pristojnih organov družbenopolitičnih skupnosti in brez potrebnih političnih pogovorov z organi družbenopolitičnih skupnosti. Kot komandant Teritorialne obrambe Slovenije je bil dolžan o izvajanju omenjenega ukrepa obvestiti Predsedstvo Republike Slovenije, kateremu je po zakonu odgovoren za svoje delo in bojno pripravljenost teritorialne obrambe, kot tudi poskrbeti, da bi bili o tem pravočasno obveščeni sveti za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito skupščin občin in drugih družbenopolitičnih skupnosti. O predlogu za razrešitev je bil obveščen tudi komandant Teritorialne obrambe Slovenije generalpodpolkovnik Ivan Hočevar.

Predsedstvo Republike Slovenije je tudi sklenilo, da prevzame vso odgovornost za ravnanje poveljnikov pokrajinskih in občinskih teritorialnih obramb, ki so ravnali po navodilih Predsedstva Republike Slovenije. Na ta način je želelo zavarovati osebno integriteto poveljniškega in drugega kadra v štabih in poveljstvih teritorialne obrambe, če bi se zaradi uresničevanja odločitev Predsedstva Republike Slovenije postavilo vprašanje njihove odgovornosti.

Predsednik Predsedstva Republike Slovenije Milan Kučan je vprašanje posebnih ukrepov za varovanje orožja teritorialne obrambe postavil tudi na torkovi razširjeni seji Predsedstva SFRJ. Zahteval je, da se orožje čimprej vrne v obstoječa skladišča in pod ingerenco Teritorialne obrambe Slovenije, saj se skozi odnos do tega vprašanja zrcali tudi zaupanje in priznavanje legalnosti organov oblasti in suverenosti Slovenije.

Predsedstvo Republike Slovenije je prepričano, da se je ta problem dodatno zaostril tudi zaradi sedanje nedorečene, nejasne in neustrezne sistemske ureditve funkcij in odnosov med družbenopolitičnimi organi in Jugoslovansko ljudsko armado, posebno še med Predsedstvom Republike Slovenije, Predsedstvom SFRJ in Jugoslovansko ljudsko armado, v pogledu organiziranja in vodenja teritorialne obrambe, na kar so pristojni organi Republike Slovenije že večkrat opozarjali. Zato bo Predsedstvo - kot že rečeno - poleg ukrepov za sanacijo razmer predlagalo tudi spremembo sistemske zakonodaje.


Ljubljana, 16. 6. 1990


 

arhivska stran