Javni nastopi

SLOVENSKO-SRBSKI POGOVORI JANUARJA '91
O procesu razdruževanja po mirni poti
Skupno sporočilo za javnost - prevod v slovenščini

Beograd, 23. januar 1991


PREVOD


SPOROČILO

V Beogradu so danes potekali pogovori med delegacijo Srbije, ki jo je vodil predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević, in delegacijo Slovenije pod vodstvom Milana Kučana, predsednika Predsedstva Republike Slovenije. V delegaciji Srbije so bili: dr. Slobodan Unković, predsednik Ljudske skupščine, dr. Dragutin Zelenović, mandatar nove vlade Republike Srbije, in dr. Stanko Radmilović, predsednik Izvršnega sveta Skupščine Srbije. Člani slovenske delegacije so bili: dr. France Bučar, predsednik Skupščine, dr. Dušan Plut, član Predsedstva, in dr. Jože Mencinger, podpredsednik Izvršnega sveta Republike Slovenije.

V daljšem in odkritem pogovoru sta delegaciji obravnavali vprašanja o prihodnosti Jugoslavije in reševanju jugoslovanske krize, medsebojnih odnosih ter sodelovanju med republikama. Obe strani sta se strinjali, da je odnose med republikama treba izboljšati in razvijati.

Sogovorniki so ugotovili, da je treba pri reševanju jugoslovanske krize izhajati iz pravice narodov do samoodločbe, ki je ne sme omejevati nič drugega razen enaka pravica drugih narodov. Uresničevanje te pravice po ocenah obeh strani zajema upoštevanje specifičnosti in različnih interesov in ne sme škodovati drugim narodom.

Srbija upošteva interes Slovenije, da na temelju pravice naroda do samoodločbe in skozi doseganje sporazuma o prihodnjih odnosih med republikami zagotovi nemoteno uresničevanje pravice slovenskega naroda in Republike Slovenije do lastne poti in lastne opredelitve o oblikah prihodnjega povezovanja z drugimi jugoslovanskimi narodi oziroma republikami. Slovenija upošteva interes srbskega naroda, živeti v eni državi, ki ga je treba upoštevati tudi v prihodnjem jugoslovanskem dogovoru.

V pogovoru sta strani ugotovili, da medsebojnih odnosov vseh narodov in republik v Jugoslaviji ni mogoče opredeliti na enak način. Novi jugoslovanski dogovor mora zato upoštevati različnosti in interese vseh jugoslovanskih narodov in republik v prizadevanjih za reševanje jugoslovanske krize na miren način in z demokratičnim procesom dogovarjanja o prihodnosti Jugoslavije.

V pogovorih je tekla beseda tudi o vprašanjih medsebojnega sodelovanja. Strani sta se dogovorili, da bosta vladi Republike Srbije in Republike Slovenije preučili odprta vprašanja o medsebojnih gospodarskih odnosih, z namenom razvoja gospodarskega sodelovanja.

23. januarja 1991


 

arhivska stran