Javni nastopi

SLOVENIJA SKUPAJ Z ZDA MED DRŽAVAMI, KI ŽE DANES BRANIJO ČLOVEKOVE PRAVICE
Zdravica predsednika Kučana ob obisku predsednika ZDA Williama Jeffersona Clintona

Brdo pri Kranju, 21. junij 1999


Foto: BOBO

Spoštovani gospod predsednik, draga gospa Hillary Clinton, spoštovana gospa Madeleine Albright,
spoštovani visoki gosti, ekscelence, gospe in gospodje,

V veliko čast in zadovoljstvo mi je, da Vas lahko nocoj pozdravim v imenu slovenske države in vseh njenih ljudi. Močno si želim, da bi začutili vso iskreno naklonjenost, mojo in vseh nas, naše prijateljstvo in spoštovanje do Vas, do Vašega dela, do ljudstva Združenih držav. Pa tudi hvaležnost Vam in Vašim sodelavcem za razumevanje in podporo, ki ste jo dali in jo izkazujete Sloveniji.

Vaš obisk, spoštovani gospod predsednik, je tik pred slovenskim Dnevom državnosti za nas simboličen. Obenem je za našo državo in njeno prihodnost izjemno pomemben. Ima trdno oporo v zgodovini naših odnosov.

Že predsednik Thomas Jefferson se je pri oblikovanju ameriške Deklaracije o neodvisnosti močno oprl tudi na znameniti obred naših slovenskih prednikov, s katerim so tisoč let nazaj demokratično ustoličevali svoje karantanske kneze na Gosposvetskem polju.

Predsednik Woodrow Wilson se je davnega junija 1919 srečal z delegacijo takratne slovenske deželne vlade. Tukaj je iskal odgovor na vprašanje, kako po prvi svetovni vojni urediti politične razmere v Srednji Evropi in na Balkanu. Ustanovitev neodvisne slovenske države je bila zanj ena od možnih rešitev. Visoko je spoštoval pravico narodov do samoodločbe. Upošteval je civilizacijske in kulturne razlike med Slovenci kot srednjeevropskim narodom in balkanskimi narodi. Čeprav je kasneje prevladala evropska odločitev o državi Jugoslaviji, je predsednik Wilson ostal skeptičen in tej državi ni napovedal dolge prihodnosti.

Na poseben način se je Slovenija srečevala z ZDA prek več stotisoč slovenskih mož in žena, ki so skupaj z drugimi evropskimi priseljenci soustvarjali duhovno in materialno podobo današnje Amerike. Mnogi med njimi so velike osebnosti: pisatelj Louis Adamich - osebni prijatelj predsednika Roosevelta, škof Friderik Baraga, astronavt Ronald Šega, poveljnik tihomorske flote Ronald Zlatoper, znani kongresniki in senatorji. Ti sijajni ljudje so dobri državljani ZDA, a srečni smo, da čutijo korenine, ki segajo v slovensko domovino.

ZDA in Slovenci smo bili zavezniki tudi v drugi svetovni vojni. Takrat so slovenske partizanske enote, pri katerih je bila tudi ameriška vojaška misija, v izjemno težkih okoliščinah rešile tudi nekaj sto ameriških in drugih zavezniških letalcev, ki so s poškodovanih letal s padali reševali svoja življenja. Na to spominjajo pristni stiki s temi ljudmi.

Spoštovani gospod predsednik,
trikrat v tem stoletju so Združene države Amerike odločilno pomagale evropskim narodom zavarovati demokracijo. V preteklosti predsednika Wilson in Roosevelt, zdaj Vi, spoštovani predsednik Clinton, ste z globokim demokratičnim prepričanjem prevzeli na sebe veliko odgovornost za usodo evropskega miru in demokracije. Vse tri izkušnje govorijo o pomenu evroatlantskega zavezništva. Še več. Dogajanje na jugovzhodu Evrope vzbuja upanje, da bo človeštvo dokončno izbralo za vrednoto vseh vrednot človekovo dostojanstvo in temeljne človekove pravice in da bo obrambo te vrednote, kjer koli bo ogrožena s sistematičnim množičnim nasiljem, štelo za svojo moralno in solidarno dolžnost. Prepričan sem, da bo na tem načelu nastajalo mednarodno pravo prihodnosti in v čast si štejemo, gospod predsednik, da skupaj z ZDA stojimo med tistimi državami, ki že danes branijo in uveljavljajo to vrednoto.

Spoštovani gospod predsednik,
želim verjeti, da ste se ob Vašem kratkem bivanju pri nas prepričali, da ima ameriško-slovensko sodelovanje dobre temelje. Da je Slovenija kot država izpolnila pričakovanja demokratičnega sveta. Iz lastne izkušnje vemo, da je svoboda edina realna podlaga za mir, za spoštovanje enkratnosti vsakega človeškega življenja. "Kdor reši eno človeško življenje, reši ves svet", je zapisano v judovskem izročilu in velja naj tudi za naš svet. S tem prepričanjem in z dejanji zanj želimo skupaj z vsemi demokratičnimi državami stopiti v novo tisočletje.

Dvigam čašo za uspeh Vašega dela, za Vašo srečo, za srečo gospe Clinton, za blaginjo, modrost in načelnost Združenih držav, za Vaš bližajoči se nacionalni praznik, za trdno ameriško-slovensko prijateljstvo in sodelovanje, za mir, za človečnost sveta.


 

arhivska stran