Javni nastopi

DOMOLJUB, NAPREDNJAK IN SOCIALNI BOJEVNIK L.A.NOVLJAN
Najvišje državno odlikovanje Ladu Ambrožiču Novljanu ob devetdesetletnici za zgledno in dejavno svobodoljubnost in slovenstvo.

Nagovor predsednika Republike Slovenije Milana Kučana

Ljubljana, 19. marec 1998

Foto: BOBO "V veliko čast si štejem, da lahko danes in na tem mestu opravim slovesno dejanje podelitve najvišjega državnega odlikovanja Zlati častni znak svobode republike Slovenije Ladu Ambrožiču-Novljanu, velikemu Slovencu, legendarnemu partizanskemu vojskovodji, generalu, zgodovinopiscu in intelektualcu." na slovesnosti v kristalni dvorani predsedniške palače, ki so se je udeležili visoki predstavniki države, združenj in organizacij, tudi Novljanovi tovariši in soborci, ki vsi visoko cenijo prispevek Lada Ambrožiča Novljana k slovenski nacionalni, politični in vojaški samobitnosti in ki iz klenosti njegovega duha črpajo izkušnjo, spoznanje in izročilo za sedanjost in prihodnost.



(Povzetek iz nagovora predsednika Republike Slovenije Milana Kučana)
Domoljub, naprednjak in socialni bojevnik L. A. Novljan, predvojni učitelj in jadralec, se je v času vojaške okupacije in razkosanja slovenskega narodnega ozemlja brez oklevanja takoj odločil za odpor in upor. S svojo odločitvijo je vplival na premisleke tisočev drugih slovenskih rodoljubov in svobodoljubov. Z velikimi tveganji in pogumom je sodeloval v organiziranju OF slovenskega naroda na Dolenjskem ter takoj prevzel poveljniške vloge v borbenih partizanskih enotah, od pete grupe odredov, Gubčeve brigade, do legendarnega IX. korpusa in glavnega štaba NOV in PO Slovenije. Tisto, kar je poveljniku Novljanu dajalo v očeh partizanskih soborcev izjemen ugled in spoštovanje, so bila njegova modrost v presojah vojaških in političnih razmer, odločnost v trenutkih ključnih odločitev in velika človeška skrb za življenja partizanov, pa naj je šlo za velike spopade z italijanskim in kolaborantskim vojaštvom na Dolenjskem v letih 1942 in 1943, za množični in enoten osvobodilni polet v slovenskem Primorju ali za legendarni pohod 30.divizije v Slovensko Benečijo. Novljan je bil med poveljniki, ki so z vso natančnostjo sooblikovali lik uporniškega slovenskega partizanskega borca, ki mu je bil osnovni cilj svobodna Slovenija in pravične socialne razmere v osvobojeni domovini. Doživel je 9. maj 1945 in veliko zmago nad nacizmom. Tisto, ki je zagotovila preživetje Slovenstva in vrnitev Slovenske Primorske k matični slovenski domovini. Ko smo v Novi Gorici proslavljali 50-letnico tega zgodovinskega dogodka, ni bilo nobeno ime izgovorjeno tolikokrat in s toliko spoštovanja kot prav Novljanovo. A kmalu za zmago je doživel tudi grenko razočaranje ob ukinitvi dobro organizirane slovenske partizanske vojske, v katero je vložil veliko svojih moči, znanja in etičnega prepričanja, in ki je bila tudi po njegovi zaslugi nosilka najboljšega slovenskega vojaškega izročila.

Kasneje ga je v petdesetih letih doletela krivična in nerazumna odstranitev iz javnega življenja. Bil je to hud udarec zanj in za mnoge druge v Sloveniji. A se je vanj kmalu vrnil, zaradi svoje neomajne volje do pravice in resnice, s svojimi zgodovinopisnimi deli, ki predstavljajo dragoceno vojaško zgodovinsko literaturo. Njegova dela najbolj čisto razkrivajo njegovega duha, ki ohranja smisel za temeljne vrednote naroda in človeka. Tudi zato sta suverena slovenska država in enotnost glede vrednot, na kateri je bila leta 1991 utemeljena, prav tako zmaga Lada Ambrožiča Novljana.


 

arhivska stran