Javni nastopi

SLOVENIJA KOT UČEČA SE DEŽELA
Otovoritev tedna vseživljenskega učenja ’97, Andragoški center Slovenije
Nagovor predsednika Republike Milana Kučana

Ljubljana, 29. september 1997


Spoštovani!

Vesel sem, da vas lahko nagovorim ob tednu vseživljenjskega učenja v Sloveniji. Verjamem, da bo projekt, ki je dobil tudi državno podporo in s katerim se Slovenija vključuje v najnovejše tokove izobraževalnih spoznanj, deležen splošne pozornosti in podpore tiste slovenske javnosti, ki se zaveda pomembnosti zahteve, da postane tudi Slovenija družba stalno učečih se ljudi.

Znanje je nedvomno temeljna strateška opredelitev Slovenije. Samo z znanjem si bomo zagotovili stanoviten družbeni razvoj, z njim bo varna pot za plodno sodelovanje z drugimi narodi in državami, z znanjem bomo premostili neproduktivne delitve preteklosti in gradili trdne mostove v prihodnosti. Z znanjem se bomo v svetu tekmovalnosti in sodelovanja uveljavili kot narod, sposoben visokokakovostnega dela in ustvarjanja. Zato je teden vseživljenjskega učenja eden od tistih projektov, ki imajo nacionalni značaj.

Slovenci se radi učimo in aktivno sprejemamo nove oblike in možnosti za učenje. Prav zato sem prepričan, da smo sposobni pridobiti laskavi naziv učeča se dežela. ne gre samo za eno uro učenja na dan nas, odraslih. Učenje je nekaj, kar storimo zase, za svojo profesionalno in družbeno uveljavitev, je pa to hkrati tudi delo za skupnost, ki ji pomagamo do znanja in do uveljavitve v svetu. Z učenjem skupnosti dajemo. Dajemo ji priložnost, da z močjo misli in spoznanja ustvari harmonično življenje vseh nas, profesionalno strpno in odprto, odprto tudi do različnosti. Je pogoj za sodelovanje z drugimi. Priložnost je torej v naših rokah. Odločitev je naša. Vključimo se v teden vseživljenjskega učenja. Postanimo učeča se dežela.


 

arhivska stran