Javni nastopi

DRAGOCENOST TRIMA TREBNJE JE SOCIALNI KAPITAL
Svečanost ob 40. letnici Trimo Trebnje

Trebnje, 18. september 2001

Ob 40. letnici podjetja TRIMO Trebnje je predsednik republike Milan Kučan na svečani slovesnosti med drugim poudaril da "ni dovolj biti prvi doma. Tu se ambicije ne končajo. In ne moreš skrbeti le zase. S svojim nastopanjem na tujih trgih je TRIMO prek svojih projektov tja odprl vrata tudi vrsti drugih slovenskih podjetij, s katerim sodeluje in jih povezuje v končni produkt. S tem ohranja in krepi tudi njihovo življenjsko in razvojno potenco. S takimi zdravimi vitalnimi jedri lahko z veliko več samozavesti gledamo na svojo prihodnost v EU in tudi na možnosti v neusmiljeni bitki za tržne deleže na globalnem tržišču.

Zdaj je zadnji čas za povezovanje in koncentracijo zmogljivosti doma, tudi zadnji čas, da premislimo ali so vse poteze in prodaje tujcem res v funkciji organizacijskega, kapitalskega in razvojnega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva in krepitve njegove konkurenčne sposobnosti, da bi pripravljeno dočakalo dokončno odprtje naših meja in bilo sposobno sprejeti vse svoboščine, ki jih zahteva trg EU. Za zdaj storjene napake bomo odgovarjali tudi prihodnjim rodovom."



Spoštovano vodstvo, poslovni partnerji, cenjeni Trimovke in Trimovci

Najprej se vam želim zahvaliti za povabilo na današnje slavje. Razumem ga kot priložnost za pošten pogled na zahtevno pot, ki jo je TRIMO prehodil in za vpogled v načrte, ki jih imate za čase, ki so pred vami.

Tisto, kar se mi zdi predvsem potrebno poudariti, je, da je TRIMO bil sposoben že zgodaj pogledati »čez plot«, v veliki svet in si iskati prostor na zahtevnem mednarodnem trgu. Tam si je iskal meter, s katerim je meril svoje sposobnosti in kakovost svojega delovanja. Tam je iskal priložnosti, da zagotavlja delo in zanesljiv kruh tukajšnjim ljudem, da skrbi za to, da duh časa velikega sveta in kakovosti življenja odzvanja tudi tu, v Temeniški dolini. Ni dovolj biti prvi doma. Tu se ambicije ne končajo. In ne moreš skrbeti le zase. S svojim nastopanjem na tujih trgih je TRIMO prek svojih projektov tja odprl vrata tudi vrsti drugih slovenskih podjetij, s katerim sodeluje in jih povezuje v končni produkt. S tem ohranja in krepi tudi njihovo življenjsko in razvojno potenco. S takimi zdravimi vitalnimi jedri lahko z veliko več samozavesti gledamo na svojo prihodnost v EU in tudi na možnosti v neusmiljeni bitki za tržne deleže na globalnem tržišču.

Zdaj je zadnji čas za povezovanje in koncentracijo zmogljivosti doma, tudi zadnji čas, da premislimo ali so vse poteze in prodaje tujcem res v funkciji organizacijskega, kapitalskega in razvojnega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva in krepitve njegove konkurenčne sposobnosti, da bi pripravljeno dočakalo dokončno odprtje naših meja in bilo sposobno sprejeti vse svoboščine, ki jih zahteva trg EU. Za zdaj storjene napake bomo odgovarjali tudi prihodnjim rodovom.

Kaže prisluhniti podjetjem kot je TRIMO in premisliti njihovo izkušnjo. Je trda. Vzdržala so preizkušnje tranzicijie in preusmeritve na zahtevne trge. Velja jim za to biti hvaležen in jim izreči priznanje. Zato tudi moje čestitke za vse, kar je TRIMO dosegel.

Starost štiridesetih let je zanimiva prelomnica v življenju človeka. Še vedno si dovolj mlad, da imaš pogum za izzive in načrte, imaš pa že tudi potrebne izkušnje, tako da zmoreš racionalno prepletati želeno z možnim. Podobno je tudi s podjetji. Kako 40 let svojega podjetja občutite v Trimu, veste najbolje sami. Prepričan sem, da takšni kot ste in ob tem kar ste že dosegli, s ponosom in z zaupanjem v prihodnost. S samozavestjo, ki je žal ni najti povsod v Sloveniji, čeprav za to ni vselej utemeljenih razlogov. Najbrž je za samozavest zdaj, ob začetku novega stoletja in tisočletja, ko spremembe v globalnem svetu z veliko naglico že prehitevajo same sebe, predvsem pomembno, ali so razvojni načrti dovolj realni, da omogočajo prihodnost v tem in takšnem svetu. Svetu, v katerem je treba postaviti tudi nova pravila organizacijske kulture, ki upošteva prostor globalne in ne zgolj nacionalne ekonomije.

Kar nekaj uglednih in tudi v svetu že prepoznavnih slovenskih podjetij se je brez razvojne vizije izgubilo v labirintu razvojnega prestrukturiranja, ki se je v slovenski industriji začelo že v osemdesetih letih. Druga so izginila v vrtincu prehoda iz enega v drug gospodarski in družbeno politični sistem. Tretja so preživela, vendar se še vedno borijo predvsem za svoje preživetje in iščejo svoj prostor na mednarodnih trgih.

Imamo pa tudi podjetja, kakršno je Trimo – kot predsednik države sem nanje posebej ponosen in jim, če le morem, z veseljem pomagam – s sodobno tehnologijo, lastnim razvojem, prodornim marketingom in predvsem sodobno miselnostjo, podjetja, ki so mednarodna, nekatera med njimi tudi že globalna. Biti to zadnje, je tudi vaš cilj, če prav razumem vaše načrte za prihodnost. Pogoje za to, od tehnologije in kadrovske strukture do marketinga, ste v teh štiridesetih letih z jasno začrtanimi cilji in trdim delom, že zagotovili. Imate pa tudi nekaj več. Tisto, kar je tudi v prenekaterem uspešnem slovenskem podjetju, da o upravljalski ravni razvoja države niti ne govorim, žal še vedno redka dobrina. Imate človeški, socialni in čustveni kapital. To je tista dragocenost, vaša »družinska srebrnina« za Trimove morda kdaj tudi težke čase, za njegovo stabilnost, za njegovo zaupanje v prihodnost. To je biser, o katerem govorite v vabilu, s katerim ste nas prijazno pospremili na današnje druženje z vami.

Kaj vam lahko ob vsem, kar sami znate in zmorete, ob vašem današnjem jubileju, še zaželim? Želim vam vse dobro v tistem, na kar sami nimate neposrednega vpliva: pregledne enake splošne in stabilne pogoje gospodarjenja doma in na tujih trgih in če se športno izrazim, čim manj nizkih udarcev vaših konkurentov. Želim vam tudi, da bi pri tlakovanju vaše ambiciozne poti v prihodnost imeli tudi nekaj sreče. Zaslužite si jo.

Spoštovanje Trimovke in Trimovci, dovolite mi, da k iskrenim čestitkam za vaš jubilej, dodam še posebne čestitke vaši generalni direktorici ge. Fink za vsa visoka priznanja, ki jih je za svoje managersko delo dobila v zadnjih letih. V slovenskem managementu so redki direktorji, ki znajo tako imenitno prepletati racionalno in čustveno inteligenco, kot to zna ga. Fink. To so ljudje, ki znajo ki znajo svoje najože sodelavce in ves kolektiv motivirati za visoke dosežke.

Želim vam prijetno današnje druženje in prijazno prihodnost.


 

arhivska stran