Javni nastopi

DOBRODOŠLICA SLOVENCEV PREDSEDNIKU CLINTONU NA PRVI POLETNI DAN
Pozdravne besede predsednika Milana Kučana ob uradnem obiksu ameriškega predsdednika Clintona s soprogo v Sloveniji

Ljubljana, Kongresni trg, 21. junij 1999

Foto: BOBO

Drage Slovenke, spoštovani Slovenci, spoštovane državljanke in državljani!

Prepričan sem, da delim z vami veselje in ponos, da lahko v naši sredini danes pozdravimo predsednika ZDA, W. J. Clintona, gospo Hillary Clinton, našo, upam, da smem tako reči, prijateljico gospo Madeleine Albright in druge sodelavce predsednika Clintona.

Njegov obisk tukaj štejem za potrditev prijateljstva med ZDA in Slovenijo, za potrditev dejstva, da je Slovenija verodostojen sogovornik Združenim državam Amerike o številnih vprašanjih, ki zadevajo svet, Evropo in Balkan.

Prepričan sem, da veste, da prihaja predsednik po zelo uspešnih razgovorih, ki jih je imel na francosko-ameriškem, nemško-ameriškem in rusko-ameriškem
vrhu, po srečanju držav G7, da je to njegov prvi nastop. Prepričan sem, da bomo pozorno poslušali, kaj ima našemu mestu, naši državi, Evropi in svetu po teh srečanjih povedati.

Danes je prvi poletni dan. Tega dejstva ne more spremeniti niti dež. Ni sicer med nami Ginger Rogers (predsednik je imel v mislih Gene Kelly-ja, op. p.), ni seveda tudi veliko tistih, ki se še spomnite filma Ples v dežju. Ampak z vztrajnostjo, ki smo jo pokazali tudi skozi vso zgodovino, ste tukaj. To je dokaz, kako prijateljsko smo sprejeli predsednika ZDA. S to vztrajnostjo in pozornostjo ga bomo poslušali. Hvala.


 

arhivska stran