Javni nastopi

ODLIKOVANJE ZA POMOČ PRI USTVARJANJU SLOVENSKE DRŽAVE
Ob vročitvi odlikovanja Zlati častni znak svobode RS Hans van den Broeku za zasluge in osebni prispevek pri mednarodnem uveljavljanju Republike Slovenije
Nagovor predsednika Republike Slovenije Milana Kučana

Ljubljana, 3. oktober 1996


V veliko zadovoljstvo mi je zato, da danes podeljujem visoko odlikovanje Republike Slovenije Zlati častni znak svobode gospodu Hansu van den Broeku, članu komisije Evropske unije in našemu dolgoletnemu znancu ter dobremu prijatelju.

Današnje odlikovanje je utemeljeno v delu odlikovanca v protislovnem času dotakratne logike razumevanja evropskih realnosti, v času razpadanja bivše jugoslovanske države in postavljanja temeljev za neodvisnost novonastalih evropskih držav, med njimi tudi suverene države Republike Slovenije. Letošnja peta obletnica naše samostojnosti je potemtakem prava priložnost, da se na simbolni ravni oddolžimo trudu in pomoči odlikovanca, ki je odločilno pripomogel k ustvarjanju temeljev slovenske sedanjosti. Zdaj je morda to mogoče storiti bolj zanesljivo, kajti s časovno distanco in izkustvom je že mogoče presoditi, ali so bile takratne odločitve in podpora z veliko osebno zavzetostjo utemeljene ali ne.

Zlati častni znak svobode Republike Slovenije naj bo zato zahvala in priznanje Republike Slovenije gospodu Hansu van den Broeku za njegova prizadevanja pred petimi leti. Vodilo ga je prepričanje, da je mogoče preprečiti vojno in nasilje, da je mogoče preprečiti teptanje človekovega dostojanstva in kršitev njegovih pravic, pri tem pa upoštevati tudi znamenja časa in spoštovati legitimne pravice vseh narodov, med njimi tudi Slovencev, da sami odločajo o svoji usodi, če pri tem spoštujejo enake pravice drugih narodov. Žal takrat ni bilo veliko ljudi, in tudi danes jih ni, ki bi se znali in bili pripravljeni odzvati na izzive časa tako dosledno, načelno in človeško pošteno.


 

arhivska stran