Javni nastopi

Z ZDRUŽENIMI MOČMI STE LJUDEM POVRNILI UPANJE
Sprejem za predstavnike Mednarodne fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min, predstavnike Inštituta RS za rehabilitacijo ter predstavnike Spem komunikacijske skupine

Ljubljana, 12. januar 2001

Foto: BOBO Predsednik Milan Kučan je danes sprejel predstavnike Mednarodne fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min, predstavnike Inštituta Republike Slovenije za rehabilitacijo ter predstavnike Spem Komunikacijske skupine, ki so za izvajanje skupnega projekta "Ozdraviti rane zemlje in duše" v letu 2000 prejeli prestižne nagrade treh uglednih mednarodnih ustanov - Oddelka Združenih narodov za javno informiranje, Mednarodnega združenja veteranov ter Mednarodne zveze za odnose z javnostmi IPRA za izjemne dosežke pri skrbi za žrtve vojn, za uresničevanje ciljev in idealov Združenih narodov ter za profesionalno odličnost pri delovanju za družbeno korist. Sprejema so se udeležili tudi minister za zdravstvo dr. Duša Keber, ameriška veleposlanica v Sloveniji Nancy Ely Rachel, hrvaški veleposlanik Celestin Sardelić, veleposlanik Bosne in Hercegovine Branko Petrić, albanski veleposlanik Daut Gumeni in predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve.



Spoštovani,

v veliko zadovoljstvo mi je naše današnje srečanje. Zato, ker je to zelo prijazna priložnost, da se v svojem imenu in v imenu slovenske države zahvalim vsem nosilcem projekta “Ozdraviti rane Zemlje in duše”.

V letu 2000 ste za vrhunsko opravljeno strokovno delo, s katerim ste izvajali mednarodni projekt razminiranja in pomoči žrtvam min na območju nekdanje Jugoslavije, prejeli priznanja in najbolj prestižne svetovne nagrade mednarodnih strokovnih javnosti. Nagrade, ki v svetu veliko štejejo. Vrhunsko znanje, izkušnje in zavzetost slovenskih strokovnjakov so dobili polno veljavo. Bili so prepoznani in priznani kot odlični, izjemni, visoko profesionalni. O tem pričajo utemeljitve priznanj Oddelka Združenih narodov za javno informiranje (UN dpt of public information), Svetovnega združenja vojnih veteranov (WVF) ter Mednarodne zveze za odnose z javnostmi (IPRA), ki so jih prejeli Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo, SPEM komunikacijska skupina in Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min.


S svojim delom, s svojo družbeno in osebno angažiranostjo in strokovnim pristopom ste upravičili upanje in zaupanje, ki je bilo vgrajeno v veliko in plemenito idejo ustanovitve Mednarodnega sklada, da z združenimi močmi povrne upanje ljudem. Povrne upanje žrtvam brezumnega in dolgoletnega vojnega nasilja in jim pomaga ustvariti pogoje, da bi se v njihove kraje počasi spet povrnilo normalno življenje. S svojimi delovnimi dosežki ste upravičili pričakovanje slovenske države, da bo uspešno zasnovan projekt ustanovitve mednarodnega sklada tudi uspešno voden in izpeljan. Upravičili pa ste tudi zaupanje donatorjev in donatorskih držav, ki so s podporo projektu izrazile svojo brezpogojno zavezanost visokim humanističnim ciljem in načelom solidarnosti, miroljubnosti, demokracije in uveljavljanja človekovega dostojanstva. Z vašo pomočjo, s pomočjo slovenskih izvajalcev in slovenskih strokovnjakov, ki so pri projektu združili svoje znanje v uspešen sinergičen splet, mednarodna skupnost v okviru tega projekta te svoje cilje tudi uspešno uresničuje.

Slovenija je lahko ponosna na odličnost opravljenega dela, je zapisano v utemeljitvi nagrade IPRA za leto 2000. In Slovenija tudi je ponosna. Skupaj z njo pa se dodeljenih priznanj lahko veselijo tudi države donatorke, predvsem pa se lahko skupaj z njo veselijo tisti, ki jim je ta mednarodna pomoč namenjena in ki se jim s to pomočjo ponovno vračajo vera, upanje in zaupanje v človeka in njegovo plemenitost.

Projekt Mednarodnega sklada za razminiranje in pomoči žrtvam min ima za Slovenijo še poseben pomen. Zasnovan, izpeljan in voden je bil s skupnimi močmi in ob podpori vseh političnih subjektov, brez razlike. V njem smo združili znanje, sposobnost, skupno voljo in spoštljivost, humanizem in solidarnost. Tudi s tega vidika je ta projekt zato postal eden od velikih in uspešnih projektov Slovenije. Zmoremo, skupaj, kadar to tudi hočemo. To smo si dokazali ob osamosvojitvi, to si dokazujemo vedno znova, tudi ob tem projektu. Znamo biti odlični, vrhunski. V odličnosti je priložnost za Slovenijo. In verjamem, da znamo in bomo znali to priložnost tudi izkoristiti. Vsi tisti, ki delate na projektu razminiranja in pomoči žrtvam min, ste svojo priložnost izkoristili vrhunsko. Hvala vam za to!


 

arhivska stran