Javni nastopi

BITKA ZA ZNANJE, BITKA ZA PRIHODNOST
Odprtje prenovljene Gimnazije v Novem mestu
Nagovor predsednika Republike Slovenije Milana Kučana

Novo mesto, 2. oktober 1998


Spoštovane novomeščanke in novomeščani, gospod minister in gospod župan,

v veliko zadovoljstvo mi je, da lahko danes, ob tem prazniku, delim z vami veselje in v veliko priznanje si štejem, da je po vaši volji mene doletela čast , da skupaj z ravnateljico in gospodom ministrom ponovno vrnem namenu to odlično in imenitno šolsko gimnazijsko poslopje.

S tem želim izraziti dolžno spoštovanje do vseh tistih nekdanjih dijakov te gimnazije, ki so s svojim delom tkali duhovno in materialno tkivo sedanje podobe slovenskega naroda in krepili temelje njegove prihodnosti. Razumem, da je za vse vas to velik praznik, ko se v prenovljeno in povečano lupino vrača tista žlahtna vsebina izobraževanja, tisto, kar je dajalo moči in oblikovalo podobo številnim usodam, ki bi jih težko popisali. Ostane pa dejstvo, da je malokatera nacionalno izobraževalna ustanova te vrste pod svojo streho oblikovala tako žlahten cvet slovenske duhovne in tehnične inteligence, kot je to prav novomeška, v več kot 250 letih svojega obstoja. Pesniki, pisatelji, slikarji, arhitekti, zdravniki, akademiki, znanstveniki, inženirji, zdravniki in tudi politiki imajo v svojih maturitenih spričevalih zapisano, da so se šolali na novomeški gimnaziji.

To je veliko bogastvo za Novo mesto, je veliko bogastvo za Dolenjsko in je veliko bogastvo za slovenski narod, ki se zaveda, da je znanje ne samo veliko bogastvo, ampak tista dobrina, ki se danes najdražje kupuje in prodaja v svetu. V svetu se je že zdavnaj začela velika bitka za znanje, bitka za prihodnost. V tej bitki mora in želi sodelovati tudi Slovenija in del te bitke je tudi bitka za slovensko šolo. Tista bitka, katere del se je prejšnji teden pred našimi očmi odvijal v slovenskem parlamentu. Bitka, ki bo očitno še dolga, ki ni dokončana. Verjamem pa, da bo v njej zmagala šola, sodobna šola, šola, ki bo sposobna Slovence usposabljati za tekmovalnost nastajajočega sveta.

Želim, da bi tudi prenovljena novomeška gimnazija bila sestavni del sodobne slovenske šole, avtonomne in visoko strokovne, ki bo mladim ljudem pomagala, da si osvojijo znanje, kar jim bo omogočalo, da si zagotovijo profesionalni uspeh in socialno eksistenco. Šola, ki jim bo dajala poglobljena znanja o vrednotah, na katerih temelji evropska civilizacija in jim tako omogočala, da si bodo kot avtonomni ljudje na tej podlagi sami oblikovali svojo etično podobo. S to željo predajam to šolo njenemu namenu ter sem prepričan, da bo tako tudi najlepše izpolnila dolg do tradicije in da bo to tradicijo znala preliti v tisto, kar si vsi želimo - obetavno in dobro prihodnost za slovenstvo.
Hvala lepa !


 

arhivska stran