Javni nastopi

NAMESTO ZIDOV - MOSTOVI V SKUPNO DOBRO LJUDI
Konstitutivna seja državnega zbora
Govor predsednika Republike Slovenije Milana Kučana

Ljubljana, 28. november 1996

"Utemeljena so pričakovanja, da boste, spoštovane poslanke in poslanci novega sklica Državnega zbora, med seboj in skupaj z državljani iskali rešitve, dogovore in soglasja za razcvet države, za stabilno, varno in v svetu spoštovano Slovenijo. Utemeljena so pričakovanja, da bomo upravljalci države povezovali državljanke in državljane Slovenije v skupna prizadevanja za uspešno in pospešeno gospodarsko, politično, pravno in socialno preobrazbo, za zanesljivo, prepoznavno in suvereno umestitev Slovenije v evropske in svetovne gospodarske, politične in varnostno obrambne povezave," je dejal predsednik Kučan na konstitutivni seji državnega zbora.



Spoštovane poslanke in poslanci!

Ustava mi je naložila pravico in dolžnost, da sem sklical vašo prvo sejo.

Izvoljeni ste bili na drugih demokratičnih parlamentarnih volitvah v suvereni slovenski državi. Ljudje so vas izbrali po svoji vesti in svobodni presoji. V skladu z njihovo voljo in našo skupno odgovornostjo do zgodovinskih interesov slovenskega naroda boste v času vašega mandata upravljali z državo.

Njene temeljne vrednote so zapisane v ustavi. Utemeljene so v enotni volji Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov Slovenije, ki so jo izrazili na decembrskem plebiscitu 1990. leta in v ustavnih listinah slovenskega parlamenta ob razglasitvi neodvisnosti v juniju 1991.

Tedaj je vsa Slovenija izpovedala jasno skupno voljo, upanja in pričakovanja, da s skupnimi močmi uresničimo zgodovinski cilj Slovencev in oblikujemo lastno državo kot del demokratičnega sveta. Državo z demokratičnim, pravnim in socialnim redom, ki bo varoval človekove politične, socialne in druge pravice. Državo, ki bo omogočila sedanjim in prihodnjim rodovom varno, prijazno, spoštljivo, strpno, ustvarjalno in prijazno življenje v naši domovini. Tej volji smo vsakokratni upravljalci države nepreklicno zavezani.

Utemeljena so zato pričakovanja, da boste, spoštovane poslanke in poslanci novega sklica Državnega zbora, med seboj in skupaj z državljani iskali rešitve, dogovore in soglasja za razcvet države, za stabilno, varno in v svetu spoštovano Slovenijo. Utemeljena so pričakovanja, da bomo upravljalci države povezovali državljanke in državljane Slovenije v skupna prizadevanja za uspešno in pospešeno gospodarsko, politično, pravno in socialno preobrazbo, za zanesljivo, prepoznavno in suvereno umestitev Slovenije v evropske in svetovne gospodarske, politične in varnostno obrambne povezave. Da bomo v strpnem pogovoru, ob medsebojnem spoštovanju, s skupnim in dobrim delom in ob spoštovanju že doseženega, zagotovili zanesljivo prihodnost slovenstva in slovenske države. Da bomo spoštovali različnost in odpravljali pregrade nezaupanja, zavračanja in izključljivosti; da bomo preprečevali krivice ter nezakonita in nepoštena ravnanja; da bomo varovali svojo kulturno in nacionalno identiteto, svojo zemljo, suverenost in življenjsko okolje, svojo kulturno in naravno dediščino. Da namesto mostov v skupno dobro ljudi v tej državi med njimi ne bodo postavljani zidovi.

V pričakovanju, da bo državni zbor tega sklica z vašimi opredeljevanji in ravnanji uresničeval skupno voljo Slovencev, vam čestitam ob izvolitvi. Pri opravljanju vašega odgovornega in zahtevnega poslanstva v dobrobit države, dostojanstva in blaginje vseh njenih prebivalcev vam želim veliko uspeha in osebnega zadoščenja ter naklonjeno podporo in zaupanje državljank in državljanov Slovenije.


 

arhivska stran