Javni nastopi

PRGIŠČE PREČUDOVITIH LEPOT JE BOG RAZSUL PO SLOVENIJI
Ob uradnem obisku Waleškega princa v Sloveniji
Zdravica predsednika Republike Milana Kučana na svečani večerji

Brdo pri Kranju, 3. november 1998

Vaše kraljevo Visočanstvo, pozdravljam Vas z besedami: Bog Vas sprejmi, gralva Venus. Pozdravljam Vas torej z besedami, s katerimi je eden zadnjih izvoljenih slovenskih knezov v srednjeveški Karantaniji pozdravil pesnika, liechtensteinskega kneza Ulricha.

Slovenci, smo narod ki verjamemo legendi o Sloveniji. Legendi, ki pravi, da je v božjih rokah ob stvaritvi sveta ostalo prgišče najlepših, najbolj čudovitih lepot. To prgišče prečudovitih lepot je Bog razsul po Sloveniji.

Dejal je tokrat: “Tu bodo živeli veseli ljudje”. In še je dejal, da bo "pesem njih praznik". In res je tako. Peli smo Slovenci v svoji zgodovini, ko smo se veselili, ko smo trpeli, ko smo se upirali. Peli smo tudi, ko smo bili v tem stoletju trikrat postavljeni pred dejstvo, da se borimo za svoj obstoj, za pravico živeti kot spoštovan narod, pod svobodnim soncem. Smo narod, ki si je za svojo himno izbral verze iz pesmi našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Verze, ki pravijo, naj živijo vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, da ne vrag, le sosed bo mejak.

Vaše kraljevo Visočanstvo, v imenu takšnega naroda Vas ne morem pozdraviti drugače kot prijatelja. Ne morem drugače pozdraviti Vas, ki ste velik humanist, filantrop, človek, ki ga skrbi, prihodnost sveta, prihodnost zemlje, ki ga skrbi kakšno dediščino bomo zapustili rodovom za nami, kot človeka, ki ve, da ima vsak človek pravico do priložnosti, s katero mu je dano, da poskrbi zase in za občestvo.

Štejem si v čast, da Vas kot takšnega človeka in prijatelja morem pozdraviti v imenu mojega naroda in slovenske države. Pozdravljam Vas pa tudi kot človeka, ki predstavlja Združeno kraljestvo, ki predstavlja prijateljsko državo in prijateljske narode. Narode, ki so prijateljstvo z nami preizkusili v enih najbolj trdih preizkušenj II. svetovne vojne, ko so se branila in ubranila tista načela, na katerih je zgrajena tudi nova Evropa. To prijateljstvo nam Velika Britanija izkazuje tudi v našem pohodu v demokracijo, v našem pohodu v samostojno državo in našem pohodu v evropske ustanove. Mi jih razumemo kot svojo možnost, da vstopimo v vseevropski dialog o evropski prihodnosti. Za vsakogar mora biti v tem dialogu prostor in vsi nosimo za evropsko prihodnost skupno odgovornost.

Z veseljem in zadovoljstvom sem ugotovil, Vaša kraljevska Visokost, da je veliko skupnega v Vaših in naših pogledih na to prihodnost. Zato bi želel nazdraviti najprej Združenemu kraljestvu, dobrobiti in blaginji njenih državljanov, želel bi v našem skupnem imenu nazdraviti Njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti, ki sem jo imel priložnost srečati v Londonu ob 50. obletnici konca druge svetovne vojne, rad bi nazdravil našemu prijateljstvu in predvsem bi, Vaša kraljeva Visokost, rad nazdravil Vam, posebej ker nas loči le dvanajst dni od Vaše petdesetletnice. Od praznika, ki se nam zdi zelo velik oseben praznik, ko je pred nami in ki se nam potem, ko je za nami, ne zdi več tako imeniten dosežek. Želim vam vse dobro.

Na Vaše zdravje!


 

arhivska stran