Javni nastopi

PRI ZNANJU LAHKO TUDI SLOVENIJA POSTANE SVETOVNA SILA
Sprejem za najboljše slovenske maturantke in maturante
Govor predsednika Republike Milana Kučana

Brdo pri Kranju, 6. september 1997

Foto: BOBO "Kot mali narod moramo zelo natančno prepoznavati široke tokove življenja v svetu. In med njimi prepoznavati tiste, ki so nam lahko v oporo v prizadevanju, da ohranimo v svetu prihodnosti, svetu tekmovanja in sodelovanja, svojo kulturno in duhovno identiteto. Zato, da bi v njem lahko sami, vztrajno in zavestno uveljavljali potrebe slovenskega človeka in si tako zagotovili blaginjo," je na sprejemu najboljših slovenskih maturantov dejal predsednik Kučan in poudaril, da je znanje velika priložnost za Slovenijo.



Zelo vesel sem današnjega srečanja. Po vaši zaslugi je poln optimizma. Končali ste srednješolsko srečanje - z boljšim uspehom od drugih vaših sošolcev. Za tem je veliko dela, odrekanj, naporov, tudi nekaj talenta in veliko časa - koliko, veste sami najbolje. Vaša sproščenost, optimizem in samozavest so dobri obeti za naš optimizem in za prihodnost.

Ni to srečanje priložnost za veliko besed. Vendar naj vseeno povem, da zaslužite vse moje čestitke in spoštovanje. Zdaj, ta hip, ko vstopate v svet visokošolske učenosti, je pred vami ves svet. Obvladajte ga. To vam iz vsega srca želim. Obvladajte zase, za svoje najdražje, za vse nas in za našo slovensko in človeško prihodnost.

Vaš maturitetni uspeh zgovorno govori o tem, da ste se že precej pred maturo dokopali do spoznanja, da je znanje najboljši obet in zagotovilo za prihodnost. Tako za vašo lastno prihodnost kot za prihodnost skupnosti, katere del ste ali boste postali. Pregovor pravi, da je popotnik brez znanja kot ptica brez kril. Z znanjem pa je njegov ves svet. Vi ste se odločili za veliko potovanje po svetovni avtocesti znanja. Ste rod informacijske tehnologije in interneta in povsem novih priložnosti, ki veliko širše kot rodovom pred vami odpirajo vrata za to veliko potovanje.

To je velika priložnost. Ne samo za vas. Tudi za Slovenijo, za sedanje in prihodnje rodove Slovencev. Kot mali narod moramo nujno zelo natančno prepoznavati široke tokove življenja v svetu. In med njimi prepoznavati tiste, ki so nam lahko v oporo v prizadevanju, da ohranimo v svetu prihodnosti, svetu tekmovanja in sodelovanja, svojo kulturno in duhovno identiteto. Zato, da bi v njem lahko sami, vztrajno in zavestno uveljavljali potrebe slovenskega človeka in si tako zagotovili blaginjo. Vendar se moramo do sodobnih tokov in njihovih izzivov vedno opredeljevati tudi z vidika, ki je in more biti lasten le nam samim. Vprašanja prihodnosti so ista za vse. Odgovore pa mora nanje poiskati vsakdo sam. Žal niso isti in ne morejo biti isti za vse.

Mali narod ne more tujih vzorov in idealov preprosto prestaviti v svoj svet Ne more brezglavo tekati za njimi. Pravilno odmerjanje je pogoj njihove enakopravnosti in njihove blaginje. Skrb za to pa je prepuščena zgolj njim samim in njihovim lastnim zmožnostim. Te zmožnosti, ki jih mora mali narod, če želi dejaven položaj in vpliv v dinamičnih tokovih v svetu, izkoristiti v celoti, pa lahko to stori le, če zavestno, sistemsko in sistematično gradi svoje znanje, če širi svoje razumevanje širšega dogajanja in če si z znanjem utrjuje svojo samozavest in svobodo. O želji Slovencev, da bi naša družba postala učeča se družba, pričajo tudi podatki o večanju števila rednih in izrednih študentih, o tretji univerzi, o široko razpredenem strokovnem izobraževanju. Zdi se, da se torej Slovenci vendarle in kljub tudi drugačnim mnenjem zavedamo pomena znanja. Naša šola ni slaba šola. In tudi ne naš šolski sistem. Ni pa brez slabosti. Te je treba odpraviti. In tega se minister Gaber najbolje zaveda.

Pri znanju ni razlik med velikimi in malimi. Znanje je univerzalno. Pri znanju lahko tudi Slovenija postane svetovna sila. Če se seveda za to odloči, če se kot družba temu primerno organiziramo, če postanemo stalno učeča se družba in družba človeškega sodelovanja.

Vi, dragi mladi prijatelji najbolje veste, da ta pot ni lahka. Terja precej truda in prizadevanja, tudi nemirnega in ustvarjalnega duha. Terja stalno plemenitenje duha in uma. Vi ste kot mladi, odlični maturantje svoj del naloge opravili. Opravili so jo tudi vaši starši, vaši učitelji, ravnatelji, prijatelju vaše ljubezni in vsi, ki so vam stali ob strani. Brez njihovega vodenja, brez njihove pomoči, uspeh ne bi mogel biti tak, kot je. Vaš uspeh je torej tudi njihov uspeh, je tudi uspeh slovenske šole. Tudi njim vse moje priznanje in čestitke.

Torej, če sklenem, vaši uspehi in uspehi mnogih, ki so na to veliko potovanje stopili že pred vami, Slovenijo lahko navdajajo z optimizmom in dobrimi obeti, da ne bo ostala na obrobju svetovnih dogajanj. Globalni trendi ne govorijo več o brezobzirnem tekmovanju držav, ideologij in sistemov. Govorijo o tekmi informacij in znanja za 21. Stoletje, ki bo moralo v tekmovalnem svetu omogočiti sodelovanje za skupno iskanje odgovorov na zapletena vprašanja našega planeta in človeštva takrat. Odgovorov, ki naj zavarujejo blaginjo človeka in blaginjo matere Zemlje. Slovenija je mlada država. A v teh skupnih prizadevanjih to ni nikakršna ovira. Ali bo znala izkoristiti priložnosti in kaj si bo izbrala za svojo priložnost, ostaja vprašanje, na katerega Slovenija v šestih letih samostojnosti še ni jasno odgovorila. Prepričan sem, da se boste kmalu s svojim znanjem pri oblikovanju tega odgovora sodelovali tudi vi in boste v podobo Slovenije vnesli poleg znanja in svojega duha tudi svoj optimizem, prizadevnost in samozavest, svojo zavest in pripravljenost, da tvegate. Želim vam pri tem ves uspeh tudi v prihodnje.

Danes pa vam želim lep dan. Želim, da si ga naredite po svoji podobi. Tako kot si boste kmalu tudi slovensko državo oblikovali po svoji podobi.


 

arhivska stran