Javni nastopi

SLOVENSKA VOJSKA PREVERILA SVOJO INTEROPERABILNOST Z ZAVEZNIŠTVOM
Vaja NATO "Cooperative Adventure Exchange 98"

Vojaško letališče Cerklje, 27. november 1998

"Vaja je potekala na ozemlju Republike Slovenije, države partnerice, zunaj območja neposredne odgovornosti samega zavezništva", je poudaril predsednik Kučan ob zaključku NATO vaje v Sloveniji.
"To in dejstvo, da je bila vaja namenjena usposabljanju za skupno delovanje v podporo evropskega miru, ji daje poseben pomen. Vadbeno področje je bilo zelo blizu nestabilnemu delu jugovzhodne Evrope. Ni pa bila usmerjena zoper nobeno državo in ni bila namenjena neposredni pripravi za nobeno konkretno akcijo. To je bila vaja za podporo miru kjerkoli in kadarkoli bi to bilo nujno in za človeštvo koristno."



Spoštovani general Clark, Vrhovni poveljnik zavezniških sil NATO za Evropo,
spoštovani diplomatski in vojaški predstavniki držav članic in partneric zveze NATO,
general Ardito, general Reith, častniki, podčastniki in vojaki udeleženk vaje “Cooperative Adventure Exchange - 98”,
brigadir Podbregar, častniki in vojaki Slovenske vojske,

spoštovani gospe in gospodje, vse Vas najlepše pozdravljam!

Z zadovoljstvom ugotavljam, da se na ozemlju Republike Slovenije, v organizaciji Poveljstva kopenskih sil za južno Evropo, danes uspešno končuje vadbeni del vojaške terenske vaje zavezniške premične brigade in drugih enot in poveljstev 18 držav članic in držav partneric zveze NATO.

Vaja je potekala na ozemlju Republike Slovenije, države partnerice, zunaj območja neposredne odgovornosti samega zavezništva. To in dejstvo, da je bila vaja namenjena usposabljanju za skupno delovanje v podporo evropskega miru, ji daje poseben pomen. Vadbeno področje je bilo zelo blizu nestabilnemu delu jugovzhodne Evrope. Ni pa bila usmerjena zoper nobeno državo in ni bila namenjena neposredni pripravi za nobeno konkretno akcijo. To je bila vaja za podporo miru kjerkoli in kadarkoli bi to bilo nujno in za človeštvo koristno.

Udeležence je gostila Republika Slovenija. Na razpolago je dala ozemlje in lokalno logistično podporo. V operativnem delu vaje je sodelovala Slovenska vojska.
Za našo državo je to sodelovanje imelo trojen pomen:
    • Slovenija želi v polnopravno članstvo v zavezništvu. Pokazala je svojo organiziranost in usposobljenost na vojaškem in na civilnem področju, posebej za operacije namenjene podpori miru;
    • Mlada Slovenska vojska je na tej zavezniški vaji okrepila usposobljenost in preverila svojo interoperabilnost z zavezništvom;
    • Vaja je bila priložnost za srečanje naših ljudi z zavezništvom in njegovim vojaštvom, za medsebojno spoznavanje, sodelovanje in tovarištvo. Okrepila je medsebojno zaupanje in podprla sodelovanje naše države z zavezništvom.

Tu, na slovenskem ozemlju so se v drugi svetovni vojni skupaj borili za mir in svobodo slovenski partizani in sile demokratičnih zaveznikov. Na tem ozemlju se je v skupni vojaški vaji preizkušalo in znova potrdilo zavezništvo demokratične Evrope zoper nasilje, za mir, za svobodno življenje in spoštovanje človeka ter za skupno graditev prijazne evropske prihodnosti.

Prisluhnil sem odmevom vaje med našimi ljudmi in med vojaki zavezništva. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je bila Slovenija dobra in uspešna gostiteljica te pomembne vaje. Vesel sem, da so pripadniki enot drugih držav vsaj bežno videli in spoznali lepote naše dežele, se zbližali z našimi gostoljubnimi in ponosnimi ljudmi in se seznanili z našo vojsko, s katero se bodo, tako pričakujemo, kmalu še tesneje in pogosteje srečevali v skupnem zavezništvu.

Vaja je potekala kljub zimi organizirano in brez večjih nezgod. To kaže visoko profesionalnost in požrtvovalnost vodstva vaje in sodelujočih enot, kar zasluži vse priznanje. Vsem želim srečno vrnitev in uspešno delo za mir tudi v prihodnje.Sprejeli smo Vas gostoljubno, kot prijatelje. Kot prijatelje vas z dobro mislijo pospremljamo na Vaše domove. Želimo Vam srečno Novo leto in vesele božične praznike.

Za dobro opravljeno delo čestitam tudi častnikom in vojakom Slovenske vojske in vsem, ki so poskrbeli s svojim delom za uspeh vaje v Sloveniji. Hvala.


 

arhivska stran