Javni nastopi

SLOVENIJA JE DOBILA VLADO
Sprejem za člane novoimenovane vlade
Govor predsednika Republike Milana Kučana

Ljubljana, Predsedniška palača, 6. marec 1997

"Zelo pomembno je, da sta prevladali odgovornost za državo in odgovornost do državljanov. LDS in SLS sta našli dovolj moči, da sta se sporazumeli o temeljnih programskih ciljih, opredeljenih s plebiscitom in z osamosvojitvijo Slovenije. Za to odgovorno in odločno - verjamem, da ne lahko - dejanje, za sposobnost postaviti mostove v interesu države, stranki in njuna predsednika, ki sta bila glavna pogajalca, zaslužijo priznanje", je ob sprejemu nove slovenske vlade dejal predsednik Kučan.



Spoštovani gospod predsednik vlade, spoštovani ministri!

Z zadovoljstvom ugotavljam, da je Slovenija dobila vlado, ki bo mogla s polnimi pooblastili opravljati svojo ustavno vlogo. S tem je izpolnjen pogoj, da se bo mogla nemudoma lotiti številnih nalog, med katerimi so nekatere ključne za državo, njeno prihodnost in njen mednarodni položaj.

Predvsem zaradi kakovosti življenja Slovencev, pa tudi zaradi podobe in prostora Slovenije v svetu, sta vlada in vsa država soočeni z nekaterimi nujnimi državnimi posli; zlasti z nalogami, da čimprej domislimo svojo pot v evroatlantske integracije, da uskladimo svojo pravno ureditev s standardi in merili EU in NATO, da nemudoma ratificiramo pridružitveni sporazum EU in sprejmemo zaščitno zakonodajo, da pospešeno urejamo odprta vprašanja v odnosih s sosedi.

Zaradi prihodnosti Slovenije in njenih ljudi smo dolžni dokončati tudi preobrazbo države, pospeševati gospodarski razvoj in duhovno ustvarjalnost ter tako ustvarjati razmere, v katerih bodo še posebej mladi rodovi mogli najti priložnost za svojo življenjsko in poklicno uveljavitev, za svojo socialno varnost in prihodnost. Državljani pričakujejo učinkovite odgovore na mnoga vprašanja, kot so skrb za socialno državo in njeno prilagoditev gospodarskim možnostim, dokončanje lastninjenja, dosledna uveljavitev pravne države, odločno spoprijemanje z nezakonitimi ravnanji in zagotovitev dejanske enakosti vseh pred zakonom, zagotovitev pogojev za sprotno in učinkovito delo sodstva, skrb za Slovence po svetu in ureditev odnosov s cerkvijo.

Pot do vlade je bila dolga in zahtevna. Rezultati parlamentarnih volitev so zahtevali državniško iskanje soglasja tistih strank, ki so zato, ker so jim državljani zaupali največ glasov in jim dali največjo podporo, v največji meri in prve dolžne prevzeti odgovornost za upravljanje z državo. Zelo pomembno je, da sta prevladali odgovornost za državo in odgovornost do državljanov. LDS in SLS sta našli dovolj moči, da sta se sporazumeli o temeljnih programskih ciljih, opredeljenih s plebiscitom in z osamosvojitvijo Slovenije. Za to odgovorno in odločno - verjamem, da ne lahko - dejanje, za sposobnost postaviti mostove v interesu države, stranki in njuna predsednika, ki sta bila glavna pogajalca, zaslužijo priznanje.

Sporazum je nastal po poti dosledne uporabe parlamentarnih postopkov in znotraj ustavno in poslovniško določenih rokov.

Vlada je legalna. Je legitimna.

Z dnevom imenovanja ministrov je postala vlada slovenske države in vseh njenih državljanov.

Takšna kot je, je to po volji tistih parlamentarnih strank, ki so bile pripravljene vstopiti v vladno koalicijo - tega ne kaže spregledati - in tudi po volji tistih, ki te odgovornosti niso hotele prevzeti. Takšna kot je, se približuje zamisli o vladi s širšo podporo v državnem zboru in v javnosti, kakršno zahteva narava nalog, ki so pred Slovenijo in ki bi bila pomemben korak k preseganju v realnem življenju neutemeljene in politično vsiljevane delitve.

Na vladi, oprti na stroko v resorjih, bo v skladu z njeno vlogo velik, največji del odgovornosti za prihodnost države. Za sprejem rešitev, glede katerih smo upravljavci države zavezani s plebiscitom in osamosvojitvenimi dokumenti, se bo morala potruditi tudi za nacionalno soglasje. Osamosvojitveni cilji so življenjska nuja Slovenije in zato tudi najgloblji smisel tekmovalnega dopolnjevanja pozicije in opozicije, da bi prestopili iz preteklosti v prihodnost.

Vlada je dobila v Državnem zboru zadostno podporo, da bo mogla uspešno delovati, vendar bo morala tudi skrbno tehtati stališča opozicije. Za svoje delo in za prihodnost države bo odgovorna parlamentu, pa tudi vsem državljanom in državljankam, kajti pravico imajo do države, ki bo vsem dajala enako priložnost, ki bo skupna demokratična in strpna hiša za vse različnosti, ki so tu doma.

Želim Vam, da bi izbirali dobre poti. Na njih bodo temeljile sodbe o Vašem delu. Ne bo Vam lahko, zato Vam želim tudi veliko modrosti, potrpežljivosti in strpnosti. Verjamem, da boste v najbolj odločilnih trenutkih našli politično voljo in smer v osamosvojitvenih ciljih države.

Čestitam Vam in Vam želim uspešno delo pri zahtevnem vodenju državnih poslov.


 

arhivska stran