Javni nastopi

SODELOVANJE SE JE POGLOBILO IN RAZŠIRILO
Govor predsednika republike Milana Kučana na otvoritvi ukrajinsko - slovenske poslovne konference
Uradni obisk predsednika Kučana v Ukrajini

Kijev (Ukrajina), 12. julij 2002

Predsednik republike Milan Kučan bo danes v Ukrajini sklenil turnejo, med katero je od ponedeljka obiskal tudi Romunijo in Moldovo. V Kijevu se je sešel z gostiteljem, ukrajinskim predsednikom Leonidom Kučmo in predsednikom parlamenta Vladimirjem Litvinom.



Spoštovani predsednik Ukrajine gospod Leonid Kučma, ministri, cenjeni ukrajinski in slovenski gospodarstveniki,

marca 1999 leta, ko je bil predsednik Kučma na svojem uradnem obisku v Sloveniji, sva veliko govorila tudi o želenem večjem in zahtevnejšem gospodarskem sodelovanju med obema državama. Danes, dobra tri leta kasneje, z zadovoljstvom ugotavljam, da se je sodelovanje poglobilo in razširilo. Veliko novih slovenskih podjetij je v Ukrajini ustanovilo svoja predstavništva ali mešana ukrajinsko slovenska podjetja: ne samo velika, kot so Krka, Lek, Helios in Iskratel, ki ima trenutno 22% delež Ukrajinskega trga telekomunikacijske opreme, ampak tudi manjša slovenska podjetja. Vsekakor nam ostaja naloga, da storimo več za bolj uravnoteženo blagovno menjavo med obema državama. Verjamem, da se boste gospodarstveniki tudi o tem pogovarjali na današnji poslovni konferenci in da boste uspeli poiskati nove oblike poslovanja ter najti načine za širitev in nadgraditev že obstoječih poslov.

Za razvejano sodelovanje med obema državama je veliko možnosti. Ob prizadevanju obeh strani, bi jih lahko spremenili v priložnosti za ustvarjanje strateških partnerstev in zavezništev pri različnih področjih in projektih na državni ter gospodarski in podjetniški ravni. V enajstih letih razvoja samostojne in neodvisne države si je Slovenija pridobila veliko izkušenj pri snovanju in izvajanju posameznih reform – od lastninske, prek pokojninske do reforme uprave – pri razvojnem prestrukturiranju gospodarstva in pri spodbujanju razvoja podjetništva. Veliko izkušenj imamo tudi v pogajanjih za vstop v Evropsko unijo. Slovenija je med najuspešnejšimi kandidatkami za vstop v Evropsko unijo, po programu naj bi bila pogajanja za vstop Slovenije v Evropsko unijo, končana do konca tega leta. Vse te izkušnje, dobre in slabe, smo pripravljeni deliti in izmenjavati z vami.

Verjetno ni smiselno, da bi vsak zase iskali rešitve za posamezne probleme tam, kjer so rešitve že več ali manj znane in preizkušene. Bolj smiselno je, da skupaj iščemo ustrezne rešitve na "green field" področjih. Za skupno dobro obeh gospodarstev in obeh držav.
Želim vam uspešno poslovno konferenco.


 

arhivska stran