Javni nastopi

ŽELIM VAM ISKRICO VESELJA V OČEH
Predsednikov pogled na iztekajoče se leto
Novoletni pogovor na POP TV in 24ur.com

Ljubljana, 28. december 2001


S predsednikom države Milanom Kučanom smo se pogovarjali o pomembnih dogodkih, ki so zaznamovali Slovenijo v letu 2001.

Vprašanje: V javnosti je bilo veliko govora o nacionalnem interesu. Kako bi ga vi opredelili ?

Nacionalni interes je vse, kar je dobro za varno in boljše življenje ljudi v Sloveniji in to ne samo danes ampak tudi jutri. To pomeni vključevanje države v evropske integracije in odpiranje do svetovnih gospodarsko finančnih tokov. Tuje in domače naložbe je potrebno presojati z vidika učinkovitosti in koristnosti za razvoj Slovenije. Nacionalni interes je tudi mir na JV Evrope.

Vprašanje: Kaj bi izpostavili kot najbolj pomemben dogodek v letu, ki se izteka? Mogoče srečanje Busha in Putina na Brdu, podpis Vatikanskega sporazuma, uvrstitev nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo, ali kaj tretjega? Kaj pa je bila največja napaka?

Po moji sodbi je največji uspeh Slovenija takšna kot je. Srečanje Busha in Putina na Brdu, podpis Vatikanskega sporazuma, uvrstitev nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo in še veliko drugih dogodkov sodi k naši podobi. Dejstvo je, da Slovenija danes v svetu šteje. Je pred vrati oziroma bolje rečeno med vrati Evropske unije in zveze Nato. Uspešna je v športu, kulturi, gospodarstvu in znanstveno raziskovalnem delu. Morebiti je naša največja napaka premajhna samozavest pri določanju interesov, ki jih imamo in jih moramo zaradi naše prihodnosti uresničiti.

Vprašanje: V zadnjem času se veliko govori o spremembah ustave in ukinitvi Državnega sveta. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Ustava je, po moji sodbi, temeljni družbeni dogovor. Zato ga ne gre spreminjati brez zelo tehtnih razlogov in prepričljivega utemeljevanja teh razlogov tudi v širši javnosti. Sem za zelo restriktivni pristop. Vse spremembe, ki naj bi olajšale vladanje, so za slednje koristne, niso pa vedno tudi za demokracijo in prihodnost. V tem trenutku ne bi mogel podpreti ničesar, kar ne bi bilo mogoče utemeljiti z nujnostjo slovenskega bivanja v Evropski uniji. Državni svet je ena od tistih državnih inštitucij, ki ji niso prilagojene mnoge druge stvari, ampak to še ni zadosten razlog za njegovo ukinitev.

Vprašanje:Leta 2002 boste sklenili predsedniški mandat. Javnost se veliko ukvarja z vprašanjem, kaj boste počeli po tem. Boste ustanovili svojo stranko, vstopili v kakšno od obstoječih, se potegovali za mednarodni položaj?

Vsaka stvar in tudi politik ima svoj rok trajanja. Trdno sem prepričan, da se približuje čas novih rodov politikov. Prihaja pa tudi čas združevanja mladostnega političnega zagona s političnimi izkušnjami in modrostjo. Znotraj tega se bo našlo mesto tudi zame. Vsekakor nameravam delati do konca mandata. Dela je veliko in tudi zadnje leto bom deloval javno in ne v ozadju. Iz tega lahko sklepate kaj nameravam delati po letu 2002.
Pustimo času čas.

Vprašanje: Kaj želite v letu 2002 sebi in državljanom Slovenije ?

Želim iskrico veselja v očeh, prijaznost in toplino skozi vse leto. Več samozavesti in veliko sreče pri teku čez ovire življenja.



 

arhivska stran