Sporocila za javnost in demantiji

POBUDA PREDSEDNIKU VLADE ZA STRATEŠKI PREMISLEK O SLOVENSKO-BOSANSKIH ODNOSIH

Ljubljana, 23. julij 2002


Predsednik republike Milan Kučan je po svojem uradnem obisku v BiH danes v pismu predsedniku vlade dal pobudo za strateški premislek o slovensko-bosanskih odnosih. Predsednik Kučan je prepričan, da je dozorel čas za strateški premislek o odnosih Slovenije tako do BiH kot tudi do drugih naslednic nekdanje jugoslovanske federacije, še posebej pred vključitvijo Slovenije v EU in NATO.

Znotraj dobrih odnosov, ki sta jih Slovenija in BiH skrbno gradili ves čas samostojnosti obeh držav, so tudi odprta vprašanja, ki so rešljiva z dialogom in sporazumevanjem, je ocenil predsednik Kučan. Tako je po njegovem mnenju tudi vprašanje malih varčevalcev LB.

"Povsem soglašam, da Slovenija vztraja pri dosedanjih nasledstvenih načelih in odločitvah, tudi kar zadeva jamstva za devizne hranilne vloge pri LB, saj lahko sprejme samo tiste nasledstvene obveznosti, ki so v celoti pravno nesporne in kot takšne tudi sprejete," je zapisal predsednik Kučan.

Vendar je na to vprašanje po mnenju predsednika Kučana treba gledati tudi iz človeškega vidika prizadetih varčevalcev, ki so zaupali v Ljubljansko banko, v kateri so videli slovensko banko in imajo pravico priti do svojega denarja. Doslej neuspešna pogajanja v Baslu so jim uresničitev te pravice oddaljila. Nujno bi bilo najti način, da se varčevalcem LB znova odpre realno upanje, da bodo dobili svoj denar nazaj, posebej tistim z majhnimi hranilnimi vlogami, ki jih je obenem tudi največ in denar najbolj potrebujejo.

Predsednik Kučan se je v pismu zavzel za celovit pogled na državne, politične, varnostne in druge odnose med Slovenijo in BiH, znotraj katerih ima pomembno mesto gospodarsko sodelovanje. V celotni materialni bilanci hranilne vloge res nimajo največje teže, so pa tudi zaradi velikega moralnega razsežja pogosto uporabljane za politične manipulacije na škodo Slovenije, je zapisal Kučan in se zavzel za takšne kontinuirane stike med vladama, ki bi odpravili neutemeljeno nezaupanje do Slovenije.

Predsednik Kučan je prepričan, da je mogoče najti rešitev, s tem da dogovor obeh vlad o rešitvi ne bo v ničemer prejudiciral dokončnega dogovora v okviru sukcesijskih pogajanj med naslednicami bivše SFRJ. "Rešitev, za katero se zavzemam, po mojem prepričanju ne odstopa od ratificiranega nasledstvenega sporazuma in načel, ki jih uveljavlja Slovenija v dogovarjanju z vsemi naslednicami SFRJ," je med drugim zapisal predsednik Kučan.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran