Sporocila za javnost in demantiji

OBISK NJEGOVE KRALJEVSKE VISOKOSTI WALEŠKEGA PRINCA V SLOVENIJI

Ljubljana, 2. november 1998

Foto: BOBO

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Milana Kučana je danes in jutri (2. in 3. novembra 1998) na obisku v Sloveniji britanski prestolonaslednik waleški princ. Na Gorenjskem in v Ljubljani se britanski prestolonaslednik seznanja s prizadevanji Slovenije za nadaljnje vključevanje v evropske povezave, z gospodarskim in družbenim razvojem Slovenije, z njenimi naravnimi lepotami, kulturnimi znamenitostmi, pa tudi z dejavnostmi in prizadevanji Slovenije na področjih, za katera se visoki gost še posebej zanima.

Po prihodu na brniško letališče je waleški princ v družbi svojega gostitelja predsednika Kučana najprej obiskal Bled in Triglavski narodni park v dolini Vrat. Gostitelji so ga seznanili z varovanjem naravne in kulturne dediščine ter z organskim kmetovanjem v Sloveniji.

Ob slapu Peričnik si je waleški princ ogledal tudi reševalno vajo gorskih reševalcev.

Waleškemu princu prireja predsednik Kučan svečano večerjo na gradu Brdo. Povabljeni so ugledni predstavniki slovenskega kulturnega, znanstvenega, gospodarskega in političnega življenja, med njimi mnogi, ki prispevajo k tesnim vezem Slovenije z Združenim kraljestvom. V Ljubljani, kjer bo waleški princ preživel drugi dan svojega obiska, se bo najprej vpisal v Zlato knjigo gostov Mesta Ljubljane in si ogledal staro mestno jedro, Tromostovje, Prešernov trg, tržnico, Plečnikove arkade in zunanjost Stolnice.

Na osnovni šoli v Fužinah se bo srečal s šolarji in se seznanil z mladinsko problematiko, kot jo vidijo osnovnošolci, in tudi z mladinsko problematiko, ki bo obravnavana na seminarju, na katerem bodo sodelovali kriminologi in drugi predstavniki Slovenije in Združenega kraljestva. Waleški princ se bo udeležil tudi svečane otvoritve britanskega tedna v Ljubljani, ki ga skupaj z veleblagovnico NAMA organizira trgovinski oddelek britanskega veleposlaništva v Ljubljani.







URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran