Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN PODPIRA PRIZADEVANJA ZA RAZVOJ SLOVENSKE VOJSKE

Ljubljana, 5. maj 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel na redno letno delovno srečanje ministra za obrambo dr. Francija Demšarja in načelnika Generalštaba Slovenske vojske general-podpolkovnika mag. Iztoka Podbregarja s sodelavci. Na srečanju sta sogovornika obvestila predsednika republike o doseženi stopnji razvoja ter o stanju in pripravljenosti Slovenske vojske. V ospredju obravnave so bili ukrepi generalštaba, ministrstva in vlade za njen nadaljnji razvoj v sodobno oboroženo silo, sposobno za izvajanje nacionalne obrambe in organizirano skladno s standardi in pričakovanji evroatlantskega zavezništva.

Predsednik ocenjuje, da so ocene doseženega stanja in sprejeti ukrepi generalštaba in Ministrstva za obrambo za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske dovolj realni ter da dokumenti o dolgoročnem razvoju in opremljanju Slovenske vojske, sprejeti v državnem zboru in na vladi, zagotavljajo ustrezno osnovo za njen nadaljnji razvoj in za izpolnjevanje meril, ki zagotavljajo njen ustrezni prispevek h kolektivni obrambi v okviru NATA. Pri tem predsednik republike pričakuje, da bodo s temi dokumenti predvidena potrebna finančna sredstva za to področje tudi v naslednjem obdobju zanesljivo zagotavljana. Izkušnje kažejo, da so nujne tudi uskladitve Zakona o obrambi in sprejem drugih normativnih in doktrinarnih dokumentov, na kar predsednik republike opozarja že dalj časa.Z njimi naj se med drugim dosežejo jasna razmerja, pristojnosti in odgovornosti v našem obrambnem sistemu, z nujno strokovno avtonomnostjo vojaških organov, nepolitičnostjo vojske ter ob celovitem in učinkovitem nadzoru nad vojsko s strani vlade, državnega zbora in civilne družbe, skladno z merili in standardi sodobnih demokratičnih držav.

Predsednik republike je ob tej priložnosti izrazil priznanje pripadnikom Slovenske vojske za vse uspešno opravljene strokovne naloge v preteklem letu, med katerimi je posebej izpostavil profesionalno delovanje predstavnikov in enot Slovenske vojske, vključenih v mednarodne mirovne operacije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran