Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK MILAN KUČAN S KOFIJEM ANANOM O PRIHODNOSTI OZN

Ljubljana, 11. september 2002


Predsednik republike Milan Kučan, ki bo v imenu Slovenije govoril na 57. zasedanju Generalne skupščine OZN, se je danes udeležil spominskih slovesnosti, ki so potekale pod okriljem Združenih narodov in mesta New York ob obletnici tragičnih dogodkov, ki so 11. septembra lani pretresli svet in mu korenito spremenili podobo.

Popoldne se je predsednik Kučan srečal z generalnim sekretarjem OZN Kofijem Annanom, s katerim sta izmenjala poglede na vlogo OZN pri zagotavljanju miru in varnosti v aktualnih mednarodno-političnih razmerah. »OZN je na hudi preizkušnji«, je rekel predsednik Kučan, ki je prepričan, da globalni svet potrebuje globalno upravljanje in globalno odgovornost. Predsednik Kučan je pozitivno ocenil premike, ki so jih na tem področju naredili Združeni narodi z milenijsko deklaracijo, s humanitarnimi intervencami in s sodiščem za vojne zločine, ki predstavljajo prve korake k novemu poglavju mednarodnega prava. V prizadevanju za mir in varnost mora mednarodna skupnost krepiti položaj OZN in dialog znotraj te organizacije, je ocenil predsednik republike.

Svojega gostitelja je predsednik Kučan podrobneje seznanil s cilji globalnega etičnega kolegija in Blejske mreže ter obnovil povabilo Blejske mreže, da se naslednjega srečanja udeleži tudi generalni sekretar OZN.

Pogovor s Kofi Annanom se je začel v zelo neformalnem in sproščenem vzdušju, ko je predsednik Kučan svojemu gostitelju predstavil slovenskega maratonskega plavalca, ki je v spomin na žrtve 11. septembra preplaval Mississippi. Kofi Annan je v svojih čestitkah izrazil svoje veliko občudovanje in navdušenje.

Predsednik Kučan se je popoldne na sedežu EU v New Yorku sestal tudi z Xavier Solano, s katerim sta izmenjala poglede na razmere v JV Evropi in na prizadevanja EU za njihovo čimprejšnjo umiritev. Xavier Solana je izrazil optimizem in zadovoljstvo.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran