Sporocila za javnost in demantiji

DARILO PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE MILANA KUČANA PAPEŽU JANEZU PAVLU II OB OBISKU V SLOVENIJI

Brdo pri Kranju, 17. maj 1996



Foto: BOBO

Milan Kučan, predsednik Republike Slovenije, je papežu Janezu Pavlu II ob obisku v Sloveniji izročil darilo, ki simbolizira zavezo k spravi in spoštovanju različnosti med ljudmi in med narodi. Oljenko podobne oblike, kot jo je imel morda v mislih psalmist, ki je zapisal: "Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč na moji stezi." (Psalm: 1119, 105), je zasnoval mladi oblikovalec, dobitnik študentske Prešernove nagrade Toni Kancilija, ki mu je žirija Bienala industrijskega oblikovanja leta 1992 podelila nagrado Gold design award za delo V kraljestvu zlatoroga, leta 1994 pa nagrado Honourable mention.

Svetilko, ki je s svojimi simbolnimi izhodišči univerzialna in sega v najstarejše dobe človeštva, so snovalci poimenovali Luč sožitja. Njena oblika izhaja iz prostora med sklenjenima dlanema. Odtis tega prostora oziroma sledi sklenjenih dlani v glini so določile obliko luči, ki je ročno izdelana iz srebra. Srebro simbolizira čistost in dopolnjuje očiščevalno moč ognja. Sporočilo luči je strnjeno v pozdravnem pismu ob darilu:

"Hrepenenje po miru in razumevanju valovi v dušah ljudi, ki so svojo domovino našli med odprtimi vrati vzhoda in zahoda, severa in juga. Stoletja so odpirali srca in ponujali kruh in sol mimoidočim. V pozdrav so stegovali svoje tople dlani. V njih so sledi hrepenenja, vanje so vtisnjene brazde razumevajna.

Med dlanmi je nastala luč, ki jo prižigamo kot znamenje sprave. Vabi nas k odpiranju rok, da bi jih sklenili med seboj in vsak zase z ognjem očiščenja. Vabi nas k objemanju srebrnega simbola čistosti in k čuvanju dobrih namenov, zapisanih v pesmi naroda, ki pozna lepote nebesnega svoda in jih zmore doseči tudi skozi temine vetrov, ki nosijo s seboj jalova semena preteklosti. Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočaka dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan, niso le besede slovenske himne na ustih pojočih, so tudi dejanja, ki se bodo uresničila. Z lučjo, ki je skozi življenje in na poti iz njega spremljala že starodavne prebivalce Slovenije, bomo našli svetlobo. To bo svetloba upanja, to bo žarek odpuščanja, to bo luč sožitja."

Prižgimo jo skupaj.


Foto: BOBO


Foto: BOBO


Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran