Sporocila za javnost in demantiji

ODLIKOVANJE PATRU VALERIJANU JENKU

Ljubljana, 16. julij 2002


Predsednik republike Milan Kučan je danes na posebni slovesnosti vročil Častni znak svobode Republike Slovenije patru Valerijanu Jenku za dolgoletno zaslužno delovanje med Slovenci v Avstraliji. Predsednik Kučan se je pridružil želji v Avstralijii živečih Slovencev, da bi pater Valerijan še dolgo deloval v dobro tam živečih Slovencev, saj jim to veliko pomeni, o čemer se je ob obisku v Avstraliji prepričal tudi predsednik Kučan.



Priloga: obrazložitev odlikovanja

Predsednik Repubilke Slovenije gospod Milan Kučan je na podlagi sedme alineje prvega odstavka 107. člena Ustave republike Slovenije, pete alineje 3. člena in tretje alineje 4. člena ter prvega odstavka 7. Člena Zakona o odlikovanju častni znak svobode Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/92) odlikoval

za dolgoletno zaslužno delovanje med Slovenci v Avstraliji
s Častnim znakom svobode Republike Slovenije

patra VALERIJANA JENKA.

Predlog za odlikovanje so predsedniku republike dale številne slovenske organizacije in verske skupnosti v Avstraliji. Podprla ga je prejšnja odpravnica poslov Veleposlaništva Republike Slovenije v Canberri Helena Drnovšek Zorko, prav tako pa tudi komisija predsednika republike za odlikovanja.

V utemeljitvi so predlagatelji med drugim zapisali:
Pater VALERIJAN JENKO je med avstralskimi Slovenci že 39 let. Od vsega začetka je pomagal novim priseljencem pri iskanju dela, stanovanja in urejanju družinskih zadev. Ustanovil in vodil je Slovensko versko središče Merrylands, ki je postalo tudi pomembno kulturno in družabno središče. V tem središču so se začele skoraj vse kulturne dejavnosti Slovencev v Avstraliji: pevski zbor, prva folkora, prva dramska skupina in še posebej pomembna Slomškova šola, ki poučuje vse mlade generacije slovenščino.

Pater Valerijan je sodeloval tudi pri ustanovitvi in organizaciji prvih slovenskih društev v Sydneyu, pri nakupu prvega zemljišča, na katerem je bilo zgrajeno Slovensko društvo Sydney, in bil eden prvih zaupnikov in ustanoviteljev tega društva. Sodeloval je pri razvoju in ustanovitvi Radia v Sydneyu, kjer je s svojimi prispevki še vedno stalen sodelavec. Od vsega začetka sodeluje tudi v slovenskem tisku v Avstraliji; ima redno rubriko v mesečniku “Misli” in izdaja manjše mesečno glasilo “Rafael” za potrebe Slovencev v Sydneyu.

V času osamosvajanja in nastajanja samostojne države Slovenije je bil skupaj z drugimi voditelji Slovenske skupnosti v Sydneyu na čelu vseh akcij za pomoč mladi državi. Organiziral je razne oblike pomoči, pisal pisma, se sestajal z avstralskimi politiki, sprejemal slovenske predstavnike in se trudil za dvig slovenske narodne zavesti in prispeval tudi k razumevanju dogodkov v domovini.

Pater Jenko trajno deluje v duhu sloge in sprave med Slovenci, pri njihovem druženju, ohranjanju slovenske kulture, navezovanju stikov z domovino. Je najverjetneje najbolj priljubljen slovenski duhovnik v Avstraliji v celotnem obdobju slovenskega cerkvenega delovanja v tej državi. Njegovo delovanje ni le religiozne narave, predvsem starejšim članom skupnosti v Sydneyu nudi vsakršno pomoč in pravzaprav opravlja delo socialne in svetovalne službe hrati. Odlično sodeluje s slovenskim veleposlaništvom.

Kljub starosti je še vedno pripravljen sodelovati pri vsaki akciji ali projektu za ohranitev in utrditev Slovenske skupnosti. Ostaja med avstralskimi Slovenci, čeprav si močno želi domovine. Ustregel je njihovi želji, da bo med njimi, dokler jim bo lahko napravil še kaj dobrega.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran