Sporocila za javnost in demantiji

DOLGOLETNO DOBRO SODELOVANJE S ŠTAJERSKO

Ljubljana, 8. september 1999

Foto: BOBO

Deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Štajerske dr. Waltraud Klasnic, ki se je danes mudila na obisku v Sloveniji, je sprejel tudi predsednik republike Milan Kučan.

V pogovoru je predsednik republike visoko ocenil pomen dobrih odnosov med Slovenijo in sosednjima avstrijskima zveznima deželama Štajersko in Koroško. Dobri odnosi, ki smo jih ustvarjali postopoma, dolga leta, v duhu medsebojnega zaupanja, še v časih pred slovensko osamosvojitvijo, ostajajo po mnenju predsednika Kučana vitalnega pomena za Slovenijo. Ostajajo tudi temelj za dobre odnose na državni ravni, kjer je Slovenija zainteresirana za odprto in plodno vzdušje dvostranskih odnosov, v katerih se odprta vprašanja rešujejo v korist prebivalcev na obeh straneh meje.

Pogovor z avstrijsko gostjo se je dotaknil tudi nekaterih aktualnih dogajanj v predvolilni Avstriji. Predsednik Kučan je izrazil skrb, da bi imele posamezne neprevidne predvolilne poteze pri obravnavi dvostranskih slovensko-avstrijskih odprtih vprašanj posledice tudi za povolilno obdobje. Po predsednikovem mnenju obstajata tudi v predvolilnem času dva pragova. Prvi je spoštovanje suverenosti sosednje države, drugi prag pa je resnica. V zvezi s prvim je predsednik Kučan omenil zahtevo po spremembi slovenske ustave ter po razširitvi ustavnega položaja in zaščite na takoimenovano nemško govorno manjšino, kar je označil za vmešavanje v suverenost slovenske države. V zvezi z drugim pa je omenil Jedrsko centralo Krško kot avstrijsko predvolilno temo. Zagotovil je, da je varnost Centrale v Krškem predvsem v slovenskem interesu in s tem seveda tudi v skupnem interesu in pokazal vse svoje razumevanje za interes dežele Štajerske in njene glavarke, da bi bili obveščeni o tem, kar se dogaja v Jedrski centrali. Ob tem pa je izrazil začudenje, da se slovenska jedrska centrala, ki ima vrhunsko ameriško tehnologijo, v avstrijskih predvolilnih bojih obravnava diskriminatorno glede na centrale drugod v zahodni Evropi. Predvsem pa je izrazil zaskrbljenost, da se pri tem ne navajajo dejstva, pač pa se uporabljajo neresnice.

V pogovoru je bil omenjen tudi avstrijsko-slovenski kulturni sporazum, ki bi po mnenju predsednika Kučana lahko zaprl neko preteklo poglavje iz skupne preteklosti ter odprl nove možnosti sodelovanja na področju kulture. Hkrati pa se po mnenju predsednika Kučana za sodelovanje odpirajo nove priložnosti tudi na drugih področjih, tudi pri stabilizaciji razmer na jugovzhodu Evrope in pri opredeljevanju skupnih nalog v okviru Pakta o stabilnosti.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran