Sporocila za javnost in demantiji

RADGONSKI SEJEM KOT OGLEDALO KMETIJSTVU

Ljubljana, 23. avgust 2002


Zaradi dolgoletne vpetosti slovenskega gospodarstva in družbe v evropska tržišča in zaradi velikih naporov, vloženih v usposabljanje Slovenije za enakopravno življenje v evropski integraciji, predsednik Kučan, ki se je udeležil otvoritve 40. mednarodnega radgonskega sejma, tudi v kmetijstvu ne pričakuje večjih pretresov in neznank.

Je pa v svojem nagovoru opozoril, da vodi razumevanje kmetijstva kot državne panoge v slepo ulico. "Država ne povzroča suš, poplav in naravnih nesreč," je rekel. Po njegovem prepričanju mora biti predvsem jasno, kje lahko posega v kmetijstvo država, kje pa se pridelovalci in predelovalci ne morejo zanašati na državo, pač pa sami prevzeti odgovornost. Smejo pa od države pričakovati tisto, kar je vnaprej dogovorjeno.

Predsednik Kučan se je tudi zavzel za solidarnost, kot jo že dolgo poznajo v članicah EU, ob tem pa izrekel dvom, da lahko protestno zlivanje gnojnice pred vladnim poslopjem prispeva k uveljvljanju nove miselnosti, ki jo potrebujemo, da bi skupaj našli dobre rešitve za neskladja našega kmetijstva in podeželja.

Predsednik Kučan se je zavzel za odgovoren odnos do države in dežele, saj je preživetje našega dragocenega mikro sveta odvisno od našega ravnanja in uveljevljanja pozitivnih razvojnih tokov Evrope in globalnega sveta. "Kmetijstvo in kmetijska politika sta na preizkušnji tudi v Evropi in v svetu, saj se ves svet se sooča s spremembami v klimatskih razmerah, z globalnimi ekološkimi problemi, s premajhnim sodelovanjem globalnega kapitala pri upravljanju svetovnega razvoja. Slovenija pa je del tega povezanega sveta, odvisna od ravnanj vseh drugih, najprej pa od svojih lastnih".

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran