Sporocila za javnost in demantiji

SLOVENIJA MORA ŠE IZBOLJŠATI SVOJE OBOROŽENE SILE

Ljubljana, 11. maj 2000

Foto: BOBO

Predsednik Republike Milan Kučan je danes sprejel generalnega sekreterja zveze NATO Lorda Robertsona, ki je bil s sodelavci na uradnem obisku v Sloveniji. Pogovora se je udeležil tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Sogovornika sta obravnavala širši varnostni položaj v tem delu Evrope in izmenjala poglede predvsem na položaj v državah, nastalih na področju nekdanje Jugoslavije. Strinjala sta se, da je po prenehanju vojaških spopadov, doseženem z ukrepi zveze NATO, pred mednarodno skupnostjo še veliko dela za dokončno stabilizacijo in ureditev razmer na tem področju. Povabilo sosednji Hrvaški, naj se priključi v program Partnerstva za mir, zato ustreza tudi strateškim interesom Slovenije, pozitivno pa bo vplivalo tudi na položaj v Bosni in Hercegovini in na celotnem področju Balkana. Slovenija skuša pri teh prizadevanjih kar najbolj tvorno sodelovati.

V zvezi s približevanjem Slovenije zvezi NATO je Generalni sekretar predsedniku Kučanu zagotovil, da države kandidatke lahko zanesljivo računajo na polnopravno članstvo v tej zvezi, seveda takoj, ko bodo na to pripravljene. Prizadevanja v tej smeri še potekajo in trenutno še niso povsem sposobne prispevati h skupni varnosti in h kolektivni obrambi te zveze. Slovenija je pri tem dosegla velik napredek in mora na tej poti vztrajati in še posebej nadaljevati s procesom posodabljanja njenih oboroženih sil.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran