Sporocila za javnost in demantiji

AMERIŠKI SENATORJI PRI PREDSEDNIKU REPUBLIKE

Ljubljana, 1. junij 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je imel pogovor s senatorji ZDA Charlesom Grassleyem, Michaelom Enzijem in Georgeom Voinovichem, ki danes zaključujejo uradni obisk v Sloveniji.

Obisk poteka v času preizkusa mehanizmov, ki so vgrajeni v ureditev slovenske države, zato da varujejo temeljne demokratične principe, je dejal predsednik republike, ko je beseda tekla o aktualnih razmerah v Sloveniji. Cilji, ki si jih je Slovenija zastavila ob plebiscitu, ostajajo slovenska politična konstanta, ki niso in ne morejo biti predmet političnega strankarskega rivalstva. Zato tudi vladna kriza nanje ne more bistveno vplivati. Med te cilje sodita članstvo Slovenije v EU in v Nato, je poudaril predsednik Kučan. Slovenija pričakuje povabilo za članstvo v Nato leta 2002, ko bo izpolnila zahtevane pogoje in izvedla reorganizacijo Slovenske vojske v skladu s svoji temeljnimi smernicami in doktrinarnimi dokumenti, ki jih je sprejela oz. jih sprejema.

Pogovor je tekel tudi o razmerah na JV Evrope, še posebej o aktualnih razmerah v Črni gori in skupnih prizadevanjih mednarodne skupnosti za pomiritev območja, v katerih imajo Združene države pomembno vlogo. Slovenija, je poudaril predsednik Kučan, je aktivna v teh skupnih prizadevanjih, kar odraža angažiranost Slovenije v podpori demokratičnim procesom v svetu ter njeno podporo miru, stabilnosti in varnosti.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran