Sporocila za javnost in demantiji

SLOVENIJA JE GLASNIK DRUGAČNE RESNICE

Ljubljana, 18. maj 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan se je ob uradnem obisku v Evropskem parlamentu srečal s predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem. Glavna tema pogovora je bila Slovenija in njeno vključevanja v Evropsko unijo, pri čemer je predsednik Prodi Slovenijo potrdil kot resno kandidatko za članstvo v Evropski uniji ter izrazil prepričanje, da bo Slovenija obdržala dosedanji tempo priprav na širitev.

Predsednik Kučan je sogovornika seznanil z vladnimi spremembami v Sloveniji in izpostavil formalni dogovor slovenskih parlamentarnih strank glede prednostnih nalog parlamenta, ki so priprave na članstvo v EU in nadaljnja prizadevanja za priključitev zvezi NATO.

Sogovornika sta se strinjala, da je sedanja širitev EU kvalitativno drugačna ter da so zahteve tako do kandidatk kot tudi do Unije same visoke. Prodi se je strinjal z mnenjem predsednika Kučana, da pri nekaterih kandidatkah ob zahtevnosti širitvenega procesa prihaja do malodušja, pri tem pa je poudaril vlogo Slovenije kot glasnika drugačne resnice.

Drugi del pogovora se je nanašal na Balkan, na področje Jugovzhodne Evrope, pri čemer sta se predsednika Kučan in Prodi strinjala, da je potrebna politična rešitev kriznega področja.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran