Sporocila za javnost in demantiji

PRED ODHODOM V NEW YORK PREDSEDNIK KUČAN PISAL AMERIŠKEMU PREDSEDNIKU BUSHU

Ljubljana, 10. september 2002


Ob odhodu na 57. zasedanje Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku je predsednik republike Milan Kučan poslal pismo predsedniku Georgu W. Bushu, v katerem je med drugim zapisal, da so bili teroristični napadi na ZDA septembra lani tudi napadi na pravico do svobode in varnosti vseh, ki želimo prispevati, da bo svet v vsej svoji civilizacijski, kulturni, verski in duhovni različnosti živel v miru, medsebojnem spoštovanju in razumevanju držav, narodov in ljudi, ko so z globalizacijo nepreklicno postali odvisni drug od drugega. Po mnenju predsednika Kučana je zato svetovna demokratična koalicija zmogla energijo in voljo za skupen boj proti mednarodnemu terorizmu in je obenem začela odgovorno iskati daljnosežne rešitve, ki bodo preprečile, da bi se svet še ostreje delil na države, narode in ljudi s prihodnostjo in na tiste brez nje, na tiste z upanjem, na druge z brezupom in gnevom.

"Nastajata dva svetova, vse globlji prepadi med njima ustvarjajo tudi plodno okolje in oporo za teroristično nasilje v imenu namišljenih višjih ciljev posameznih etničnih, verskih in drugih skupin. Izkušnja svetovne protiteroristične koalicije je potrdila, da je vzajemno in usklajeno delovanje vseh delov svetovne demokratične skupnosti prava pot k rešitvam za najbolj zahtevna globalna vprašanja, torej tudi za bolj pravično ureditev sveta," je še zapisal predsednik Milan Kučan in dodal, da so "žrtve terorističnih napadov strašne, verjamem, da se jim bomo najbolj spoštljivo poklonili, če bomo storili vse, da ne bo novih. Slovenija sočustvuje z Združenimi državami Amerike in je še naprej pripravljena sodelovati v vseh skupnih dejanjih za mir, varnost in prijazno prihodnost sveta."

Predsednik Kučan, ki bo na zasedanju Generalne skupščine OZN govoril o aktualni vprašanjih sveta, bo imel v času obiska v New Yorku tudi več bilateralnih srečanj, udeležil se bo odprte seje Varnostnega sveta OZN, posvečene prvi obletnici terorističnih napadov na ZDA ter komemorativne prireditve ob prvi obletnici terorističnih napadov na ZDA, ki jo organizira mesto New York.

Predsednik Kučan se bo prvi dan obiska v New Yorku, 9. septembra, srečal tudi s slovenskim plavalcem Martinom Strelom, ki je preplaval reko Mississippi in ta svoj dosežek posvetil številnim žrtvam terorističnih napadov na ZDA 11. septembra lani.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran