Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN PROTI MANIPULACIJI S POLICIJO

Ljubljana, 28. januar 1999


Odločilni trenutki slovenske osamosvojitve so bili ob primerih Holmec in Vič znova uporabljeni za dnevno politiko. Za resnico o takratnih dogajanjih in za ugled slovenske policije je bilo nujno in dobro, da so se zdaj razkrila dejstva. Podoba je jasna in čista, naj zdaj pridejo pred oči javnosti tudi tisti, ki so manipulirali z našo zgodovino in z vlogo policije in teritorialne obrambe, je poudaril predsednik republike Milan Kučan v današnjem pogovoru z iniciativnim odborom združenja koroških policistov in predstavniki združenja Sever, ki so mu že v pismu z zborovanja v Holmcu sporočili svoje pričakovanje, da bo vzel v bran njihov boj za slovensko državo.

Predsednik Kučan je izrazil pričakovanje, da se bodo policisti in teritorialci tudi v prihodnje zoperstavili poskusom, da se jih zlorablja za interese politike. Takrat so se bojevali po odločitvi Predsedstva Republike Slovenije in zavarovali na plebiscitu utemeljeno slovensko državo, zavedali so se svoje dolžnosti do naroda in države. Tvegali so svoja življenja, bile so tudi žrtve, ki zaslužijo spoštljiv in trajen spomin. Svojo čisto moralno podobo naj ohranijo tudi za prihodnje rodove. Zato so se tudi uprli politični in medijski manipulaciji z dogodki na Koroškem. Tako je razumel tudi njihov protest na Holmcu in v tem smislu v celoti uživajo njegovo podporo.

Predsednik Kučan se je pridružil pričakovanju policistov, da bodo po tej aferi ugotovljena dejstva tudi o dogajanju na MNZ in tako znova ustvarjeno zaupanje, ki je temeljni pogoj za normalno delovanje ministrstva za notranje zadeve in policije v interesu države in vseh državljank in državljanov.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran