Sporocila za javnost in demantiji

USPEŠEN OBISK PORTUGALSKEGA PREDSEDNIKA JORGEJA SAMPAIA ZAKLJUČEN

Ljubljana, 10. april 1999


Danes je zaključil trodnevni uradni obisk v Sloveniji portugalski predsednik Jorge Sampaio. Uspešni obisk visokega portugalskega gosta je potrdil odločenost Portugalske, da dosledno podpira proces širitve evroatlantskih integracijskih procesov, hkrati pa je bil obisk priložnost, da Portugalska kot bodoča predsedujoča članica Evropske unije bolj podrobno spozna Slovenijo kot zanesljivega bodočega partnerja in kot eno izmed najbolje pripravljenih bodočih članic EU in NATO.

Predsednik Sampaio in člani njegove delegacije so imeli v teh treh dneh številne skupne, pa tudi ločene bilateralne pogovore s svojimi partnerji in tako izkoristili priložnost za vzpostavitev medsebojnih stikov oz. za poglobitev medsebojnega poznavanja. Portugalska stran je v okviru obiska pripravila tudi dobro obiskano poslovno konferenco, ki so se je udeležili številni gospodarstveniki iz obeh strani in seminar o regionalni politiki pri integraciji v Evropsko unijo. Seminar je bil posvečen predvsem izkušnjam Portugalske pri pogajanjih ob vstopu v EU in izkušnjam, ki jih imajo kot država članica pri reševanju skupnih aktualnih vprašanj EU. Tekom seminarja in tudi sicer so gostje Izrazili pripravljenost Portugalske, da pomagajo Sloveniji pri njenih pogajanjih z EU, da bi tako Sloveniji čim bolj olajšali njeno vstopanje v EU.
Glede na dejstvo, da se je obisk odvijal v času tragičnega dogajanja na Kosovu, je bil velik del pogovorov med predsednikoma namenjen tudi tem dogodkom. Predsednik Kučan je ob tem ponovno poudaril nujnost evropskega dogovora o dolgoročni politični rešitvi na Balkanu in skupno odgovornost za evropsko prihodnost, za varnost, mir in razvoj.

Portugalski predsednik je zadnji dan obiska obiskal še Triglavski narodni park, kjer si je ogledal primer biološkega kmetovanja ter turistične znamenitosti Bleda.

Ob zaključku obiska je predsednik Sampaio izrazil veliko zadovoljstvo nad uspešnim obiskom in poudaril nujnost nadaljevanja dialoga med državama ter je povabil predsednika Kučana, da kmalu obišče Portugalsko.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran