Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN ZA UREDITEV OBVEŠČEVALNO VARNOSTNE SLUŽBE MINISTRSTVA ZA OBRAMBO

Ljubljana, 14. junij 2000


Predsednik republike Milan Kučan je danes poslal pismo predsedniku vlade dr. Andreju Bajuku ob najnovejši aferi z Obveščevalno varnostno službo Ministrstva za obrambo.

Ta služba je že nekaj časa vpletena ali je celo povzročila vrsto škandalov, ki po presoji predsednika Kučana škodijo ugledu in jemljejo verodostojnost slovenski državi doma in v tujini. Dogajanja v službi, pa tudi njena sistemska postavitev, zastavljajo vprašanje ne samo o profesionalnosti te službe, ampak tudi o tem, koliko ta služba služi svojemu namenu.

Predsednik Kučan pričakuje, da bo po vrsti afer, v katere je bila vpeletna Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo, zdaj ko je zadnja afera ogrozila ne samo ugled slovenske države, ampak tudi varnostne interese drugih držav in morda celo življenja ljudi, vlada nemudoma ukrepala in uredila razmere v tej službi. Po predsednikovem mnenju je treba tudi na tem področju uveljaviti standarde, ki so upoštevani v vojskah in pravnosistemskih ureditvah evroatlanskega zavezništva.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran