Sporocila za javnost in demantiji

VARUH MATJAŽ HANŽEK PRI PREDSEDNIKU MILANU KUČANU

Ljubljana, 16. julij 2002


Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je danes izročil predsedniku republike Milanu Kučanu poročilo za leto 2001. Varuh je predsednika Kučana seznanil s problemi, s katerimi se srečuje pri opravljanju svojih nalog. Po varuhovih ugotovitvah je pri razreševanju nekaterih vprašanj sicer prišlo do pozitivnih premikov, vendar je reševanje ključnih zadev, na katere je opozoril tudi državni zbor septembra lansko leto ob obravnavi poročil varuha za leto 1999 in za leto 2000, še vedno odprto.

Predsednik Kučan je izrazil pričakovanje, da bo državni zbor pri obravnavi poročila varuha za leto 2001 osredotočil svojo pozornost na to, v kakšni meri se uresničujejo njegovi sklepi, kje je razlog za prepočasno uresničevanje usmeritev državnega zbora in kaj je treba storiti, da bodo v državni upravi in na sodiščih pravočasno sprejemali odločitve, tako kot to zahteva uveljavljanje Slovenije kot pravne države. Po mnenju predsednika Kučana kaže posebno pozornost posvetiti dvigu strokovnosti v državni upravi in upoštevati strokovne kriterije tako pri zaposlovanju in napredovanju v državni upravi. Z načeli pravne države je nezdružljivo odločanje državnih organov v nerazumno dolgem času.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je povabil predsednika Kučana, da se udeleži konference evropskih ombudsmanov, ki bo v Ljubljani v začetku decembra 2002.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran