Sporocila za javnost in demantiji

POPOLDANSKI DVOSTRANSKI POGOVORI PREDSEDNIKA KUČANA V ZAGREBU

Ljubljana, 18. februar 2000



Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je imel po svečani zaprisegi predsednika Stipeta Mesića danes popoldne v Zagrebu vrsto visokih dvostranskih srečanj. Pogovore je imel z ameriško državno sekretarko Madeline Albright, s češkim predsednikom Vaclavom Havlom, s predsedujočim BiH Alijem Izetbegovićem, s slovaškim predsednikom dr. Rudolfom Schustrom, romunskim predsednikom Emilom Constantinescujem, poljskim predsednikom Aleksandrom Kwasniewskim, turškim predsednikom Sulejmanom Demirelom, zelo dolg, vsebinski in prijateljski pogovor pa je imel tudi z današnjim gostiteljem, hrvaškim predsednikom Stipe Mesićem.

V pogovoru z gostiteljem sta sogovornika ugotovila skupni interes, da sosednji državi okrepita sodelovanje, da rešita odprta vprašanja in tesno sodelujeta tudi pri pripravah obeh držav za vključevanje v evropske integracije. Predsednika sta se dogovorila, da bo predsednik Mesić v kratkem uradno obiskal Slovenijo kot potrditev politične volje obeh strani za dobre odnose.

S predsednikom češke republike Vaclavom Havlom sta ocenila, da bodo spremembe na Hrvaškem ugodno vplivale na odnose v Jugovzhodni Evropi, pri čemer so predsednika Havla posebej zanimale ocene predsednika Kučana. Govorila sta tudi o evropskih odmevih na vstop svobodnjakov v novo avstrijsko vlado in ponovno podprla evropska opozorila na temeljne vrednote, na katerih temelji nova Evropa. Pozornost sta namenila tudi vsebini aprilskega srečanja predsednikov srednjeevropskih držav na Madžarskem in se dogovorila za delovno srečanje še pred srednjeevropskim vrhom. Predsednika sta se tudi dogovorila, da bi nad Plečnikovo razstavo junija v Zagrebu prevzeli pokroviteljstvo predsedniki Hrvaške, Češke in Slovenije.

Zelo izčrpen in prijateljski je bil tudi pogovor z ameriško državno sekretarko Madeline Albright. Državno sekretarko so zanimale ocene predsednika Kučana o sremembah po volitvah na Hrvaškem, v Avstriji in o razmerah na Balkanu. Posebej je državno sekretarko zanimalo, ali bosta Slovenija in Hrvaška našli rešitve za odprta vprašanja v medsebojnih odnosih. Po njenem mnenju bi to bil pomemben prispevek k miru in stabilnosti v tem delu Evrope in znamenje zrelosti obeh držav.


Foto: BOBO


Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran