Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN PRIČAKUJE MNENJE DRŽAVNEGA ZBORA O ČASU VOLITEV

Ljubljana, 4. julij 2000


Predsednik Kučan je danes v pismu povabil Državni zbor, naj izkoristi možnost, ki mu jo daje 291. člen Poslovnika, da predsedniku republike posreduje mnenje o najprimernejšem dnevu za razpis in dnevu za izvedbo rednih parlamentarnih volitev.

Predsednik Kučan je v pismu izrazil prepričanje, da bo pri oblikovanju mnenja Državni zbor upošteval dosedanje ugotovitve svoje Komisije za volilni sistem in ustavne spremembe o tem, kako daleč je z delom pri spreminjanju volilnega sistema, še posebej ob predlogih, da je potreben zakonodajni referendum. Ob načelnem soglasju dobršnega dela političnih strank, da je potrebno spremeniti volilni sistem, očitno še vedno ostaja odprto osnovno vprašanje, kako naj se spremeni in ali bodo te spremembe lahko tudi sprejete in uveljavljene pred potekom zadnjega možnega roka za razpis volitev. Predsednik republike pričakuje, da bo Državni zbor pri oblikovanju mnenja o datumih upošteval, da je za vsako spremembo volilnega sistema potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, saj bo samo tako mnenje Državnega zbora lahko dovolj utemeljeno in prepričljivo.

Glede na ustavno in zakonsko določene roke predsednik Kučan pričakuje, da bo odgovor Državnega zbora prejel do 13. julija letos. Kot je znano, morajo biti volitve razpisane v obdobju med 16. julijem in 13. septembrom in izvedene med 1. oktobrom in 12. novembrom letos.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran