Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SE BO UDELEŽIL SLOVESNOSTI V AACHNU

Ljubljana, 29. januar 1999

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan se bo v nedeljo, dne 31. januarja 1999 v Aachnu udeležil kot častni član ustanovitvene skupščine Svetovalnega sveta Evropske fondacije za aachensko katedralo, ki postaja veličasten simbol kulturnega sodelovanja v združeni Evropi.

Častni člani fondacije, katere kuratoriju predseduje nekdanji predsednik odbora za zunanje zadeve pri zveznem parlamentu Hans Stercken, so med drugim tudi španski in belgijski kralj, predsedniki Francije, Italije, Avstrije, Češke republike ter westminstrski, pariški in praški nadškof.

Od zgodovinskega aachenskega kongresa leta 1918 se v mestu ni nikoli pozneje zbralo tolikšno število predsednikov držav kot jih pričakujejo to leto ob slovesnosti v spomin Karlu Velikemu, ki se bo začela 31. januarja.

Poleg predsednika Kučana se bodo slovesnosti udeležili med drugimi tudi predsednik ZRN dr. Roman Herzog, predsednik Republike Madžarske Arpad Göncz, predsednik Romunije dr. Emil Constantinescu, predsednik Makedonije Kiro Gligorov, predsednik Republike Bolgarije Petar Stojanov in kandidat za predsednika ZRN Johannes Rau in druge pomembne osebnosti.

Evropska fondacija za aachensko katedralo je odgovorna predvsem za to, da Evropi in svetu predstavi katedralo kot versko središče in kot zgodovinsko stavbo prav tako enkratno, kot je kraj evropske in nemške zgodovine. Poleg tega pa se čuti tudi pozvana, da skupaj z društvom Karla Velikega, kii je bilo ustanovljeno 1847, in z ustanovljeno akcijo "Aachenska katedrala potrebuje pomoč" podpre obnovitev in vzdrževanje katedrale.

Obnova tega Unescovega spomenika, ki s svojo bogato in dolgo zgodovino simbolizira prepletenost in soodvisnost evropskih narodov in kultur v preteklosti, hkrati na svoj način simbolizira tudi prihodnost nove Evrope ter prepletenosti in soodvisnosti njenih narodov. Visoko srečanje v Aachnu je zato hkrati tudi manifestacija podpore vrednotam, ki naj vodijo Evropo prihodnosti in ki izvirajo iz žlahtnih korenin krščanske tradicije - to pa so strpnost, razumevanje, medsebojno spoštovanje, odprtost in solidarnost.

Z odzivom na povabilo aachenskega škofa se je predsednik hkrati odzval tudi na povabilo za srečanje s svojim kolegom in dobrim prijateljem Slovenije predsednikom Nemčije dr. Romanom Herzogom.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran