Sporocila za javnost in demantiji

PRIMANJKLJAJ PRI VELIKOSTI NADOMESTITI Z VIŠKOM PRI KAKOVOSTI
Srečanje slovenskih gospodarstvenikov - Združenje managerjev Slovenije

Portorož, 24. april 1997

Poudarki iz govora predsednika republike Milana Kučana

  • Bilo bi napačno dati enoznačno oceno o tem, ali je tekel razvoj dobro ali slabo za gospodarstvo in za ljudi. Vsak proces terja že po svoji naravi določen čas. Slovenija uresničuje z družbenega, političnega in gospodarskega vidika za slovenski narod zgodovinski razvojni proces. V gospodarstvu se je v teh letih nadaljeval in intenziviral proces prestrukturiranja, podjetja so se prilagajala novemu okolju, danes prodajajo na zahtevnejših tujih trgih, raven produktivnosti in kakovosti je višja (danes ima v Sloveniji že prek 200 podjetij certifikate kakovosti skupin ISO 9000). Spoznanje, da mora Slovenija nadomestiti svoj primanjkljaj pri velikosti z viškom pri kakovosti, se že potrjuje v gospodarstvu. Slediti mu morata državna uprava in politika.
  • Človeški potenciali igrajo v razvojnih procesih izjemno pomembno vlogo. Med popisoma prebivalstva 1991 in 1998 je dosegla Slovenija precejšen premik v izobrazbeni strukturi. Vprašanje pa je, če sedanja izobrazbena raven in raven funkcionalnih znanj ustreza zahtevam, ki jih pred nas postavljajo razvojni procesi v svetu, predvsem vstopanje Slovenije v Evropsko unijo. Ne gre samo za zunanje zahteve, gre tudi za cilje, ki smo si jih sami postavili v strategiji gospodarskega razvoja Slovenije ter v posameznih, sektorskih strategijah, ki terjajo tudi politični konsenz o dolgoročnem strateškem razvoju Slovenije.
  • Prihodnost Slovenije je na čedalje hitreje globalizirajočem se svetovnem trgu. Njena prepoznavnost je lahko predvsem v kvaliteti izdelkov, storitev ter v blagovnih znamkah. Slovenci smo tega zmožni, vendar le tako, da zaposleni ohranijo svoje človeško in ustvarjalno dostojanstvo, da vsi sodelujejo pri razvoju, vsak na svoj način, ne pa da se mnogi čutijo odrinjene od upravljanja in odločanja ter soupravljanja, kot že dolgo ne. Soupravljanje je v funkciji razvoja.
  • Siva ekonomija bistveno prispeva k socialnemu miru in preživetju ljudi. Potrebne so nove pobude in zamisli, kako znanja in delovne prostore sive ekonomije legalizirati in organizirati v učinkovite poslovne dejavnosti.
  • Članstvo v evropskih integracijah je za Slovenijo eksistenčno vprašanje. Pot v polnopravni vstop vodi predvsem skozi učinkovit proces evropeizacije Slovenije, s katero je mogoče razumeti predvsem uvajanje evropskih standardov na vseh področjih. To zaradi sebe in nas, zaradi kvalitete življenja v tej državi, zaradi obljub in upanj ob plebiscitu.


URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran