Sporocila za javnost in demantiji

Z AMERIŠKIMI KONGRESNIKI O MEDNARODNEM KAZENSKEM SODIŠČU

Ljubljana, 19. avgust 2002


Predsednik republike Milan Kučan je sprejel skupino petih ameriških kongresnikov pod vodstvom Henryja J. Hydea. V ospredju razgovora je bil predlog ZDA za bilateralni sporazum o mednarodnem kazenskem sodišču v Rimu.

Predsednik republike je gostom ponovil zagotovilo, dano tudi s strani predsednika vlade in zunanjega ministra, da bo Slovenija temeljito preučila ponudbo in da bo odgovorno odločila, pri čemer se bo zgledovala tudi po članicah Evropske unije, ki so večinoma tudi članice NATA. Predsednik Kučan je pri tem izrazil polno razumevanje za položaj ameriških enot, ki so naprošene za intervenco pri reševanju mednarodnih konfliktov, obenem pa je ustanovitev mednarodnega kazenskega sodišča ocenil za pomemben napredek v mednarodnih odnosih pri varovanju človekovih pravic pred državnim terorjem in množičnimi kršitvami.

Povedal je, da ima Slovenija vse od svoje samostojnosti dva strateška cilja, članstvo v EU in NATO. Samostojnosti Slovenija nikdar ni razumela kot izolacijo, temveč kot pravico izbire, s kom bo povezala svojo usodo, je dejal. Razumevanje velike medsebojne soodvisnosti jo tudi danes sili k iskanju partnerstev, ki so več kot zavezništvo in ki naj omogočajo tudi višje oblike odgovornega upravljanja globalnega sveta prihodnosti.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran