Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SPREJEL VELEPOSLANICO ZR NEMČIJE

Ljubljana, 20. januar 1999


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel na delovni pogovor veleposlanico Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji Heike Zenker. Veleposlanica je zaprosila za sprejem z namenom, da seznani predsednika s prednostnimi nalogami, ki si jih je Nemčija zadala v času svojega predsedovanja Evropski uniji. Nova nemška vlada se bo zavzemala, da se bodo hitreje kot doslej uresničevale nujne notranje reforme skupnosti, to so predvsem Agenda 2000, problemi v zvezi z zaposlovanjem, načini in struktura finansiranja skupnosti.Ureditev teh vprašanj je po nemškem prepričanju nujna za nadaljnjo konsolidacijo skupnosti, kot tudi osnova za čimbolj učinkovito sprejemanje novih članic. Zato morata procesa notranjih reform in širitve potekati istočasno in komplementarno.

Predsednik Kučan je ob tem poudaril, da je EU v prehodnem obdobju in je razumljivo, da mora izpeljati notranje reforme, za nas pa je prioriteta širitev unije in s tem v zvezi naše prilagajanje evropski zakonodaji ter usposabljanje vseh podsistemov za učinkovito delovanje te zakonodaje v naših razmerah.

Veleposlanica je tudi potrdila stalnost interesa ZRN za dobre odnose s Slovenijo in njeno podporo pri našem vključevanju v EU in NATO.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran