Sporocila za javnost in demantiji

PRAVI TRENUTEK ZA SKUPNI RAZMISLEK O ČLOVEKOVEM RAZVOJU - PREDSEDNIK REPUBLIKE MILAN KUČAN JE DANES NAGOVORIL UDELEŽENCE KONFERENCE O POROČILU O ČLOVEKOVEM RAZVOJUJ

Ljubljana, 9. marec 1999


Slovenija ima kar nekaj nacionalnih programov, vrsto strategij, projektov in študij. Ima strategijo RS za vključitev v EU in državni program za prevzem pravnega reda EU, kar so vse pomembni elementi nastajanja nacionalnega razvojnega projekta, je v svojem nagovoru udeležencem mednarodne konference o Poročilu o človekovem razvoju, ki poteka v Cankarjevem domu v Ljubljani, uvodoma ugotovil predsednik republike Milan Kučan. Vendar je hkrati izpostavil dejstvo, da Slovenija še vedno ni izoblikovala svoje temeljne razvojne filozofije, zaradi česar njena prizadevanja niso vedno naravnana k istim strateškim ciljem in tudi ne dajejo pričakovanega sinergetskega učinka. Ugodne makroekonomske kazalce mnoga podjetja in podjetni posamezniki vrednotijo s povsem drugimi merili od tistih, ki jih postavljata slovenska strankarska politika in oblast, saj so si v svetu hitrih sprememb prisiljeni postavljati povsem druge prioritete, je poudaril predsednik Kučan.

Prav zaradi tega sta po mnenju predsednika Kučana Poročilo o človekovem razvoju in konferenca o Poročilu pripravljena ob pravem času. Tudi zaradi nujnega razmisleka o tem, v kakšen položaj je bil v tranzicijski naglici in v pregreti graditvi nove družbene ureditve in novega sistema vrednot porinjen človek s svojim dostojanstvom, blaginjo in varnostjo, ki naj bi bili osnovni namen, vrednota in usmerjevalec tranzicije. Uvrstitev Slovenije po indeksu človekovega razvoja na 37. mesto med 175 državami sveta je po oceni predsednika dobra uvrstitev. Tudi v primerjavi z drugimi srednje in vzhodnoevropskimi državami. Taka uvrstitev je rezultat razvoja po 90-letu, je pa hkrati tudi rezultat relativno visoke gospodarske razvitosti in socialnega standarda ob koncu 80-ih let. Žal v novi državi po mnenju predsednika nismo zmogli usmerjati razvojnega modela na način, da bi vanj optimalno prepletli hkrati z novimi tudi vrednote in dosežke iz osemdesetih let. Izrazil pa je upanje, da bodo avtorji Poročila uspeli preoblikovati svoje analitične ugotovitve o človekovem razvoju v Republiki Sloveniji tudi v definicijo osrednjih ciljev, ki naj v nadaljevanju omogočijo usklajen gospodarsko socialni in okolju prijazen razvoj Slovenije.

Povabljeni: vse politične stranke, predstavniki ministrstev, strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem področjem ter ostala javnost, ki je zainteresirana za razvoj Slovenije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran